Last news in Fakti

22 Декември, 2019 18:06 12 445 23

С какво е опасна храната от микровълновата?

  • микровълнова фурна-
  • микровълнова печка-
  • храна-
  • здраве-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • опасно

Кои са митовете, в които трябва да спрем да вярваме, за микровълновата печка

С какво е опасна храната от микровълновата? - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено един от най-големите помощници на човек в днешното забързано ежедневие е микровълновата печка. Много малко от нас могат да си позволят да отделят много време, за да приготвят храната си, а малцина са тези, които се радват на студено ядене, пише zdrave.to.

В същото време спорът "за" и "против" този електроуред непрекъснато се задълбочава.

Какво всъщност работят микровълновите печки?

Принципът на работа на микровълновата печка се основава на ефекта на микровълните върху продукта, поставен вътре в устройството. Основата за функционирането на устройства от този тип е преобразуването на така наречените електромагнитни микровълнови полета.

Подобно поле се превръща в топлинна енергия и загрява храната в камерата. Принципът на микровълновата печка се различава от другите устройства за готвене на храна: фурни или котлони.

Мнозина са чували, че храната, стоплена в микровълновата, е много опасна за организма. Също така някои хора вярват, че микровълновите фурни унищожават полезни микроелементи в ястията.

Това са заболяванията, за които се вярва, че възникват поради микровълновата печка:

Излъчване на радиация

Алопеция, по-лоши нокти

Промяна в молекулния състав на храната

Стомашно-чревни проблеми, рак

Също така, микровълновата фурна може да навреди, ако има прилепнали мазнини и остатъци от храна по вратата и стените на фурната. Това може да доведе до намаляване на налягането и изтичане на радиация в помещението.

В същото време обаче трябва да се знае, че електромагнитните вълни, чрез които работи микровълновата фурна, карат молекулите на храната да вибрират, а последвалото триене между тях е това, което стопля или сготвя храната.

Също така електромагнитните вълни нямат нищо общо с радиоактивното лъчение. Микровълновите фурни излъчват нейонизиращо лъчение, което не трябва да се бърка с опасното йонизиращо лъчение (ядрени, рентгенови, гама лъчи).

А по отношение на съдовете, които използвате в микровълновата фурна, наистина има значение от какъв материал са. Най-добре използвайте керамични или стъклени.

Може и пластмасови съдове, стига да сте сигурни в качеството им. Некачествената пластмаса при нагряване наистина може да отделя токсини, вредни за здравето.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А какво става

    16 25 Отговор
    … с кристалния строеж на течностите - водата - (и водните съставки)? Учени обясняват лечебния ефект на минералната вода с уникалния й кристален строеж... Който иска да вярва на рекламата на закъсалата индустрия, че не вреди...

    Коментиран от #6, #23

  • 2 baihui

    25 9 Отговор
    Магнетрона е изобретен за радари а не за печки!
  • 3 Спец

    13 14 Отговор
    Микровълните действат на топките при мъжете. Затова толкова дебилчета се пръкнаха.
  • 4 Grotto

    44 5 Отговор
    Аз не разбрах, вредна ли е микровълновата или храната приготвена в нея??! Мое ли да си сдъвчите списваческите дипломи или да плюните на тоз, дето ви търпи на работа??@
  • 5 Лора

    10 6 Отговор
    Микровълновата е удобна, само за две неща, голямо семейство и за търговски обекти, някой казва, че готвел в нея.... Не зная, съжалявам че я купих....!
  • 6 Йозеф

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "А какво става":

    Кристален строеж на течности? Еха...

    Коментиран от #8

  • 7 Старото

    13 10 Отговор
    Събина, Събина! Що не пишеш за гръдната обиколка на Снежанка. Та на въпроса: 1. Микровълните не лашкат частиците на храните, а действат на тяхната водна компонента. Доказателство е, че можеш да нагрееш до кипване чаша дестилирана вода. 2. Водата има гроздовидна структура и тя се разпада от погълната енергия, а доколкото клетките усвояват най - добре водата с "памет", това има и плюсове и минуси. 3. Като най - голям недостатък, обаче, се счита разпада на молекулярно ниво на храната с образуване на свободни радикали, които са силно канцерогенни. Така, че всеки да си преценява сам.

    Коментиран от #10

  • 8 Никой

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Йозеф":

    Тоз е на друго ниво, ние не можем да го достигнем. А статията е неясна
  • 9 Злата свинята🐷

    5 1 Отговор
    Аз кво ли имам, всичко просено... та микровълнова ше имам...!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво моето момиче или момче

    6 0 Отговор
    Аз тъкмо се чудих, какво е аджеба Ел. магнитни вълни и радиоактивно лъчение, ами че то тук повечето приличат на ударени от някакво по силно,, лъчение,, (Да пази Бог..!)
  • 13 шофиьор на самальот

    3 2 Отговор
    Магнетронът е изобретен за радари а не за печки! ПРАВИЛНО!
  • 14 гощо

    3 4 Отговор
    Преди повече от 10г спрях да ползвам този уред! Мой познат живеещ в Русия твърди,че тазм е забранен да се продава!
  • 15 Съби...

    15 2 Отговор
    Микровълнова печка кара водните молекули в храната да трептят с честотата на вълната, която тя създава посредством "магнетрон". Това трептене създава триене между частиците и от там се получава топлината.

    Няма нищо вредно във възбуждането и трептението на молекулите. Има, когато почват да се "саморазрушават" т. нар йонизираща радиация, а в микровълновата печка тя не е такава.
  • 16 Правете разлика...

    7 2 Отговор
    Между йонизираща и нейонизираща радиация.

    Още малко ще почнете да пускате статии колко са вредни радио вълните?
  • 17 Лили

    5 1 Отговор
    Я някой, който има познания, който е компетентен по въпроса, да каже, че от статията нищо не се разбира- всъщност вредна ли е или не?
  • 18 DRS

    4 2 Отговор
    Не я ползвам. Предпочитам да си загрея храната по нормален начин или да я консумирам студена, но да не се занимавам с това микровълново извращение.
  • 19 ХххL

    3 3 Отговор
    Предлагам за по-ясно дали е вредно да завъртите вътре някой домашен любимец.Той ще Ви покаже за какво иде реч....
  • 20 незнайко

    9 0 Отговор
    Статия която не казва НИЩО !
  • 21 ;лкмнбв

    0 0 Отговор
    Единственото, за което я ползвам, е да я включа за 2-3 минути на функция размразяване, преди да изпека пуешките бутчета в еърфрайъра.
  • 22 Спец

    0 0 Отговор
    Изчакайте 30сек за да изчезне натрупаната енергия в храната! ТОГАВА КОНСУМИРАЙТЕ!
  • 23 Инжинера

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "А какво става":

    Четох някъде, че след микровълновото приготвяне още няколко минути храната продължава да се готви. Вярно ли е? Или молекулите спират да се трият, заедно с микровълновият излъчвател (извинявам се не съм на ти с техниката). Не искам високоенергийни частици да блуждаят в чревата ми:)) А има и вероятност от проблеми с червата.