Last news in Fakti

31 Декември, 2019 19:19 4 007 7

Липсата на тези домашни навици ни разболява

  • навици-
  • домашни навици-
  • липса на навици-
  • здраве-
  • разболяват-
  • вредни навици

Липсата на някои навици се оказва доста вредна за здравето ни

Липсата на тези домашни навици ни разболява - 1
Снимки: shutterstock

Всеки човек има навици - някои добри, други лоши, а трети просто странни. Когато тези навици са безобидни, няма място за притеснения, но когато могат да навредят на здравето ни, тогава е редно да се замислим хубаво дали не е време да се отървем от тях.

Има някои особено опасни привички, с които задължително трябва да се разделите колкото се може по-скоро, ако цените здравето си и това на близките ви хора.

Всъщност, по-скоро става дума за липсата на определени навици, без които можете сериозно да си навредите. Много хора не осъзнават, че има неща, които ако не направят могат да си навлекат здравословен проблем. Сред тях са тези свързани с дома.

На първо място е липсата на навик да сменяме гъбата, с която мием чиниите в кухнята. В мивката се мият не само чинии от храна, но и всякакви други предмети, субстанции и вещи. Това замърсява гъбата, чийто дом е в или около мивката. Експертите съветват безмилостно да изхвърляте гъбата на седмица и половина, и в никакъв случай да не чакате тя да потъмнее или да се замърси.

Липсата на тези домашни навици ни разболява
Снимки: shutterstock

Втори в класацията на вредните навици е да не почистваме мобилния си телефон. Обаче, най-верният помощник може да стане най-близкият враг на здравето. Телефонът е навсякъде с вас и носи следи от всички места, които сте посетили. Малки предмети от домакинството, като дистанционно управление, копчета на печката и други уреди, трябва да се мият и забърсват с препарат всяка седмица, а мобилният телефон дори по-често.

Липсата на тези домашни навици ни разболява
Снимки: shutterstock

Избягването на проветрение на стаите е изключително вреден навик и трябва да се изкорени. Свежият въздух е здраве. Когато не сте си създали навика да проветрявате помещенията, в които стоите най-много, въздухът в тях става застоял и наситен с болестотворни частици.

Липсата на тези домашни навици ни разболява
Снимки: shutterstock

Поради сух и застоял въздух е възможно да се появи главоболие, липсата на кислород води до умора. Наслаждавайки се на топлия въздух в стаята, затваряме плътно прозорците и се страхуваме от вируси, които „може да дойдат от улицата“. В действителност застоялия въздух може да бъде в пъти по-опасен за здравето.

Използването на една дъска за рязане в кухнята пък направо може да бъде смъртоносно. Режейки различни храни на една и съща дъска, рискувате хранително отравяне или инфекция. Най-често в кухнята се ползват дървени дъски за рязане, които обаче, се и замърсяват най-бързо. Изключително опасно е да се реже сурово месо за готвене и хляб на една и съща дъска, без да се измие. Затова експертите препоръчват дървените дъски да се сменят поне всеки месец. Липсата на тези домашни навици ни разболява
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън

    27 5 Отговор
    Единствено липсата на здраав/ редовен секс ни разболява, другото са празни приказки.

    Коментиран от #7

  • 2 Някоя скръндза мухла

    7 4 Отговор
    Може да не ги спазва тези елементарни навици..! Боледувания има и от не хигиена, но и от други фактори, които всеки си ги знае...!!! Обичам млади мъже.... (връщам го на страстния клюкар...!)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандовал

    3 0 Отговор
    Липсата и на готина мацка у вас разболява. Да я почиствате под душа най-редовно.
  • 7 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън":

    Най-много обичам да ме гледат в очите и да гърмя вътре