Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 19:13 79 260 11

Шумът в ушите е симптом на страшни заболявания

  • шум-
  • шум в ушите-
  • уши-
  • симптоми-
  • здраве-
  • заглъхване-
  • унг-
  • д-р вихрен заяков-
  • лечение

Диабет и хипертония са само част от заболяванията, които могат да предизвикат поява на шум в ушите

Шумът в ушите е симптом на страшни заболявания - 1
Снимки: shutterstock

Ушите, както и всяка друга част от тялото ни, могат да боледуват без ясно осезаеми симптоми, а ние често подценяваме дребните оплаквания.

Заглъхването на ухото например, може да продължи по-кратко или по-дълго време. Важно е да се установи причината: възпаление, ушна кал, чуждо тяло, патология на носната кухина и параназални синуси.

Без съмнение трябва да се свържете със специалист, а не да прибягвате до самолечение, тъй като състоянието ви може значително да се влоши.

Повечето хора не се притесняват от заглъхването на ушите, тъй като няма болка, така че месеци наред си капят в ушите различни лекарства, когато например трябва да лекуват носа си, казват експерти.

Шумът в ушите е симптом на страшни заболявания
Снимки: shutterstock

Усложненията от самолечението могат да бъдат хроничен процес, развитие на гъбична инфекция, кървене и вътречерепни увреждания.

Появата на звънене в ушите обикновено се наблюдава на фона на натрупана ушна кал. Но се случва тези органи да отразяват промени в други системи.

Те включват заболявания на щитовидната жлеза, диабет, артериална хипертония и съдова дистония, атеросклероза на мозъчните съдове, неоплазми, остеохондроза на шийните прешлени и много други, включително бременност.

Напоследък има тенденция да се развива хипертония при млади хора, които често се оплакват от шум в ушите. За съжаление, начинът на живот в големите градове налага собствени отпечатъци: хората са в състояние на хронично пренапрежение, преумора, появява се безсъние, оттам се отключва и хипертония.

Това води до намаляване на кръвоснабдяването на ухото и мозъка поради спазъм на кръвоносните съдове. Също така съдовете могат да бъдат компресирани от цервикалния прешлен.

Ако се подозира друга причина за “звъненето”, ако специалистът по уши-нос-гърло не установи “своята” патология по време на прегледа, пациентът ще бъде насочен за по-нататъшно изследване към друг лекар.

И не си струва да пренебрегвате това. Необходимо е да се консултирате със специалист възможно най-скоро. “Звъненето” може да се появи и по време на тежък стрес, невротично състояние, психични разстройства. Тук изобщо не си струва да прибягвате до самолечение.

“Пулсът” в ухото може да се усети от едната и от двете страни. Като правило такива състояния се срещат при травматични поражения, заболявания на слуховите органи, сърдечносъдови болести и тумори. Ако УНГ-специалистът изключи наличието на тапа от ушна кал или отит, пациентът се изпраща за допълнително изследване.

За да се елиминира или поне да се намали “пулсацията” в ушите, задължително е да се посети лекар, така че той да локализира патологичния процес, да избере подходяща терапия или да предпише нужните изследвания. В допълнение към стандартната терапия има и физиотерапия, рефлекторна терапия и психотерапия.

Ако “пулсирането на сърцето” в главата и в ушите е на фона на повишено кръвно налягане, по-добре е да повикате спешна помощ.

Сърбежът в ушите отново служи като сигнал. Необходимо е да се разбере причината за възникването му. Може би си почиствате ушите с клечки (в резултат на това сте предизвикали микротравми, ожулвания, развитие на инфекция, включително гъбична).

Може да сте се лекували сами и безконтролно до облекчаване на смущаващите симптоми, а не до ликвидиране на възпалителния процес. Или може би имате дерматологичен проблем (екзема, псориазис и т.н.), или се е развило самостоятелно остро възпаление на външния слухов канал или алергия. Само специалист може да разбере това.

“Причините за болка в ухото могат да бъдат различни. Освен че са сигнал за проблем с ухото, може и да са сигнал за проведена болка от далечни места. Ухото може да боли от дисфункция на Евстахиевата тръба, затова че не се изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Ухото може да боли от зъб, може да има неприятно чувство за пълнота, дискомфорт, сърбеж и когато страда някой вътрешен орган.

