Несъмнено един от най-големите помощници на човек в днешното забързано ежедневие е микровълновата печка. Много малко от нас могат да си позволят да отделят много време, за да приготвят храната си, а малцина са тези, които се радват на студено ядене, пише zdrave.to.
В същото време спорът "за" и "против" този електроуред непрекъснато се задълбочава.
Какво всъщност работят микровълновите печки?
Принципът на работа на микровълновата печка се основава на ефекта на микровълните върху продукта, поставен вътре в устройството. Основата за функционирането на устройства от този тип е преобразуването на така наречените електромагнитни микровълнови полета.
Подобно поле се превръща в топлинна енергия и загрява храната в камерата. Принципът на микровълновата печка се различава от другите устройства за готвене на храна: фурни или котлони.
Мнозина са чували, че храната, стоплена в микровълновата, е много опасна за организма. Също така някои хора вярват, че микровълновите фурни унищожават полезни микроелементи в ястията.
Това са заболяванията, за които се вярва, че възникват поради микровълновата печка:
Излъчване на радиация
Алопеция, по-лоши нокти
Промяна в молекулния състав на храната
Стомашно-чревни проблеми, рак
Също така, микровълновата фурна може да навреди, ако има прилепнали мазнини и остатъци от храна по вратата и стените на фурната. Това може да доведе до намаляване на налягането и изтичане на радиация в помещението.
В същото време обаче трябва да се знае, че електромагнитните вълни, чрез които работи микровълновата фурна, карат молекулите на храната да вибрират, а последвалото триене между тях е това, което стопля или сготвя храната.
Също така електромагнитните вълни нямат нищо общо с радиоактивното лъчение. Микровълновите фурни излъчват нейонизиращо лъчение, което не трябва да се бърка с опасното йонизиращо лъчение (ядрени, рентгенови, гама лъчи).
А по отношение на съдовете, които използвате в микровълновата фурна, наистина има значение от какъв материал са. Най-добре използвайте керамични или стъклени.
Може и пластмасови съдове, стига да сте сигурни в качеството им. Некачествената пластмаса при нагряване наистина може да отделя токсини, вредни за здравето.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 А какво става
Коментиран от #6, #23
18:20 22.12.2019
2 baihui
18:23 22.12.2019
3 Спец
19:01 22.12.2019
4 Grotto
19:47 22.12.2019
5 Лора
19:55 22.12.2019
6 Йозеф
До коментар #1 от "А какво става":
Кристален строеж на течности? Еха...Коментиран от #8
20:00 22.12.2019
7 Старото
Коментиран от #10
20:55 22.12.2019
8 Никой
До коментар #6 от "Йозеф":
Тоз е на друго ниво, ние не можем да го достигнем. А статията е неясна21:12 22.12.2019
9 Злата свинята🐷
21:18 22.12.2019
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Браво моето момиче или момче
09:07 23.12.2019
13 шофиьор на самальот
09:27 23.12.2019
14 гощо
09:39 23.12.2019
15 Съби...
Няма нищо вредно във възбуждането и трептението на молекулите. Има, когато почват да се "саморазрушават" т. нар йонизираща радиация, а в микровълновата печка тя не е такава.
12:00 23.12.2019
16 Правете разлика...
Още малко ще почнете да пускате статии колко са вредни радио вълните?
12:09 23.12.2019
17 Лили
12:31 23.12.2019
18 DRS
22:59 23.12.2019
19 ХххL
03:22 24.12.2019
20 незнайко
10:06 24.12.2019
21 ;лкмнбв
23:23 24.12.2019
22 Спец
18:32 28.12.2019
23 Инжинера
До коментар #1 от "А какво става":
Четох някъде, че след микровълновото приготвяне още няколко минути храната продължава да се готви. Вярно ли е? Или молекулите спират да се трият, заедно с микровълновият излъчвател (извинявам се не съм на ти с техниката). Не искам високоенергийни частици да блуждаят в чревата ми:)) А има и вероятност от проблеми с червата.12:39 17.06.2020