13 Ноември, 2019 21:42 31 956 16

Вода с мед и лимон: градски мит или чудодейна отвара?

  • градски мит-
  • ползи за здравето-
  • мед-
  • пчелен мед-
  • лимони-
  • вода-
  • вредно-
  • полезно-
  • здраве-
  • вода с мед и лимон

Смята се, че сутрин трябва да се пие по чаша вода с мед и лимон, за да започне денят пълноценно

Вода с мед и лимон: градски мит или чудодейна отвара? - 1
Снимки: shutterstock

Медът и лимонът са сред онези дарове на природата, които са всеизвестни със своите многобройни ползи за здравето и лечебни свойства. Сред всевъзможните им приложения и начини за консумация е и пиенето на вода с мед и лимон. Но дали наистина тази наглед здравословна и полезна "отвара" е полезна за организма ни?

Много хора по света започват деня си с чаша вода, смесена с мед и лимон. Едни го правят, за да отслабнат, други за да тонизират тялото си, а трети, за да повишат защитните сили на тялото си.
Всеизвестно е, че медът и лимонът имат множество ползи за здравето.

Медът е сред най-силните антиоксиданти и флавоноиди, които помагат за повишаване на имунитета. Той е с нисък гликемичен индекс и следователно не допринася за калориите.

Лимонът на свой ред е много богат източник на витамин С и работи като детоксикиращо вещество. Пектиновите влакна, присъстващи в лимона, забавят храносмилането на захарите и полизахаридите като нишестето и подобряват здравето на стомашно-чревния тракт.

Ако описаното по-горе е вярно, то следва да направим заключението, че комбинацията от мед и лимон, разтворени в чаша вода, всъщност е полезна за нашето здраве... Или това е само градски мит?

Ето какво е мнението на неколцина здравни експерти, които коментират този въпрос пред индийската телевизия NDTV:

Вода с мед и лимон: градски мит или чудодейна отвара?
Снимки: shutterstock

1. Прочиства тялото ни: Да или Не?
От въздуха, който дишаме, през напитките, които пием и храната, която ядем, ние непрестанно сме изложени на голямо разнообразие от химически съединения и токсини, които ни вредят. Въпреки че тялото има своя естествена защита срещу тези заплахи, не е зле да му дадем допълнителен тласък с помощта на тази природна напитка.

„Медът, лимонът и водата имат силата да пречистят организма ни. Докато спим токсините продължават да се трупат в тялото ни, макар да не усещаме това. Ето защо тази пречистваща натурална напитка е чудесен начин да започнете деня си. За по-голяма ефективност, трябва водата да е хладка - нито топла, нито студена и да я пиете веднага щом станете от леглото", обяснява д-р Аканкша Котибаскар, старши консултант по аюрведа, във Forest Essentials.

2. Помага за загуба на тегло: Да или Не?
„Няма научни данни, които да доказват, че пиенето на вода с мед и лимон сутрин спомага за загубата на тегло. Всъщност, подобна напитка по-скоро ще спомогне за натрупването на тегло, отколкото за неговото сватяне, заради веществата в меда“обяснява дерматологът от Мумбай д-р Мадхури Агарвал.
"Според мен е мит, че пиенето на тази напитка може да стопи мазнините или да намали обиколката на талията ви. Тя успокоява червата и спомага за управлението на теглото, но не и за отслабване. Комбинацията от мед и лимон ви кара да се чувствате пълноценни за по-дълго време и намалява апетита, като по този начин ви помага да поддържате здравословно тегло “, добавя диетологът Аншул Джайбхарат.

3. Увеличава енергията през деня: Да или Не?
„Консумацията на вода с мед и лимон спомага не само за повишаване на енергията, но също така спомага за поддържането на нейните нива по време на тренировки и други натоварващи дейности“, добавя д-р Агарвал.

4. Подобрява храносмилането: Да или Не?
"Консумацията на мед и лимон в хладка вода помага за облекчаване на запека и подобрява храносмилането. Това е много успокояващо", казва д-р Мадхури.

