10 Ноември, 2019 14:31 3 702 7

Не посягайте към тези храни, когато сте болни!

  • болест-
  • настинка-
  • грип-
  • храна-
  • захар

Тези храни могат да влошат състоянието ви

Не посягайте към тези храни, когато сте болни! - 1
Снимка: Shutterstock

Сезонът на настинките и грипа вече е тук. Няма човек, който да се наслаждава на болестта. За съжаление на всеки един от нас му се е случвало да го хване хрема, да му тече носът и като цяло да е настинал. Но веднъж случи ли ни се това, правим всичко възможно да оздравеем максимално бързо.

Наред с лекарствата, бабините илачи и всички познати методи, обаче трябва да имаме предвид нещо, което често забравяме - храната, която консумираме. Малцина знаят, че определени храни вместо да ни помогнат по-бързо да се възстановим, всъщност ни пречат.

Кои са те обаче?

Сладкиши
Захарни изделия и сладкишите отслабват имунната система. Простите въглехидрати пречат на естествените защити на организма и така намаляват способността на имунната система да се справи успешно с атаките на патогените. Освен това оздравителните процеси се забавят в присъствието на големи количества захари.

Прости въглехидрати

Едно от нещата, които често си мислим, че е подходящо когато сме болни е препечена филийка с масло и конфитюр. Оказва се обаче, че това е грешен избор. Причината е, че простите въглехидрати в хляба и сладкото блокират имунната система.

Освен това рафинираните захари предизвикват внезапни скокове в нивата на кръвната захар, които имат възпалителен ефект. Това засилва още повече симптомите на вирусната инфекция.

Цитрусови плодове

Плодове са необходими на имунната система, защото са богати на витамин С.Ето защо е малко изненадващо, че те могат да имат обратен ефект при настинка. Всъщност портокалите и лимоните дразнят стомаха. Това може да ви накара да се почувствате замаяни, да ви се гади или да получите стомашни болки.

Пикантни храни

Ако страдате от инфекция на горните дихателни пътища, трябва да избягвате лютите и пикантни храни. Може да ви се стори добра идея да си отпушите носа с една люта чушка, но това по-скоро ще раздразни стомаха ви, който също е подложен на атаките на общото възпаление в тялото.

Мазни храни

Този тип продукти са съблазнителни, когато сте болни, но те увеличават възпалението в тялото. На имунната ви система ще ѝ е трудно да се справи и с вирусите и с храната, и процесът на оздравяване ще се забави.

Алкохол

Алкохолът усилва възпалението в тялото и прави белите кръвни клетки по-слаби. Те имат за задача да се борят с инфекциите и външните атаки. В същото време алкохолът води до дехидратация, а това е пагубно за бъбреците в тяхната детоксикираща функция.

Десерти и напитки без захар

Макар че са без захар, тези десерти и напитки не са по-малко вредни, ако сте болни. Причината е, че те също повишават нивата на кръвната захар. Освен това могат да предизвикат диария или болки в стомаха.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рьоне Артоа

    32 3 Отговор
    Че то нищо не остана за ядене освен трева. Беее-беееее.....

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Щерю

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Рьоне Артоа":

    С този Ник хубав , за теб ще се намери кво да ядеш , яж ми хОя
  • 3 Именно

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рьоне Артоа":

    То и тревата не е за ядене ;)
  • 4 Хермелина Веселова

    4 1 Отговор
    Яжте си ушите!
  • 5 Знаещ

    3 1 Отговор
    Грейпфрутът запазва лекарствата, които пием и не им позволява да се приемат от организма. Ако спрем да го употребяваме, събраните лекарства се поемат от организма ни изведнъж и може да се стигне дори до отравяне от тази "бомба".
  • 6 Хипопотам с прашки

    1 1 Отговор
    Ох, намерих много добро лекарство...!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.