Учени от Испания заявиха, че ябълките с петна и загнили места са много опасни за здравето ни. Това се отнася и за други плодове, но в по-малка степен.
Често върху ябълките се образуват загнили зони, които постепенно се увеличават по ширина и на дълбочина, прониквайки до сърцевината на ябълката.
Малките петна често се игнорират и изяждат. Друг път се изрязват. Трети биха предпочели направо да ги изхвърлят, а други ги прилагат в кулинарията под формата на пайове или сладкиши.
Проблемът е, че при разваляне на ябълката се образува патулин - много токсично и вредно вещество.
При високи концентрации патулинът може да убие мишки. Учените са загрижени за мутагенните му свойства: Уврежда гените, причинявайки мутации в тях.
Тъй като това може да доведе до развитие на рак, патулинът също се счита за канцероген. Но все още не е ясно колко дълго и в какви количества трябва да навлезе в човешкото тяло, за да причини рак.
Концентрацията на патулин в сокове в повечето страни днес е контролирана, а горното допустимо ниво е 50 μg / kg. Но както показват тестовете, концентрацията на патулин често е няколко пъти по-висока от допустимата.
Известно е, че патулинът е токсичен за развиващ се плод и затова приемът му трябва да бъде сведен до минимум по време на бременност.
На практика това означава, че жените в този момент абсолютно трябва да избягват ябълки с изгнили зони или плодове с минимални признаци на разваляне.
Обикновено в малко по-малки количества патулинът може да се намери в круши, грозде, банани, сливи.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хареса му да е жина
19:26 13.12.2019
2 Ridah
1) Патулинът е вреден за организма. Може да причини мутации
2) Бременни трябва да не приемат съмнителни ябълки.
19:26 13.12.2019
3 Анонимен
19:26 13.12.2019
4 злобар
Коментиран от #12
19:26 13.12.2019
5 Рошко
19:28 13.12.2019
6 мушмули
19:34 13.12.2019
7 Факти
19:36 13.12.2019
8 Откровение
19:42 13.12.2019
9 007
19:52 13.12.2019
10 Asdfg
Заглавието НЯМА нищо общо с написаното!
“ ябълките с петна и загнили места са много опасни за здравето ни.”
Ябълките НЕ са вредни Миленооооооооо!
19:55 13.12.2019
11 Behemoth
19:55 13.12.2019
12 Бацо Гацов от Главанаци
До коментар #4 от "злобар":
Бегай летото на лай..морието да си отядеш кюфтаци от карнаци и карнаци от кюфтаци..и си носи от дОма вОда, оти там е скъпа...да ти е сладко на ол инклузива.19:57 13.12.2019
13 Спиридон
20:13 13.12.2019
14 Лош бурсук защитава лоши великани
20:16 13.12.2019
15 Алоо главният редактор
Коментиран от #21
20:16 13.12.2019
16 555
20:18 13.12.2019
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Мара
20:59 13.12.2019
19 алко
21:06 13.12.2019
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Карушко
До коментар #15 от "Алоо главният редактор":
Дори оная Венелина дето пише само за корове, потки и анален секс е по добра джурналиска.21:18 13.12.2019
22 Боко
22:12 13.12.2019
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 инженер технолог по хранене
01:00 14.12.2019
25 Age
"ФАКТИ" се именувате, а драскате повече глупости от всички "жълти" медии, взети заедно.
Защо имената на "учените", провели "изследването" ги няма в статията?
07:04 14.12.2019
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 До админа
12:04 14.12.2019
28 serjant
14:37 14.12.2019
29 Телефончету
16:02 14.12.2019
30 Глория
19:18 14.12.2019