Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 18:12 18 437 6

Защо "играе" окото и опасно ли е това?

  • око-
  • играе-
  • тикове-
  • здраве-
  • треперене-
  • нерв-
  • мускул-
  • миокимия

Трептенето и тиковете на клепачите са често срещани явления и в повечето случаи отшумяват бързо

Защо "играе" окото и опасно ли е това? - 1
Снимки: shutterstock

Случва ли ви се понякога окото ви да „играе“ или клепачът ви да потрепва?

Въпреки че много хора отдават потрепването на клепачите на различни суеверия, всъщност то има своето научно обяснение.

Това неволево потрепване на клепачите се нарича миокимия. То може да се наблюдава при липса на някои основни вещества в организма, прекомерен прием на стимуланти, стрес и др. Състояние отшумява от само себе си за няколко дни при повечето случаи. Но трепкането на клепача предизвиква дискомфорт, особено когато е постоянно.

Понякога обаче притреперването на клепача би могло да продължи със седмици и дори месеци. За да намерим решение на проблема, трябва да се определи причината за това толкова дразнещо състояние.

Защо "играе" окото и опасно ли е това?
Снимки: shutterstock

Рустем Талгатович Гайфутдинов, невролог, доцент по неврология и неврохирургия, разказа каква може да бъде причината за нервен тик на очите, който не отшумява дълго време.

"Нервният тик е бързо протичащо явление, при стресова ситуация - например, ако човек се подготвя за изпити и не получава достатъчно сън. Тогава може да се появи такава реакция. Когато стресовата ситуацията се разреши, и нервният тик ще изчезне, без да са необходими изискват лекарства", обяснява специалистът.

Според невролога има и други заболявания, които могат да доведат до това състояние - функционален блефроспазъм, когато кръговият мускул на окото потрепва.

Понякога трябва да потърсите причината, например съдът може да притисне нерва и да предизвика дразнене. Ако това продължи, трябва да се търси причината в някакво заболяване и то трябва да бъде диагностицирано.

Според доцент Гайфутдинов при болестта на Паркинсон може да се характеризира треперене на долната челюст, а тикът на окото просто да говори за функционалното напрежение на тялото, за психосоматичното напрежение.

"Болестта на Паркинсон е дегенеративно заболяване, характеризира се с изчерпване на нервните клетки... Стресът винаги се отразява, влошава състоянието на здравето. Учителите, лекарите са тези, които са изложени на риск поради стрес. Зависи и от това как човек реагира на стрес."

"Ако това продължава повече от три дни, а вие вече сте преживели стресовата ситуация, тогава, разбира се, трябва да търсите причината другаде. Ако състоянието не отшуми, задължително се обърнете към лекар", съветва неврологът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На лорчето

    0 3 Отговор
    И играе мозъка на зън зън и вибрира ,не е опасно но е досадно ! Навлек !

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вегетариан

    0 0 Отговор
    Всички сме болни но симптомите изпъкват по различно време
  • 6 Пръч

    5 2 Отговор
    Като видя Наталито сутрин да казва прогнозата и почват да ми играят и двете очи...