Last news in Fakti

14 Ноември, 2019 21:49 47 504 5

Погледнете лактите си и разберете от какво боледувате

  • лакти-
  • кожа-
  • здраве-
  • симптоми-
  • суха кожа-
  • заболявания-
  • лакът-
  • кожа на лактите

Кожата на лактите може да бъде индикатор за развитието на най-различни заболявания

Погледнете лактите си и разберете от какво боледувате - 1
Снимки: shutterstock

Сухата кожа в областта на лактите може да се дължи на множество фактори. Сред причините за появата на сухота са различни медицински състояния, липсата на витамини, странични ефекти от прием на медикаменти, инфекциозни заболявания, алергии и дерматит, а така също и времето навън.

Понякога фактори, свързани с околната среда, като липса на влага, излагане на химикали и дразнещи кожата материи, които също могат да доведат до суха кожа на лактите.

Всички тези неща могат да са причина за поява на сухота, сърбеж, зачервяване или лющене на кожата в областта на лактите.

Ето някои по-чести причини за проблеми с кожата на лактите:

Погледнете лактите си и разберете от какво боледувате
Снимки: shutterstock

Макар сухотата и лющенето на кожата в областта на лактите са симптоми за проблеми с ендокринната система: захарен диабет, хипертериоза или хипотиреоидизъм. Поради тази причина специалистите препоръчват да посетите лекар ако забележите подобни симптоми.

Ако кожата на лактите и коленете е бледа, покрита с люспи и червен обрив, тогава може да е индикатор за псориазис - заболяване, което е изключително трудно за лечение. Псориазисът и екземата са заболявания, които директно засягат кожата и могат да са причина за образуването на сухи, люспести участъци, чието състояние обикновено е влошено в областта около ставите.

Друго заболяване, което може да е причина за изсъхване и сухота по кожата е Ихтиозата. То също е по-тежко изразено на лактите. Гъбичните инфекции също са сред виновниците за неприятното състояние.

Сухата кожа може да е показател и за липса на основни витамини и минерали в организма. Изтъняването на епидермиса разкрива потенциална анемия с дефицит на желязо, дефицит на витамин А и Е.

Склеродермията също може да е причина за промяна в състоянието на кожата на лактите. Това е хронично заболяване на кожата, което често атакува върха на лактите, причинявайки подуване на кожата, която става суха и доста болезнена. Кожата обаче не е груба, а напротив – на допир е доста мека в началната фаза на развитие на болестта. Дерматолозите обясняват, че болката в резултат на склеродермията е причинена от свръхпроизводството на колаген. Състоянието най-често е наследствено и се третира с имуносупресивни лекарства, които намаляват симптомите.

Не трябва да се забравя, че подобно състояние на кожата в областта на лактите може да се дължи на най-обикновени неща като лична хигиена, навици или условия на работа. Ако случаят е такъв, то кожата трябва да бъде защитена с крем.

Погледнете лактите си и разберете от какво боледувате
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    12 4 Отговор
    Хм... Боледувам от често подпиране на стола.
  • 2 Баба Цоцолана

    11 3 Отговор
    От нечистотия, също боледуват лактите, при по тъмни екземпляри, изглеждат ужасно, болезнени са...!
  • 3 Един ....

    7 1 Отговор
    Авторката на статията сигурно се залива от смях , представяйки си будалите които се мъчат да си видят лактите .
  • 4 Шампоан от един леф

    6 2 Отговор
    И крем медико идеал, върши чудесна работа...!
  • 5 Нина

    0 0 Отговор
    Възможно ли е този проблем с образуване на груба кожа на лактите, причината да бъде ЗАБОЛЯВАНЕ на ставите, вследствие ревматоиден артрит?