Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 19:24 5 485 6

6 храни, които причиняват възпаление

  • възпаления-
  • храни-
  • здраве-
  • вредни храни-
  • възпалителни процеси-
  • заболявания

Възпалението може да възникне в отговор на много неща, които не можем да контролираме

6 храни, които причиняват възпаление - 1
Снимки: shutterstock

Възпалението може да бъде нещо добро или нещо лошо в зависимост от ситуацията. От една страна, това е естественият начин на вашето тяло да се защити, когато сте ранени или болни. То може да помогне на тялото ви да се защити от болести и да стимулира процеса на лекуване. От друга страна, хроничното, продължително възпаление е свързано с повишен риск от заболявания като диабет, сърдечно-съдови болести и затлъстяване.

Интересното е, че храните, които ядете, могат значително да повлияят на появата на възпаления в тялото ви, пише сайтът HealthLine.

Ето 6 храни, които могат да причинят това състояние:

1. Захар и високофруктозен царевичен сироп

Захарта и високо фруктозният царевичен сироп (HFCS) са двата основни вида добавена захар в храните. Захарта е 50% глюкоза и 50% фруктоза, докато царевичният сироп е около 45% глюкоза и 55% фруктоза.

Една от причините добавените захари да са вредни е, че те могат да увеличат риска от поява на възпаления, които от своя страна могат да доведат до развитие на различни заболявания.

В едно изследване върху мишки, учените забелязали, че гризачите, които били захранвани с повече захар, развили рак, отчасти поради възпалителния отговор на захарта.

В друго проучване противовъзпалителните ефекти на омега-3 мастните киселини били нарушени при мишки, захранвани с храни, с високо съдържание на захар.

Нещо повече, в друго клинично проучване, в което доброволци редовно пиели газирани напитки, резултатите показали повишени нива на пикочна киселина, която е известно, че води до възпаления и инсулинова резистентност.

2. Изкуствени трансмазнини

Изкуствените трансмазнини вероятно са най-нездравословните мазнини, които могат да присъстват в менюто ни.

Те са създадени чрез добавяне на водород към ненаситени мазнини, които са течни, за да им осигурят стабилност на по-твърди мазнини.

На етикетите на съставките, транс-мазнините често са представяни като частично хидрогенирани масла. Повечето маргарини съдържат трансмазнини и те често се добавят към преработени храни, за да удължат срока им на годност.

За разлика от естествено срещаните трансмазнини, открити в млечните продукти и месото, изкуствените трансмазнини причиняват възпаление и увеличават риска от заболяване, сочат данни на учени.

В допълнение към понижаването на добрия холестерол, трансмазнините могат да нарушат функцията на ендотелните клетки, облицоващи артериите, което е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Консумирането на изкуствени трансмазнини е свързано и с високи нива на маркери за възпаление, като С-реактивен протеин (CRP).

В едно проучване нивата на CRP били 78% по-високи сред жените, които редовно и често консумирали храни с трансмазнини. Резултатите от друго изследване показали, че възпалителните процеси се срещат значително по-често при жени с наднормено тегло, които консумирали хидрогенираното соево масло, отколкото при жени, които използват слънчогледови масла.

Проучвания върху холестерола също разкриват подобна картина.

Консумацията на изкуствени трансмазнини може да увеличи значително риска от поява на възпаления и риска от няколко заболявания, включително сърдечно-съдови.

3. Растителни и семенни масла

Растителните и семенните мазнини се използват като готварски мазнини и са основна съставка в много преработени храни. И макар да има много доказателства, че имат роля за поява на възпаления, съществуват и много други, които доказват точно обратното.

Някои проучвания предполагат, че високото съдържание на омега-6 мастни киселини в растителното олио може да насърчи появата на възпалителни процеси в тялото, когато се консумира в големи количества. Доказателствата за това обаче, са непоследователни и са необходими още изследвания.
Контролирани изследвания показват, че линоловата киселина, най-разпространената диетична омега-6 киселина, не влияе върху маркерите на възпалението.

Резултатите от други обаче, разкриват, че определени растителни масла, като соевото олио, насърчават появата на възпаление поради изключително високото си съдържание на омега-6 мастни киселини.

