Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 17:58 9 851 12

Къде бъркаме всички, когато мерим кръвното си

  • високо кръвно налягане-
  • хипертония-
  • грешка-
  • мерене на кръвно-
  • състояние-
  • здраве

Според статистиката всеки пети човек с високо кръвно не знае за състоянието си

Къде бъркаме всички, когато мерим кръвното си - 1
Снимки: shutterstock

Диагнозата "високо кръвно налягане" не винаги означава, че пациентът спешно се нуждае от постоянен прием на лекарства, за да държи кръвното си в норма. Често пъти, това състояние е просто сигнал, че трябва да промените начина си на живот.

Свалянето на излишни килограми, промяната на хранителния режим и отказът от различни вредни навици, са само част от нещата, които човек може да направи, за да предотврати диагноза "хипертония".
Когато обаче, тази диагноза е на лице, е важно пациентите да се съобразяват с нея и да спазват насоките и съветите на своите лекари.

Факт е, че високото кръвно налягане увеличава риска от редица здравословни проблеми, включително сърдечен удар, инсулт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания.

Според статистиката всеки пети пациент с високо кръвно дори не знае, че има такъв проблем. Поради тази причина е важно да се провежда навременна диагностика и постоянно да се измерва този показател. От внезапни инфаркти и инсулти днес умират не само старите хора, но и мъже "в разцвета на силите си" и дори децата.

Според авторите на скорошно проучване напоследък се появяват все повече доказателства за ползите от мониторинга на кръвното налягане у дома. Лекарите могат да подобрят грижите за пациенти с високо кръвно налягане, ако разчитат повече на показателите на кръвно налягане, измерено в домашни условия, отколкото в болницата.

Много експерти смятат, че така нареченият синдром на бялата престилка може да причини несъответствия в резултатите на кръвното налягане. Всъщност терминът се отнася до повишаване на налягането по време на неговото измерване.

Прави впечатление, че при много хора това се проявява в рязък скок на показатели само от вида на човек в бели дрехи.

„Много хора се изнервят, когато видят лекар или медицинска сестра, и кръвното им налягане се покачва“, казва Кевин Хванг от медицинско училище UTHealth McGovern.

Междувременно, когато лекарите видят повишени показатели, могат да предпишат неправилно лечение. В действителност истинското състояние на пациента може да не е толкова критично, колкото изглежда в лекарския кабинет.

Авторите на изследването съобщават, че от 10 до 50 процента от пациентите с високо кръвно налягане, наблюдавани в лекарския кабинет, имат напълно нормални показатели у дома. Поради тази причина лекарите трябва да потвърдят диагнозата и постоянно да следят напредъка на лечението в домашни условия.

Обърнете внимание, че днес има много видове начини за измерване на налягане в дома, някои от които изпращат резултати директно към лекаря.

Освен това учените посочват и други предимства на измерването на кръвното налягане у дома: по този начин лекарите могат да получат повече допълнителна информация за анализ, а пациентът намалява необходимостта от редовно посещение в болницата.

Има обаче един съществен минус: пациентите могат да злоупотребяват с домашните устройства и да предоставят неточна информация на лекарите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    17 3 Отговор
    Първите признаци на хипохондрията е, че страда от високо кръвно, после си гледа очите и решава, че нещо не е наред после му падат 10косъма и вече е сигурен, че страда от нещо нелечимо и смъртоносно!
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Да-а-а, бързайте по-скоро да си имплантирате ЧИПА...
  • 3 Телефончету

    7 2 Отговор
    Най не точните са електронните апарати...! Слаби хора вдигат. 200 горна граница, така че не е причина дебел или е слаб човек...! Фактори различни, опасна болест...!

    Коментиран от #11

  • 4 Медик

    17 2 Отговор
    Препоръчвам измерване на артериалното кръвно налягане да се извършва с обикновен апарат а не с електронен !!! За нормални стойности се считат - 140 за горна граница и 90 за долна . Еднократно измерване на стойности над посочените , не означава Артериална хипертония ! Необходимо е проследяване стойностите в продължение на 5 - 7 дни , два пъти дневно : сутрин и вечер . Сутрин кръвното се измерва НЕ ПО РАНО от 30 мин. след ставане от сън !

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Медик":

    Не искам да изглеждам като шотландец при лекар /от вицовете/, но до сега не мога да разбера как се измерва правилно кръвното налягане. При мен започват да се усещат пулсации от 160 mmHg, но отчетливи и силни стават при 130mmHg. При измерване със слушалка лекарите ми отчитат 130mmHg, а електронния уред отчита 160mmHg. Кое е правилно и наличието на слаби пулсации не се ли дължи на запушване на кръвоносни съдове, което също може да бъде рисков фактор?

    Коментиран от #7

  • 6 Ядене на лой и сланини

    6 1 Отговор
    Цял живот, това, е въпроса сега...!!!?
  • 7 Медик

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Пак казвам : измервайте си кръвното с обикновен апарат !!!
    За горна граница се приема първия тон , който чуеш в слушалките а за долна - последния тон .

    Коментиран от #9

  • 8 Нещо друго ще открехна за враговете си.!

    4 2 Отговор
    С това естествено, няма да ги успокоя, приема жена за отпушване на кр.съдове лек, знаете ли какво става, целите и ръце са на петна, системата не могат вените и да, я приемат, тече навън, плюс кръв, ето това е щастливия човешки живот-, ад под небето,,...!
  • 9 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Медик":

    Чуването на тон е субективно. Говоря за друго. Усещането на пулсациите - в границите 160-130 са слаби, а в границите 130-90 - силни. Електронните уреди отчитат и слабите пулсации, а със слушалки отчитат само силните. Друг е въпроса, че ако внимаваш и слушаш внимателно и слабите пулсации се чуват в слушалките. Наистина не съм наясно и търся отговор.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Dokoga

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    По нагоре колегата ти е отговорил : първия и последния тон са меродавни .
  • 11 Jeep

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Телефончету":

    Дa,електронните и оcобено тези зa киткa при cтaрите хорa дaвaт голямо отклонение. Омрон М6 c мaншет е cупер точен aмa пaрите зa него ca мaлко повечко. Имaм cтaрия модел (не комфорт) и cъм го зacичaл c обикновен уред c мaнметър и c живaчен тaкъв.
  • 12 Стажант

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Има значение също изпускането на маншета с каква скорост се прави. 2мм на секунда е правилото. За съпоставка може да се измери и на другата ръка, поради редица заболявания, протичащи с различни налягания на ръце, крака. Освен че се мери сутрин и вечер е добре и да се мери на тихо местенце, за да може да се чуе сърцето и да няма излишно напрежение в пациента. Позицията на ръката също е от значение, маншетът трябва да е на нивото на сърцето- на мишницат.