ФАКТИ.БГ

Стотици хиляди българи страдат от тази болест, а не знаят как се лекува

Разговор с двама невролози

Публикувана: 23 Февруари, 2020 09:24
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9099
Стотици хиляди българи страдат от тази болест, а не знаят как се лекува
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Есенциалният тремор е най-честото двигателно заболяване, което засяга над 150 000 българи. Той се характеризира с бавно прогресиращо във времето треперене на ръцете при поддържането им в определена позиция - например при изпънати напред ръце и/или при тяхното насочено движение. Обикновено засегнати са и двата горни крайника.

Какви са причините за заболяването, има ли нещо общо с болестта на Паркинсон и как се лекува есенциалният тремор - на тези въпроси отговарят акад. Лъчезар Трайков - ръководител на Катедрата по неврология на Медицинския университет - София и завеждащ на Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ “Александровска”, и неврологът в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ “Александровска” д-р Мария Петрова.

- Какво заболяване е есенциалният тремор, д-р Петрова?

- Доскоро есенциалният тремор се приемаше като доброкачествено, моносимптомно двигателно заболяване, изразяващо се с треперене на ръцете, когато хората извършват някаква дейност. Тъй като не е животозастрашаващо, сякаш неговата поява и лечение бяха пренебрегвани от медицината. За съжаление, с напредване на заболяването то става все по-инвалидизиращо.

От есенциален тремор страдат над 150 000 българи, така че ранното му разпознаване и третиране е много важно. В един момент това неконтролируемо треперене на ръцете започва да пречи в базисни ежедневни дейности на човек - като например хранене, обличане, писане...

Дори най-елементарната комуникация с околните - да излязат да изпият чаша кафе с приятели, става невъзможна за пациента и той волю-неволю се затваря в себе си, депресира се, чувства се непълноценен при общуването с околните.

За щастие, през последните години търсенето в тази област напредна много и всъщност се оказа, че есенциалният тремор не е просто заболяване. Напротив.

Това е комплексно заболяване, което обхваща не само двигателните нарушения, но и много недвигателни нарушения, като когнитивни дефицити, депресия, тревожност, нарушения в слухa и други, които допълнително затрудняват тези пациенти.

Последните световни проучвания показват, че над 50% от хората с есенциален тремор имат и т.нар. леки когнитивни нарушения, които се проявяват в по-изразена разсеяност, по-трудно вземане на правилното решение какво е най-удачното в даден момент да предприемат, как да си планират ежедневието.

Установява се, че тези макар и леки когнитивни нарушения могат да окажат дори по-голямо влияние върху функционирането на пациентите, отколкото самият тремор сам по себе си. Като пациенти с тези леки когнитивни нарушения са също така и под повишен риск за развитието и на последваща деменция.

- Акад. Трайков, има ли връзка есенциалният тремор с Паркинсоновата болест?

- Есенциалният тремор е десет пъти по-често срещано заболяване, отколкото Паркинсоновата болест, но може да се каже, че той е в диференциалната диагноза на Паркинсоновата болест. При есенциалния тремор треморът обикновено е най-изразен при изнасяне на ръцете напред пред тялото и при изпълнение на фини дейности, като обикновено спира, когато ръцете са в пълен покой (когато са отпуснати спокойно).

За разлика от есенциалния тремор треморът на ръката при Паркинсоновата болест е по-явен, когато ръцете на пациента не извършват нищо, а стоят в спокойно положение. Болните от Паркинсонова болест имат също така и допълнителни двигателни симптоми, като забавеност на движението, затруднение в ходенето и други.

Както казах, Паркинсоновата болест е в диференциалната диагноза на есенциалния тремор, затова само на база на тремора неспециалист не може да постави категорично диагноза от кой от двата вида заболяване страда пациентът.

Ранни признаци на болестта на Паркинсон

- Обикновено есенциалният тремор се среща при хора над 60 години, възрастта ли е фактор за появата на заболяването?

- Не само възрастта. Тук много важен е наследственият фактор. Установено е, че над 50% от пациентите с есенциален тремор имат фамилна обремененост. Т.е. някой от семейството - баща, майка и т. н., също страдат или са страдали от този тремор, но все още не са уточнени точните гени, които предизвикват заболяването. Така че при фамилна обремененост заболяването може да се прояви и в по-ранна възраст.

Но най-често от есенциален тремор страдат хора над 65-годишна възраст, така нареченият сенилен тремор. В последните години се работи много върху причините за появата на заболяването.

