Last news in Fakti

28 Октомври, 2019 05:43 2 425 4

Как картофеното пюре помага при тренировки?

  • картофено пюре-
  • помага-
  • тренировки-
  • учени-
  • университет илинойс

То може да се използва като алтернатива на различни въглехидратни продукти

Как картофеното пюре помага при тренировки? - 1
Снимки: shutterstock

Картофеното пюре може да се превърне в алтернатива на специалния въглехидратен гел, използван по време на продължителни тренировки. Това изненадващо откритие е направено от изследователски екип от университета на Илинойс.

В изследването, чиито резултати бяха публикувани наскоро, участвали 12 души, на които учените поставяля различни физически задачи и следели постигнатите резултати.

Доброволците трябвало да изминават средно по 267 км. с велосипед на седмица.

Как картофеното пюре помага при тренировки?

Те били разделени на три групи: едната пиела вода по време на тренировката, втората приемала въглехидратен гел, а третата хапвала картофено пюре.

По време на проучването учените измервали нивото на глюкоза в кръвта, температурата, състоянието на стомашно-чревния тракт и интензивността на упражненията.

В края на експеримента учените установили, че концентрацията на глюкоза в плазмата била почти еднаква при ползващите въглехидратен гел и тези на картофено пюре. Освен това двете групи са показали по-добри резултати от третата група, в която участниците пиели единствено вода.

Яденето на картофено пюре обаче, имало и неприятен страничен ефект. Доброволците, които били захранвани с него се оплаквали от стомашни болки и подут корем. Според учените, причината за това била в количеството изядено пюре.

В своето обобщение на изследването, екипът споделя, че резултатите, които са отчели потвърждават идеята, че спортистите могат да ползват еднокомпонентни хранителни източници на въглехидрати като алтернатива на различни търговски продукти. Как картофеното пюре помага при тренировки?
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 360

    11 4 Отговор
    КАРТОФИТЕ, ХУБАВИТЕ, СА ХРАНАТА НАЙ-НУЖНА НА ОРГАНИЗМА, СЛЕД ТОВА Е ХЛЯБА, ОРИЗ . . . .ДРУГ ВЪПРОС Е ЧЕ ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ЯДАТ, И НАБЛЯГАТ НА МЕСОТО, А ТО ТРЯБВА ДА Е В МИНИМАЛНО КОЛИЧЕСТВО, НО ЗА ДА СЕ ПРЕРАБОТВАТ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ Е НУЖНА УМЕРЕНА ФИЗИЧЕСКА ДЕЙНОСТ, АКО ЖИВЕЕТЕ В КОЛАТА НЯМА ДА МОЖЕТЕ

    Коментиран от #4

  • 2 яжте ми

    2 5 Отговор
    Картофките
  • 3 Тези полезни съвети...?!

    2 2 Отговор
    Вече,, кому,, служат...!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.