14 Ноември, 2018 12:32 63 479 21

Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България

  • минерални извори-
  • минерална вода-
  • болежки-
  • здраве-
  • препоръчва-
  • българия-
  • лечебни свойства-
  • лекува

Коя минерална вода за какви болежки се препоръчва и къде да я намерим

Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България - 1
Снимки: shutterstock

За всяка болка — минерален извор! Именно така можем да опишем невероятното богатство, което страната ни притежава.

България е една от трите най-богати на минерална вода територии на планетата. Родината ни е на второ място след Исландия по дебит — всяка секунда от земните недра бликат около 5000 литра вода.

На територията на България извират всички познати класове минерална вода, което я прави истински природен рай, защото тук можете да излекувате или облекчите всяка болежка.

Именно това е причината едни от най-старите селища на нашата територия да са основани около термални извори още в древността. Траките първи открили лечебните свойства на водите и започнали да строят своите градове в близост до тях. Така са били основани градове като София, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др.

Някои от местата, където бликат лечебните извори, са наистина уникални. Независимо дали имате проблем с метаболизма и затлъстяването, дали страдате от кожни проблеми или проблеми на опорно-двигателната система, имате травми, като лоши счупвания или пък изпитвате силни болки заради дископатия или шипове, или пък имате проблеми със сърцето, нервите, белите дробове или стомашно-чревния тракт — за всяко заболяване има лек и той се крие в минералната вода, с която природата е дарила мъничката ни страна. Всяко заболяване може да бъде повлияно положително от лечебните води, които извират на територията на цяла България.

Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България
Снимки: shutterstock

На нашата територия са известни около 200 находища с над 520 минерални извора, от които извират всички познати класове минерална вода. Преобладават топлите и горещи минерални извори, с естествена температура между 37°C и 100°C.

Една от важните характеристики на лечебните води у нас е, че 70% от тях са слабоминерализирана, т.е. съдържанието на минерали в тях е по-малко от 1000 mg/l. Затова повечето видове могат да се пият дълго време, без да се натрупват в организма, което в противен случай би изложило на риск здравето ни.

Въпреки че съдържат малки количества минерали, те са богати на биологично активни микроелементи, което ги прави изключително полезни за пиене както от напълно здрави хора, така и от болни.

Просто трябва да знаете коя вода за какво се използва и какво лекува.

Банкя

Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5 — 37°C. Тя има много приятни вкусови качества и е подходяща за ежедневна употреба. Тукашната вода е с ниска минерализация, хипотермална, с ниска твърдост, бистра, без мирис. Използва се успешно за лечение на сърдечно-съдови заболявания и увреждания на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград

Велинград е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин

Курортът Девин е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС. Водата тук е подходяща за лечение и профилактика на различни видове заболявания, като се препоръчва при заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България

Павел баня

В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система — вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначномозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания — посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания — кариеси, гингивити и прочее.

Сандански

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от не туберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България
Снимки: shutterstock

Хисаря

Хисаря е популярен СПА курорт, където е поставено началото на балнеолечението в България. Там има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревния тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

Сапарева баня

В Сапарева баня се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно — ставни, кожни и гинекологични заболявания.

Нареченски бани

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет.

Вършец

Малкото старопланинско градче, разположено на 90 км. от София е най-старият балнеолечебен курорт в България. Липсата на варовик в местната минерална вода я прави една от най-меките в България. Тя лекува заболявания на нервната и сърдечносъдовата система, както и на опорно-двигателния апарат. Чистият въздух и лековитата вода влияят добре и при проблеми със стомашно-чревния тракт, отделителната система, очите, кожата и др.

Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България

Поморие

Това е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. От Поморийското езеро се извлича лиманна кал с неоспорими лечебни свойства. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и
сулфати. Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови, чернодробни и др.

