11 Януари, 2019 13:06 22 847 7

Четири ясни сигнала, че скоро ще ви покоси инсулт

  • сигнал-
  • симптом-
  • инсулт-
  • главоболие

Главоболието е първият и най-силен симптом на развиващ се инсулт

Четири ясни сигнала, че скоро ще ви покоси инсулт - 1
Снимка: Shutterstock

Главоболието е често срещан проблем, който засяга голям брой хора. То може да се появи поради силно пренапрежение, неправилна поза, остеохондроза на шията и обикновено не представлява заплаха за живота. Лесно се отстранява чрез пиене на хапчета или просто почивка.

Но понякога главоболието е първият и най-силен симптом на развиващ се инсулт, пише zdrave.to. Как да се определи, че неприятните усещания сигнализират за мозъчен кръвоизлив? Обърнете внимание на следните съпътстващи симптоми на болка.

Внезапна силна болка

Като правило главоболието не е много силно изразено, така че човек може да го издържи. Но ако изведнъж почувствате рязка болка в главата, това е причина да бъдете предпазливи, особено ако преди това не ви се е случвало подобно нещо.

Внезапно появилата се силна болка може да бъде признак на инсулт. Лекарите смятат, че тя може да е предизвикана от разкъсване на мозъчни съдове.

Нетипично главоболие

Много хора често страдат от главоболие, което обикновено се проявява по еднакъв начин. Те могат лесно да предскажат неговата интензивност и продължителност, както и да знаят защо се появява и как да се отърват от него.

Ако почувствате болка, която не е типична за вас, това е причина да се притеснявате и да потърсите помощ от лекар. Твърде остра, пулсираща, дълга болка може да бъде ранен знак за инсулт.

Болка придружена от необичайни симптоми

Често главоболието не е единственият симптом на развиващ се инсулт. Ето защо е важно да се обърне внимание на други свързани симптоми. Например, болката може да бъде придружена от объркване, нарушено зрение и слух.

Човек може да започне да говори несвързани изречения, да прави грешки в думите. Често пациентите страдат от мускулна слабост или изтръпване на ръцете и краката. За тях става трудно да се движат. Ако се появи главоболие заедно със сходни симптоми, това е причина за спешно повикване на линейка.

Силна болка, съчетана с лоши навици

Някои лоши навици могат да увеличат няколко пъти риска от инсулт. Те включват: продължително тютюнопушене, пиене на силен алкохол, наркомания. Някои заболявания, като диабет, артериална хипертония и дори цервикална остеохондроза, при липса на подходящо лечение също могат да предизвикат инсулт.

Ако имате някои тези лоши навици или заболявания, трябва внимателно да прецените всяка атака от главоболие, защото тя може да е симптом на инсулт. Ако дискомфортът продължава след приема на обичайното лекарство и се усилва, не отлагайте да се свържете с вашия лекар за помощ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Това

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "А като":

    Значи, че ще получиш удар всеки момент и трябва да извикаш линейка.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 vasik atanasova

    3 0 Отговор
    венче пиши ми за секса
    по добре е
    баща ми Бог да го прости имаше три инсулта и ми е казвал
    какво е почуствал
    изтръпване на устните
    но по добре пиши си за секса
    кой каквото му е писано не може да го избегне
  • 7 Петко Петров

    0 0 Отговор
    Преди 6 месеца, прекарах Инсулт и от тогава неспира да ме боли главата. Добре че по някога не е толкова голяма болката. Моля, за савет. В момента пия Ноотропил по 1т.сутрин и 1/2 кавинтон сутрин, обед и вечер.