13 Декември, 2019 19:21 16 692 30

Ново изследване: Ябълките са вредни

  • ябълки-
  • плодове-
  • потна по повърхността-
  • опасни-
  • здраве-
  • загниване-
  • токсини-
  • испански учени

Испански учени заявяват, че върху плодовете често се появяват загнили зони

Ново изследване: Ябълките са вредни - 1
Снимки: shutterstock

Учени от Испания заявиха, че ябълките с петна и загнили места са много опасни за здравето ни. Това се отнася и за други плодове, но в по-малка степен.

Често върху ябълките се образуват загнили зони, които постепенно се увеличават по ширина и на дълбочина, прониквайки до сърцевината на ябълката.

Малките петна често се игнорират и изяждат. Друг път се изрязват. Трети биха предпочели направо да ги изхвърлят, а други ги прилагат в кулинарията под формата на пайове или сладкиши.

Проблемът е, че при разваляне на ябълката се образува патулин - много токсично и вредно вещество.

При високи концентрации патулинът може да убие мишки. Учените са загрижени за мутагенните му свойства: Уврежда гените, причинявайки мутации в тях.

Тъй като това може да доведе до развитие на рак, патулинът също се счита за канцероген. Но все още не е ясно колко дълго и в какви количества трябва да навлезе в човешкото тяло, за да причини рак.

Концентрацията на патулин в сокове в повечето страни днес е контролирана, а горното допустимо ниво е 50 μg / kg. Но както показват тестовете, концентрацията на патулин често е няколко пъти по-висока от допустимата.

Известно е, че патулинът е токсичен за развиващ се плод и затова приемът му трябва да бъде сведен до минимум по време на бременност.

На практика това означава, че жените в този момент абсолютно трябва да избягват ябълки с изгнили зони или плодове с минимални признаци на разваляне.

Обикновено в малко по-малки количества патулинът може да се намери в круши, грозде, банани, сливи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хареса му да е жина

    28 0 Отговор
    Ами то всичко загнило е вредно, не само на ябълките...! (на банани и други работи..!)
  • 2 Ridah

    7 2 Отговор
    Резюме:
    1) Патулинът е вреден за организма. Може да причини мутации
    2) Бременни трябва да не приемат съмнителни ябълки.
  • 3 Анонимен

    11 1 Отговор
    Според мен езика на човек и мириса е еволюирал да не се храни със гнила и развалена храна. На мен също ми е било гадно от загиналата част на ябълките, въпреки че всеки ти казва, че нищо няма да ти стане.
  • 4 злобар

    39 1 Отговор
    От тук нататък никакви плодове . Само пържоли ,кебапчета,кърначета и кюфтаци!

    Коментиран от #12

  • 5 Рошко

    12 2 Отговор
    Испанските учени да е ядат, и ало обичате не публикувайте тъпизми че хепптен взехме да оглупяваме, особено Борислав жендър попов
  • 6 мушмули

    21 4 Отговор
    За изгнилите напълно ябълки - да, може да са опасни, но дивите круши и мушмулите се ядят, след като загният и именно тогава са най-сладки и полезни. А в загниващите портокали и мандарини се образува пеницилин и навремето, преди да се открие този антибиотик, консумацията на загнили мандарини и портокали от мораците ги е спасявало от скорбут и други болести.
  • 7 Факти

    18 1 Отговор
    Заврете си това заглавие в г.за! Кога ще се научите на журналистика, бе, неграмотници!
  • 8 Откровение

    21 4 Отговор
    Чета това електронно издание, с ироничното заглавие "Факти", само, за да видя докъде може да стигне журналистическата простотия и жаждата да се привличат читатели с подвеждащи заглавия, тъпизми и псевдо-новини.
  • 9 007

    11 1 Отговор
    Моят банан е полезен --- жена ми ще потвърди 🍌🔥🎯
  • 10 Asdfg

    18 0 Отговор
    Милена ГЛУПАВОТО!
    Заглавието НЯМА нищо общо с написаното!
    “ ябълките с петна и загнили места са много опасни за здравето ни.”
    Ябълките НЕ са вредни Миленооооооооо!
  • 11 Behemoth