Смята се, че е свързано с дегенеративните процеси в малкия мозък, като при някои пациенти се установява и натрупването на т.нар. телца на Леви в определени зони на мозъчния ствол, които обаче са различни от тези при Паркинсоновата болест, но все още науката няма ясен отговор.

- Д-р Петрова, има ли предшестващи симптоми, които да подскажат на човек, че в някакъв момент може ръцете вече да не го слушат?

- За разлика от болестта на Паркинсон, за която съществуват международни унифицирани критерии за т.нар. продромен стадий, т.е. стадий преди развитието на изразени двигателни нарушения, при есенциалния тремор нямаме все още изградени такива международни критерии.

Някои проучвания през последните години сочат, че развитието на депресия или когнитивни нарушения могат да предшестват появата на тремора при част от пациентите с есенциален тремор.

- Как се диагностицира заболяването?

- Важно е пациентът да бъде насочен към клиницист, който да има опит в двигателните заболявания. Няма специфичен диагностичен тест за есенциален тремор. В голяма част от случаите за диагнозата са достатъчни прецизната анамнеза и данните от клиничния преглед.

В допълнение, при някои случаи, при които се открива и друга находка от неврологичния статус, с цел потвърждаване или отхвърляне на друго възможно заболяване биха могли да се използват и някои инструментални изследвания

В такива случаи би било уместно изследване на функцията на щитовидната жлеза, серумен церулоплазмин и др., както и да се проведе електромиографско изследване, ядрено-магнитен резонанс или ДатСкен по преценка на лекуващия лекар.

- Какво е лечението на есенциалния тремор?

- Има медикаментозно симптоматично лечение на заболяването, което би помогнало за намаляване на тремора или за овладяване на другите немоторни прояви. Така че да се създаде комфорт и подобрение в ежедневното функциониране на пациента.

Съответно при тежките напреднали стадии на заболяването може да се приложи и неврохирургично лечение. Освен това за намаляване на тремора на ръцете при някои пациенти би могло да помогне използването на по-тежки чаши и прибори, както и носенето на тежести около китките.

- Можем ли в случая да говорим за превенция на заболяването?

- Няма как да се предотврати заболяването, но начинът на живот може да повлияе на изявата му. Например стресът, кофеинът и някои лекарства могат да влошат тремора. Така че, ако стресът влошава тремора ви, можете да изработите навици за намаляване на вашия стрес.

Неспокойният сън - симптом на болестта на Паркинсон

Ако кофеинът влошава симптомите ви, опитайте се да намалите кофеиновите напитки като кафе, чай и безалкохолни. По отношение на когнитивните нарушения, както мозъчните активности - като четене, решаване на кръстословици и други, така и ежедневна двигателна активност - като танци, разходка сред природата или дори в града, биха допринесли за тяхното профилактиране.

- Има хора, злоупотребяващи с употребата на алкохол, при които също се забелязва треперене на ръцете. Това есенциален тремор ли е?

- Не, това не е есенциален тремор, това е друг вид тремор, който е свързан с употребата на алкохол. Такъв тремор може да се появи при абстиненция или след продължителна употреба на алкохол, но това е вече токсична причина.

Много медикаменти също могат да предизвикат тремор, но това също не е есенциален тремор.

Затова казваме, че когато се появи треперене на ръцете, е удачно пациентите да се насочат към специалист, за да може да се определи както видът на тремора, така и евентуалните придружаващи други двигателни и недвигателни нарушения и съответно да се даде правилното лечение.

Тъй като например при есенциален тремор някои медикаменти, които са утвърдени за лечение на тремора, биха могли да влошат когнитивните нарушения, ако пациентът вече има такива и така вместо да помогнат на болния, допълнително да влошат общото му състояние.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Тодор
1 Отговор
Аз помислих ,че страдат от безпаричие,пък то какво било !

Оценка:
-5 +3

Алфа Вълкът
2 Отговор
Трима пенсионери с паркинсон спорят на кой му треперят ръцете повече: "Първият - докато си напълня лимонадата, на три пъти си пълня чашата."
Вторият: "Туй нищо не е, докато си изпия ракията три пъти я разливам". Третият: "Аз какво да кажа, докато се изпикая и три пъти се изпразвам."

Оценка:
-6 +12

3
Този коментар е премахнат от модератор
Забавлявам хипопотами и всякакви старици
4 Отговор
Паркинсон е при старите хора...!

Оценка:
-4 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Кийт Ричардс
Китаристът на The Rolling Stones приключи с любимото си хоби
Край. Просто ми омръзна. Дойде време да се откажа от пиенето"

Още бисери
ТОП 5