Просто кожата на външния слухов проход се инервира от разклонения на блуждаещия нерв и когато има неблагополучие с вътрешен орган, човек може да изпитва дискомфорт в ухото. Но най-често обаче болките са свързани с близки органи - зъби, сливици, щитовидна жлеза.

И тук е ролята на специалиста - да види болката от ухото ли е, или от нещо друго. Тя може да бъде комбинирана с намаление на слуха и със секреция от ухото. Всяко едно от тези неща насочва вниманието на специалиста към определена етиология, за да стане така”, обяснява специалистът по УНГ д-р Вихрен Заяков, управител на Студентска поликлиника.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    15 11 Отговор
    На мен ми шуми Явора , Какво да правя ?????

    Коментиран от #8

  • 2 В нашия род шумят

    14 4 Отговор
    на всички ушите щом минат 30 години! Дядо казваше, "като преспиш 24 часа в китките, идва и уравниловката!
  • 3 Коментар📝

    11 3 Отговор
    Имам ТИНИТУС ОТ 10г. ДОКАТО СВИКНЕШ ТРЯБВА ДА СИ МНОГО СИЛЕН ПСИХИЧЕСКИ.В ГЕРМАНИЯ ВСЕКИ 5 ТИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИМИРИ.МИНАЛ СЪМ ВСИЧКО НАЙ ДОБРИТЕ ОТОНЕВРОЛОЗИ НАЙ ДОБРИТЕ НЕВРОЛОЗИ В ВМА ТОКУДА СВ.АННА АЛЕКСАНДРОВСКА СВ. НАУМ
    УНГ ГОЛЕМИ ЗАПАДНИ СПЕЦИАЛИСТИ ИТ.Н МИНАЛ СЪМ НАЙ ДОБРИТЕ ПРОФЕСОРИ УНГ. ИСУЛ СВ.АННА АЛЕКСАНДРОВСКА.НЯМА ЛЕК ИЛИ СВИКВАШ ИЛИ.........ПРОФЕСОР ОНОНЕВРОЛОГ ОТ САЩ СЪМ МУ БИЛ ПАЦИЕНТ.ДИАГНОЗАТА Е МЪРТВИ КЛЕТКИ В КОХЛЕА ПОРАДИ ИСХИМИЧЕН СПАЗЪМ

    Коментиран от #9

  • 4 Кики

    4 4 Отговор
    А като спускам шипка, проблем лие, че винаги ми заглъхват ушите или мога да си живея така, не бе ако трябва ще минавам през софия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 vasik atanasova

    21 3 Отговор
    ГЛУПАВО ЗАГЛАВИЕ
    ШУМ В УШИТЕ
    ТОВА Е ШИПОВЕ ПО ВРАТЪТ
    ВСЕКИ ЧОВЕК С НАПРАДВАНЕТО НА ГОДИНИТЕ ИМА
    А СТАРИТЕ ХОРА КАЗВАТ НЯКОЙ ГОВОРИ ЗА ТЕБ
  • 8 Бедняк

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сиромаха":

    Посади си кюстендилска слива .
  • 9 Алфа Ромео

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар📝":

    Аз от повече от 10 години, нито един доктор не успя да ми помогне, понякога като се концентрирам върху това е доста изнервящо. Не съм минавал на скенер но предполагам че не е тумор щом съм жив още...
  • 10 Тодор

    12 0 Отговор
    На 69 години съм Шум имам и в двете уши от 25 години .Запомнете едно :Съвременната медицина НЕ лекува шума в ушите . Не си губете времето и парите по доктори,професори и пр. Не помагат. Единственото хубаво нещо е,че след година се свиква и не пречи. Това за страшните болести,не е вярно !
  • 11 Ади

    0 0 Отговор
    Баща ми почина наскоро от изпуснат диабет, причинил инсулт и т.н.Много месеци се оплакваше от шум в ушите и никой лекар не загря, че е от кръвна захар, внимавайте и се изледвайте!