Last news in Fakti

24 Март, 2019 19:29 6 413 2

Синдромът, който разкъсва сърцето и убива на място

  • синдром-
  • разбито сърце-
  • сърце-
  • разкъсва сърцето-
  • убива-
  • стрес-индуцирана кардиомиопатия-
  • синдром на разбитото сърце

Да, синдромът на разбитото сърце наистина съществува и е опасен също като инфаркт

Синдромът, който разкъсва сърцето и убива на място - 1
Снимки: shutterstock

"Смъртта на любим човек, свада с любовта на живота ни, победата на любимия ни футболен отбор — има толкова много събития, в които емоциите могат да ни съсипят, включително до усещането, че сърцето ни се разкъсва. В някои случаи се случва точно това. Във Франция, всяка година, 3 хиляди души стават жертва на синдрома на разбито сърце, наричан още стрес-индуцирана кардиомиопатия (TTS)”, пише Le Figaro.

Как емоциите ни стават убийствени? Неотдавнашно проучване показва, че това може да е свързано с работата на мозъка. Група изследователи от Университетската болница в Цюрих (Швейцария) са анализирали мозъчната активност на 15 пациенти със стрес-индуцирана кардиомиопатия и я сравнили с мозъчната активност на 39 здрави хора.

"Нашите резултати показват, че при пациентите с ТТС е нарушена връзката с мозъка, което води до друга интерпретация на различни емоции. Поради това те могат да станат по-чувствителни към силни емоции", обяснява д-р Елена Темплин-Хадри, съавтор на изследването, публикувано на 5 март в European Heart Journal."

Стрес-индуцираната кардиомиопатия е описана за първи път през 1991 г. Поради сходни симптоми, TTS често се бърка с инфаркт, но има съвсем различен произход. Докато инфарктът е причинен от запушване на коронарните артерии, TTS се появява поради деформация на лявата сърдечна камера, която е повече не може да гарантира изпълнението на своята изпомпваща функция и следователно не може да изпрати достатъчно кръв към тялото ни, за да му позволи да работи правилно”, обяснява авторът на публикацията."

"Синдромът на разбитото сърце засяга главно жени над 50 години и се смята, че е причина за около 5% от сърдечните пристъпи при жените. Въпреки това, тази цифра може да бъде подценена", посочва Le Figaro.

„Този синдром все още не се диагностицира достатъчно и не се разпознава дори от кардиолозите“, посочва със съжаление д-р Темплин-Хадри. „Изследователите обръщат твърде много внимание на сърцето и забравят за важността на мозъка в това заболяване“, подчертава кардиологът.

"Предишни изследвания показват, че трудностите при справянето със стреса и силните преживявания могат да предразположат този синдром", се казва в статията.

"Ние всички имаме способността да се адаптираме, но за някои хора тази способност е намалена, може би заради прекалено стресовите житейски ситуации, и това може да ги направи по-уязвими към нови източници на остър стрес", обяснява д-р Климент Делма Гутиерес, кардиолог в Университетска болница в Тулуза.

"Дълго време ТТС се смяташе за безвреден поради преходния си характер (сърцето в крайна сметка винаги се връща към нормалната си форма), но не трябва да се приема твърде леко. Освен това значителният риск от рецидив, смъртността при синдрома на разбити сърца е почти толкова висока, колкото в случай на инфаркт на миокарда (3,7% в сравнение с 5,3%),”- каза Гутиерес.

Въпреки това, не всички хора са изложени на риск от развитие на този синдром. Менопаузата при жените например повишава този риск 5 пъти, вероятно поради намаляване на концентрацията на естрадиол, хормон, известен с кардиозащитния си ефект. Подобен риск се увеличава при психични заболявания (като депресия), диабет или пушене”, пише Le Figaro.

"В момента няма лечение за това заболяване:" Лечението, използвано за инфаркт на миокарда, не е много ефективно за лечение на ТТС, дори когато се прилага емпирично", казва д-р Гутиерес.

"Но последните изследвания на връзката между мозъка и сърцето трябва да донесат нови възможности за развитие на специфично лечение", заключава изданието.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що пишете глупости

    7 1 Отговор
    Тактосубо е когато нямаш понятие и превеждаш кликбейт-статийка през гугъла и след това дори една уикипедия не си пуснал, за да провериш дали не пишеш глупости. А кардиомиопатията Тако-Тсубо е друго нещо, пратете един имейл на някой кардиолог да ви каже за какво става въпрос и си оправете публикацията.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.