Доказателствата, че високият прием на омега-6 мастни киселини увеличава възпалителните процеси в човешкото тяло, понастоящем са ограничени.

4. Рафинирани въглехидрати

Въглехидратите имат доста лоша слава, която са получили незаслужено. Истината е, че много вваглехидрати са полезни и дори от съществено значение за нашето здраве.

Необработените въглехидрати с високо съдържание на фибри са здравословни, но рафинираните въглехидрати повишават нивата на кръвната захар и насърчават възпалителните процеси в тялото, което може да доведе до заболяване.

Консумацията на рафинирани въглехидрати обаче, може да доведе до възпаление, защото от тях са премахнати повечето фибри, които присъстват в състава им.

Изследователите предполагат, че рафинираните въглехидрати в съвременната диета могат да насърчат развитието и растежа на възпалителни бактерии в червата, които от своя страна могат да повишат риска от затлъстяване и стомашно-чревни неразположения.

Освен това е доказано, че рафинираните въглехидрати имат по-висок гликемичен индекс от необработените. Храните с висок гликемичен индекс повишават кръвната захар по-бързо, което пък повишава риск от развитие на заболявания като Хронична обструктивна белодробна болест.

Рафинираните въглехидрати се използват в бонбони, хляб, тестени изделия, сладкиши, някои зърнени храни, бисквитки, торти, сладки безалкохолни напитки и всички преработени храни, които съдържат добавена захар или брашно.

5. Прекомерно количество алкохол

Доказано е, че умерената консумация на алкохол има някои здравословни ползи за нашия организъм. По-големите количества обаче, могат да доведат до сериозни проблеми.

В едно проучване, учените забрлязали, че нивата на маркера за възпаление CRP се увеличават при хора, които консумират алкохол. Колкото повече алкохол консумират, толкова повече нивата на CRP се увеличават.

6. Преработено месо

Консумирането на преработено месо е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и рак на стомаха и дебелото черво.

Основните видове преработено месо включват колбаси, бекон, шунка, пушено месо и говеждо месо.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    11 0 Отговор
    ЕГАТИ ИМАМ 11 КОРОНКИ МЕТАЛ И КЕРАМИКА.АМА СЕ ПРОЧИСТВАМ С ДОМАШНА РАКИЯ ПО 200мл. И ИЧ МИ НЕ Е НА ВСЕКИ ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТА.ВАЖНОТО Е,ЧЕ ДО СЕГА СЪМ С ЧИСТА СЪВЕСТ НА НИКОЙ НЕ СЪМ ВЗЕЛ ИЛИ .ПРИЧИНИЛ ЗЛОДЕЯНИЕ
    ДАНО ТАКА СЕ ЗАПАЗЯ ДО КАМБАНАТА.
  • 2 Тодор

    4 2 Отговор
    Яжте , каквото ви се яде! Гладът е много по-вреден! Абе някой знае ли какво стана с Лидия Ковачева?
  • 3 Алфа Ромео

    3 2 Отговор
    Еми вие изброихте почти всичко което ядем в съвременния свят, ша рискуваме възпаление пред гладна смърт.
  • 4 Дедо ви

    9 1 Отговор
    Най-големи възпаления причиняват ниските заплати и пенсии поради които купуваме горните боклуци, а не качествена храна. А още по-големи възпаления причинява оня с джипа. Щом го видя по телевизията да кара джипа и да ръси глупости и получавам възпаление.
  • 5 въй

    1 1 Отговор
    Абе някой знае ли какво стана с Лидия Ковачева? ПРЕРОДИ СЕ В Д-Р ЕМИЛОВА. КОЯТО ДАВА "ЦЕННИ СЪВЕТИ".
  • 6 инженер технолог по хранене

    6 0 Отговор
    " 6 храни, които причиняват възпаление" Това,за което сте писали са химическите компоненти на храните,техни деривати и образуващи структурите им елементи. И пак захар,сладко,захар,мазнини и все същото. Пишете за храни уж ,а къде са и какви са те?Алкохолът е ясен,вреден е,но той не е храна!