    9 2 Отговор
    На баба ви фърчилуту....свинете ядът наред и нищо им няма ...а те са най близо до хората както е видно в България (ехооо трите прасета)
  • 12 Бацо Гацов от Главанаци

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "злобар":

    Бегай летото на лай..морието да си отядеш кюфтаци от карнаци и карнаци от кюфтаци..и си носи от дОма вОда, оти там е скъпа...да ти е сладко на ол инклузива.
  • 13 Спиридон

    5 0 Отговор
    Ми то заглавието и статията са преписани едно към едно ! Тази статия е "малко" стара ! За кой ли път ! Поне нещо да беше променено ! Да ама не ! Ябълките са вредни ! Сензационна новина ! Пак "избиха "рибата !
  • 14 Лош бурсук защитава лоши великани

    4 5 Отговор
    Мойта жина, устата и мирише много лошо, дали дето е стара, цялата мирише на ,, угнила свиня,,...по зле от угнили боклуци, ябълки де...!
  • 15 Алоо главният редактор

    10 4 Отговор
    Абе, упражнявай малко контрол върху тези кифли, които копират и качват статии тук, защото са толкова тъпи, че не могат да измислят адекватно заглавие и затова сте се закотвили в дъното на жълтата "преса" у нас.

    Коментиран от #21

  • 16 555

    2 2 Отговор
    Аз мушмолите и скорушите ги ям, като загният!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мара

    2 3 Отговор
    Вски българин знае за афлатоксина в гнилите плодове и зеленчуци.Изрязването не помага.Засяга сърцето мозъса ч.дроб и бъбреците.Силно токсичен.
  • 19 алко

    8 0 Отговор
    щото не знаят как се прави ракия от тях за това са вредни даги пращат в българия
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Карушко

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Алоо главният редактор":

    Дори оная Венелина дето пише само за корове, потки и анален секс е по добра джурналиска.
  • 22 Боко

    3 3 Отговор
    А бе я си онодете макята!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 инженер технолог по хранене

    8 2 Отговор
    Като е вредно загнилото петно по ябълката,просто го изрежете и изхвърлете. Останалата част от плода я изяжте. Белите кората и нарязвате в чиния. Ползва се виличка.Толкова ли е трудно?
  • 25 Age

    9 0 Отговор
    Векове наред сме ги яли дори с "гнилите петна", а сега били вредни.
    "ФАКТИ" се именувате, а драскате повече глупости от всички "жълти" медии, взети заедно.
    Защо имената на "учените", провели "изследването" ги няма в статията?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 До админа

    3 1 Отговор
    Ей боклук недоебан,майка ти в путкатс рошава да еба и от гъзаценово в устата да и гоаз подавам докато баща ми ръкопляска,боклук недоан ,свирки на лайната да правиш мършо шибана
  • 28 serjant

    4 0 Отговор
    zashto vseki maloumnik s kupena ili podarena diploma se vzema na seriozno ise opitva dapromenja sveta . i zachto ne si zadade vaprosa sveta kak e sachtestvuval predi nego....
  • 29 Телефончету

    2 0 Отговор
    Оправдание отново или успокояваме мръсната съвест, като угнила ябълка, преди много години е имало доста умни хора, които са създали за по нататъшното поколение, какво ли не всеки умен човек знае и е доволен от това..! С диплома без диплома, който е със сварен мозък, той си умира такъв, защото ако нямаш сиво отгоре, просто си никой...! Ако работиш някаква обща работа, това не значи, че си качествен човек, защото някои от тези,, работните,, чакат и нещо по солидно да им падне отгоре...!
  • 30 Глория

    6 0 Отговор
    Патулинът е микотоксин , намира се само в закрилата част и при премахването и може да се консумира. при ябълковите сокове в производството се използват целите и плодове и там влиза всичко, за това може да има установени нива на патулин в сока. При доматите патулин прониква в цялата пулпа не е само в закрилата част за това се изхвърля целия домат и не се консумира