5. Повишава имунитета: Да или Не?
"Тази напитка осигурява на тялото основни витамини и минерали като витамин В, витамин С, магнезий, фосфор и калций. Тя спомага за добър старт на деня като премахва токсините и предпазва тялото от заразяване с инфекции", казва д-р Маной Ахуджа, специалист от болница "Фортис".

6. Понижава вероятността от инфекция на пикочните пътища: Да или Не?
„Пиенето на вода с мед и лимон сутрин прочиства пикочните пътища и поддържа уринарния тракт в добро здраве“, казва д-р Мадхури.

7. Добре е за кожата: Да или Не?
„Тази смес определено е приятел на вашата кожа. Без значение дали я прилагате локално или я пиете. Тя има антибактериални и почистващи свойства и най-важното е, че идва от природата. Тя пречиства кръвта, повишава нивата на колаген и поради това прави кожата сияйна и безупречна", обяснява д-р Ахуджа.

Вода с мед и лимон: градски мит или чудодейна отвара?
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    13 4 Отговор
    Водка с кола не е мит !!!

    Коментиран от #10

  • 2 куку руку ку

    15 1 Отговор
    Мед, лимон и джинджифил...
  • 3 Миризлив пор

    12 8 Отговор
    Пия си аз вода с мед и лимон и много добре ми се отразява на настроението и тонуса, едни казват че е от витамините, други от въглехидратите, трети от микроелементите. А аз си знам че е от водката с която разреждам лечебната отвара.

    Коментиран от #14, #16

  • 4 Хипопотам с прашки

    5 1 Отговор
    Ще го използвам за теглото....!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лорчето

    1 4 Отговор
    Е на антипсихотици ама не ги пие !!!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 vasik atanasova

    7 3 Отговор
    ПРАВИХ ГО ТОВА
    ОМРЪЗНА МИ ВЕЧЕ
    СЕГА Е ДРУГО НА МОДА
    ЧОВЕК АКО Е ЗДРАВ НЕ МУ ТРЯБВАТ ТАКИВА ОТВОРИ
    НО ПОДРЪЖКА МУ Е МАЙКАТА
    ВСЕ НЕЩО Е ДОБРЕ ДА СЕ ПРАВИ
    НО КАКВОТО И ДА Е ТО ПРОБВАЙТЕ
    ЩЕ ВИ ОМРЪЗНЕ И ЩЕ ИЗГУБИ СМИСЪЛ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Ти се мушкаш отзад и нямаш въображение щом и никнейм не можеш да си измислиш , много тАпо парче си само по питието се разбира ...
  • 11 Георги

    8 0 Отговор
    Изключително полезно питие,казвам го от собствен опит. Всичко което е написано отговаря на истината. Помага да се чувстваш добре,а освен това и има лечебен ефект. Бях се освинил и направил шкембе,след 1 година от 86 кг. станах 75 кг.толкова колкото бях на 20 години и има много по-добър вид.Освен това ми изчезна кръвното! Но най-важното е че си налагам да не се ядосвам,защото поводи и причини колкото искаш!
  • 12 надарена кака

    2 0 Отговор
    В Перник вече и вода няма да имаме. Лимоните в саксиите у дома ми изсъхнаха,пчелите измряха от пестициди.
  • 13 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Започвам да я пия, кивито има пет пъти повече витамин С от лимона но сигурно е полезна тази напитка.
  • 14 Алфа Ромео

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Бе аз бях настинал пиех един билков чай ама после му добавих малко Балантайнс и като че ли взе да лекува....
  • 15 Ти на това ли си?

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лорчето":

    Отдавна...!
  • 16 dolen00pes

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    драги сънароднико надявах се да намеря поне един коментар, който да наприличава моето мислене по въпроса, да наистина много тонизиращо и свежо, a даже четох онзи ден в космополитън, че следващото хранене е препоръчително да бъде крехко сварено телешко месо (шкембе) в витаминова основа (чорба) подкрепено с така необходимите витамини за деня (оцет и чесън)