Златни пясъци

Друг морски курорт с минерални извори е Златни пясъци. Съчетанието на специфичен климат и минерални води се използва успешно при лечението на артрити, стресови състояния, неврози, хронически фарингити, бронхити, астма.Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България

Но това не са всички минерални извори у нас. Други места, превърнали се в балнеокурорти, заради лечебните си минерални извори са също и Костенец, курортът Албена, Бургаските минерални бани, Момин проход, Сливенски минерални бани, Старозагорски минерални бани, Хасковски минерални бани, Баня и др

Какво лекуват водите на уникалните минерални извори в България


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Alfa Romeo 159 TI

    7 1 Отговор
    Интересно, че не видях никъде да пише за Хасково!

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    8 1 Отговор
    Голяма радост пада по тези извори, голямо чудо ще да е.

    Коментиран от #10

  • 9 Иван

    25 0 Отговор
    Оставете правописната грешка. Въпроса е как така уж сме на второ място в Европа по дебит, а нямаме силно развит уелнес туризъм.
    В Унгария всеки втори хотел е със собствен мини аквапарк и с един два мини басейна с минерлан вода и се бият в гърдите че са улнес столицата на Европа ихотелти през уикенда са пълни целогодишно. За да имаме и ние толкова вода и да не можем да направим нещо подобно значи нещо не ни е наред. Явно сме тъпи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ивайло

    7 0 Отговор
    Поздрави на всички от Вършец! ;) лЕкува! ;)
  • 12 Гост

    10 0 Отговор
    Неграмотността е основно изискване за всички власти, в т.ч. и на четвъртата!
  • 13 Гост

    4 1 Отговор
    Заглавие за чудо и приказ. Нямам думи!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    9 0 Отговор
    Само болни мозъци не лекуват!!!!!!
  • 16 Тома

    7 2 Отговор
    Бизнесът със сигурност ще развие индустрията свързана с минералните води в България?!Въпросът МИ е:Трябва ли да се гордея с това, че България разполага с такова богатство?Какво ме топли мен това, при положение, че концесиите на минералните извори са почти НУЛА?!В прочем, то и на злато е богата България, и на мед, и на оловно-цинкови руди, ама и тук концесиите са смешни, сравнени с тези в нормалните държави, където само от туризъм и концесии хората си живеят спокойно и богато!?Виж Кипър, Малта, Черна гора, Хърватска, Гърция???
  • 17 Радо

    5 2 Отговор
    В тези балнео-санаториуми цари такъв разврат и промискуитет, че Ви е бедна фантазията, половината "пациенти" ходят, за да се плющят с когото намерят. Имам един познат, 45-ти набор, редовно ходеше и после ми разказваше пикантни истории, основно със самотни, застаряващи даскалици. Навремето, преди 15г., като младо семейство със жена ми отидохме на Вършец, цялата станция ни гледаше като някакви изкопаеми, не вярваха, че можем да дойдем семейно !!!
  • 18 Усмивката

    12 0 Отговор
    Бедни сме бе....Бедни сме....На акъл се бедни.Преди години ,много ,по обиколки Айтошки балкан съм свидетел на уникални минерални извори.Единият,с, Заимчево мирише от стотина метри на сяра...с. медово ,до каблешково.Три мин. извора през 300 метра .И трите с различен състав и сойства. Старите хора казват че са лекували незарастващи рани.Същият извор го дадоха по демокрацията на....местния Кокошарник.Който естествено стана частен.....УНИКАЛНА ДЪРЖАВА.УНИКАЛНИ УПРАВЛЯВАЩИ
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор
    По настоящем, само в София има 44 находища на хипотермални води с общ дебит 268,5 л/с, с температура между 19 и 81о С . При този дебит може около 20 000 души дневно да ползуват балнеоложки процедури, обаче дори и в статията София е пренебрегната, въпреки че е била и балнеоложки център, което е отразено в герба на столицата ни.
  • 20 Воденпъпеш

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Alfa Romeo 159 TI":

    Не пише и за София и за Стара Загора, и за Пчелин, Костенец, Долна Баня и т.н. и т.н. ...
  • 21 Гошко

    2 1 Отговор
    Тая кифла не е лошо да си смени снимката, щото прилича на трачено куче.