ФАКТИ.БГ

Яжте и не боледувайте: 10 супер храни, които ще засилят имунитета ви

В сезона на вирусите и настинките имунитетът трябва да се засили чрез разнообразна и здравословна храна

Публикувана: 22 Ноември, 2019 20:19
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 30188
Яжте и не боледувайте: 10 супер храни, които ще засилят имунитета ви
Снимки: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 73 гласа.

Навън вече върлуват всякакви вируси и настинки. Неминуемо някоя от тях ще застигне и вас. Ако искате да я изгоните бързо и дори да я отблъснете още преди да се е опитала да ви нападне, първото нещо, което трябва да направите е да подсилите имунната си система.

Ако не сте фен на лекарствата и медикаментите, които изкуствено засилват защитните сили на организма ви, можете да си набавите нужните витамини и минерали от храната, която консумирате.
Какъв по-добър източник на витамини от плодовете и зеленчуците?

Вижте кои са най-добрите източници на витамини, които засилват имунитета и гонят настинките надалеч:

Снимки: shutterstock

Яжте и не боледувайте: 10 супер храни, които ще засилят имунитета ви

Повечето хора, усещайки първите симптоми на настинката или просто, за да подсилят имунитета си, се обръщат към Витамин С. А къде има огромно съдържание на този витамин? Разбира се, че в цитрусовите плодове – грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лайм, клементини (кръстоска между китайска мандарина и портокал), посочва сайтът healthline.com.

Ако мислите, че цитрусовите плодове имат най-много витамин С, помислете отново. Червените чушки всъщност съдържат два пъти повече витамин С. Те също са богат източник на бета каротин. Хапвайки под различни форма червените чушки, ще си осигурите освен здрав имунитет, но и здрава кожа.

Броколите са препълнени с витамини и минерали. Те са опаковани с витамините А, С и Е, както и с много други антиоксиданти и фибри. Броколите са едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да поставите на масата. Ключът да запазим тяхната мощ непроменена е да ги готвим колкото е възможно по-малко или още по-добре, изобщо да не ги.

Чесънът се среща в почти всяка кухня по света. Добавяте малко количество към храната си от него и това е задължително условие за вкус и крепко здраве. Още ранните цивилизации признават неговата сила в борбата с инфекциите. Освен това чесънът може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Джинджифилът е другият помощник на здравия имунитет. Чай с мед и джинджифил ви прави защитени. Джинджифилът помага при възпаления, болно гърло, хрема, кашлица. Той помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Спанакът също попада в този списък не само защото е богат на витамин С, но и на антиоксиданти и бета каротин, които помагат в борбата с инфекциите на имунната ни система. Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви колкото е възможно по-малко, за да запази полезните си свойства.

Папаята е плод, който е с огромно съдържание на витамин С и редовната му консумация ви носи силен имунитет и по-бързо справяне с настинки и вируси. Папаята съдържа и храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти. Съдържа и голямо количества калий, витамини В и фолиева киселина, които са от полза за цялостното ви здраве.

Един от най-мощните имуноактиватори за човешкия организъм през този период на годината е кивито. Това е един от най-подходящите плодове за защита срещу грипните вируси. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, и калий, колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин.

Куркумата, освен основна съставка в кърито, е и уникално противовъзпалително средство, използва се и при лечение на артрит. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент.

Слънчогледовите семки също са пълни с ценни вещества, фосфор, магнезий, витамин B6 и витамин Е, който пък е мощен антиоксидант.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 73 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
КИРО УЗОТО
1 Отговор
За засилване на имунитета ползвам домашна ракия ,винце и кисело зеле в бидонче

Коментиран от #4, #5, #6


Оценка:
-11 +93

розово
2 Отговор
Шипки.

Оценка:
-4 +40

Телефончету
3 Отговор
Ако имам средства, ще си ги купя...!

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +30

Иван
4 Отговор

До коментар #1 от "КИРО УЗОТО":


Браво. Юнак. И аз тъй като тебе

Оценка:
-8 +25

Ади бе
5 Отговор

До коментар #1 от "КИРО УЗОТО":


Ади да сме приятели . Наздраве

Оценка:
-7 +20

Сланинка
6 Отговор

До коментар #1 от "КИРО УЗОТО":


нарежи и малко сланинка с празче

Оценка:
-3 +30

Да го подържиш
7 Отговор
Хинапа има и друго име-жожобе, и е шампион по съдържание на вит С, и за щастие вече се отглежда и у нас, предлагат се сокове,сушени,чипсове,водка,ликьор. Комплексно решение за имунитета.Има го за щастие на сайт в РБ.

Оценка:
-5 +6

Добър апетит
8 Отговор
От коментарите ви така огладнях.. ..

Оценка:
-3 +9

9
Този коментар е премахнат от модератор
XXXXXXX
10 Отговор

До коментар #9 от "Йозеф":


ТАКА Е ЯБЪЛКИ И ШИПКИ НАЙ ДОБРЕ
ИНАЧЕ ТОВА КОЕТО Е ПИСАЛА ДАМАТА Е ВЯРНО САМО НА ТЕОРИЯ. ИСТИНАТА Е ДРУГА. БРОКОЛИ, ДЖИНДЖИФИЛ И КУРКУМА СА ВНОСНИ И ПРОДУКТ НА ХИПЕР ИНТЕНЗИВНО ОТГЛЕЖДАНЕ. ТАМ НЯМА НИЩО ПОЛЕЗНО. ОТ ВНОСА САМО И НАЙ ДОБРЕ ЛИМОНИ(И ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДБИРАТ). ДРУГОТО СА АЛАБАЛИЗМИ

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +20

Първо
11 Отговор

До коментар #3 от "Телефончету":


Си купи хапчетата !

Оценка:
-5 +0

Берон Петров
12 Отговор
Все родни продукти - как сме оцеляли 1300 години

Оценка:
-3 +14

Баба Жаба
13 Отговор
По времето на соца карахме на компоти,конфитюри, туршии,кисело зеле и сланина и нямам спомен някой у нас да е боледувал от грип.Най - много някоя случайна простуда да изкараме на крак.Мисля,че в тези модерни времена много се изнежи народа.

Оценка:
-4 +24

Кака ти
14 Отговор
Как ли съм оцеляла без куркума и джинджифил просто се чудя!Голям хикс?

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +12

15
Този коментар е премахнат от модератор
незнайко
16 Отговор
Куркумата, кивито, папаята, броколите наши плодове и зеленчуци ли са ??? Май не са !!!

Оценка:
-1 +7

Шаран БГ
17 Отговор
Баба и дядо само на цитрусови, папая, броколи , куркума,джинджифил и киви караха, за да стигнат до 90-те си годишна възраст !! Най-ми харесва "куркума" ...приятно някак звучи. А велика микробиоложка от велика Британия скоро ни каза, че киселото мляко и киселото /квасеното/ зеле от България предизвикват страшни алергии - да не ги кусвате! Сакън !! Жалко, не казва тя какви ла...на ги дъвчи ....., ама то е ясно !! Яжте смело,. това, което ражда българската земя хубава. Не се подвеждайте по мурафетите на някои търговци !!Гемия без въжа и търговия без лъжа - НЯМА !

Оценка:
-1 +6

Стана 300 кг
18 Отговор

До коментар #14 от "Кака ти":


Бабо, без тях...!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери