Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 18:20 12 933 10

Разбиха най-големия мит за холестерола

  • най-големия мит-
  • холестер-
  • кардиохирург-
  • откритие-
  • атеросклерозa-
  • кръвоносна система

Вижте какво е открил един кардиохирург от Хановер

Разбиха най-големия мит за холестерола - 1
Снимки: shutterstock

Атеросклерозата, при която се наблюдава стесняване на артериите, е една от водещите причини за инфаркт и инсулт.

Противно на общоприетата теория обаче, немският сърдечен хирург Аксел Хаверих твърди, че атеросклерозата не се появява поради холестерола, който се натрупва от вътрешността на съдовете.

Смята се, че мастните отлагания по стените на кръвоносните съдове калцират и правят съдовата тъкан нееластична, склонна към увреждане.

В същото време съдовете се стесняват, което затруднява нормалния кръвопоток, снабдяващ сърцето и мозъка. Така се създават предпоставки за инфаркт и инсулт.

Разбиха най-големия мит за холестерола
Снимки: shutterstock

Проф. Аксел Хаверих, сърдечен хирург от Медицинското училище в Хановер, обаче твърди, че всъщност появата на атеросклероза е нарушение на кръвоснабдяването на външната стена на артериите, което се развива поради възпалителни процеси (например тези, причинени от грипа).
Според него холестеролът играе решаваща роля в развитието на атеросклерозата само при хора, които страдат от вродена липидна обмяна.

Кардиохирург посочва, че малките съдове са разположени по външната стена на артериите, които ги снабдяват с кислород и хранителни вещества.

Когато тези съдове са повредени поради възпалителни процеси, артериалните тъкани губят нормалното си хранене и кръвоснабдяване и регенерацията им започва.

„Атеросклерозата трябва да се разглежда повече като микросъдова болест. Артериите са засегнати по-късно“, отбелязва кардиологът.

В полза на тази теория Аксел Хаверих посочва увеличаване на честотата на инфарктите след епидемии от грип, при които нивото на възпаление в организма се повишава.

Експертът е убеден, че за да се предотврати атеросклерозата, е важно първо да се предотврати инфекцията и, ако е възможно, да се лекуват всички възпаления в организма.

„Като мярка препоръчвам обичайната грипна снимка, както и рехабилитацията на хронично възпаление на венците, стомашната лигавица, синусите, остеоартрит.

Отърването от коремните мазнини също помага да се намали рискът от атеросклероза. Сред обичайните методи за превенция са здравословната диета, адекватният сън и голям брой физически упражнения“, споделя Аксел Хаверич.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дебелака

    31 5 Отговор
    И сега мога ли да маам тлъсти вратни пържоли или да ?????

    Коментиран от #2

  • 2 Скарата

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дебелака":

    Задължително (: но с компанията на няква здрава кака.
  • 3 Патладжана

    31 4 Отговор
    Отдавна поне от 7-8 години се знае, че холестерина не е причина, а следствие! Той се натрупва в артериите с цел същите да се предпазят от разкъсване, поради увеличената им чупливост след възпалителни процеси и естествено със стареенето на организма. Само че фармацефтичната индустрия не иска да се лишава от огромните си печалби, получавани от продажбата на лекарства! По подобен начин стои и въпросът с високото кръвно налягане, чието лекуване води до повече жертви, отколкото от инфаркти и инсулти взети заедно!

    Коментиран от #6

  • 4 Франкенщайн...!

    6 1 Отговор
    Някои стари от,, занаята,, ако са обвързани и възрастния им партньор има висок холестерол, те на момента го зарязват, че трябвало да им варят некви билки, било голяма тежест...!
  • 5 Алфа Ромео

    7 0 Отговор
    Чел съм че навремето хората в концлагерите са страдали от висок холестерол а са гладували реално...
  • 6 Bossman

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "Патладжана":

    Лошият холестерол се образува вследствие на консумацията на тлъсти храни, такива в които имат в състава си много Е-та.Склеротичните плаки могат да бъдат отстранени чрез пиенето на ефересцентни таблетки съдържащи микролементи Селен или Желязо.Особено бързо действат тези със селен.Пие се по 1 таблетка на ден.Не трябва да се съчетава с кафе.
  • 7 Грую

    6 1 Отговор
    И каква е ползата? Току виж тъкмо сте се отървали то холестерола и се разболеете от рак и умрете блъснат от кола. Истината е, че сме произлезли от маймуни, които са живели на стада и у нас е развит стадният инстинкт. Ако успееш да вкараш в стадото идеята, че като се пият разни боклуци се лекува еди какво си, то неминуемо започваш да трупаш печалби от продажбата им. Истината е че медицината няма отговор на въпросите кой , кога и от какво, а и без да обиждам медицинското съсловие ако искат пък да се обиждат, но много от тях е трябвало да изберат друга професия. Да бълваш диагнози и рецепти за хапчета от продажбата на които получаваш комисионна вероятно е трябвало да 0положат клетва не пред Хипократ, а пред някой си Тъпократ и Тъпокрал още по-точно примерно!
  • 8 инженер технолог по хранене

    1 0 Отговор
    Пише се :ЕФЕРВЕСЦЕНТНИ ТАБЛЕТКИ. ИЛИ РАЗТВОРИМИ ВЪВ ВОДА.Eфepвecцeнтнитe тaблeтĸи ,разтворени cтигaт диpeĸтнo дo мycĸyлитe. Tяxнoтo дeйcтвиe дoпpинacя зa бъpзата миĸpoнизaция нa ĸpeaтин мoнoxидpaтa и пoзвoлявa той дa ce aбcopбиpa пo-бъpзo в тъканите на тялото.
  • 9 Именно

    2 0 Отговор
    "... които страдат от вродена липидна обмяна."
    Горките! По-зле са и от хората с вродена кислородно-белодробна обмяна! ;)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.