4 Януари, 2020 18:31 3 749 7

6 храни за детокс след празниците

  • детоксикация-
  • здраве-
  • полезно-
  • храни-
  • празници-
  • пречистване на тялото-
  • пречистване-
  • здтавословно-
  • овесени ядки-
  • киви-
  • червено цвекло

За да се отърсите от следпразничните болежки и токсини в тялото

6 храни за детокс след празниците - 1
Снимки: shutterstock

Коледните и новогодишни празници са истинско пиршество за вкусовите ни рецептори. Позволяваме си да хапваме от любимите ни, но не толкова здравословни храни, консумираме и алкохол. Равносметката е няколко излишни килограма, но и тяло, което се нуждае от детокс, пише Az-jenata.bg.

За щастие има редица полезни храни, които могат да ни помогнат да влезем бързо в добра форма, елиминирайки излишните мазнини и течности. Такива са домати, авокадо, риба, сини боровинки, артишок, спанак, аспержи. Кои други е добре да добавите към менюто си?

Грейпфрут

6 храни за детокс след празниците
Снимки: shutterstock

Плодовете са чудесни за детокс на организма. Едни от най-полезните след празничното похапване, когато искате да свалите излишните килограми са грейпфрутите.Фитохимикалите в плодовете спомагат за разграждането на излишните мазнини. Също така, грейпфрутите подпомагат и функцията на черния дроб.

Пийте чай от хибискус

6 храни за детокс след празниците
Снимки: shutterstock

Чаят е чудесен за детокс на организма. Освен зелен добавете към менюто си и чай от хибискус. По време на празниците консумираме повече храни, които са солени, кисели, хапваме и сладкиши.

Всичко това кара тялото да задържа излишни течности. В резултат сме подпухнали, подути. От друга страна, чаят от хибискус, който е богат на флавоноиди, противодейства на подуването на корема, като оказва и влияние върху това как алдостеронът, хормонът, който отговаря за електролитния метаболизъм и баланса на вода в тялото действа.

Добавете към менюто си куркума

6 храни за детокс след празниците
Снимки: shutterstock

Куркумата е уникална подправка със силен противовъзпалителен ефект върху тялото и особено върху черния дроб. Според изследвания, редовната ѝ консумация може значително да намали риска от запушване на жлъчните пътища. Куркумата спомага за намаляването на риска от ракови заболявания, грижи се за здравето на сърцето, подсилва имунитета.

Червено цвекло

6 храни за детокс след празниците
Снимки: shutterstock

Вкусно е на салата, варено, в яхния, зеленчуков фреш, на пюре. Добавянето на червено цвекло към празничното меню, ще помогне да детоксикирате тялото си. Кореноплодният зеленчук съдържа вид антиоксиданти, наречени беталаини, който помага за възстановяването и регенерирането на клетките в черния дроб, основният детокс център на организма.

Киви

6 храни за детокс след празниците
Снимки: shutterstock

След голямото количество храна, което консумираме по време на празници е възможно да се появи и запек. Кивито е чудесен плод за разтоварване на организма. То е богато не само на витамини и минерали, но съдържа фибри, които благоприятстват движението на червата. Знаете че нередовното изхождане е вредно за здравето и е причина за натрупването на токсини в тялото.

Овесени ядки

6 храни за детокс след празниците
Снимки: shutterstock

Ако не страдате от непоносимост към тях може да ги включите в следпразничния детоксикиращ режим. Овесените ядки са богат източник на полезни за червата фибри, които захранват полезните бактерии в червата. Също така съдържат противовъзпалителното съединение авенантрамид (съдържа се и в кафявия ориз, царевицата).

За него е известно, че намалява риска от здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, включително сърдечни заболявания и диабет. Не на последно място, купичка овесена каша ще ви осигури енергия и ситост за по-продължително време.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти турчин

    4 5 Отговор
    Кото искам туй ще си ям.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За Анита, Злата, Хермеса и сие

    1 1 Отговор
    Забравихте, най важния продукт...!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лапай

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "За Анита, Злата, Хермеса и сие":

    Лорче 💩💩💩
  • 7 Бесен Язовец

    1 1 Отговор
    Милено ма искаш ли детокс за възрастни кобили,сперма и яко яздене