Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 18:40 22 971 28

10 храни, причиняващи рак, които ядете всеки ден

  • храна-
  • канцерогенни-
  • рак-
  • опсни-
  • здраве

По-добре опитайте да им намерите заместители в най-скоро време

10 храни, причиняващи рак, които ядете всеки ден - 1
Снимки: shutterstock

Нашето здраве зависи пряко от храната, която ядем. В днешно време все повече продукти се оказват опасни или вредни и често пъти имат пряка връзка с развитието на опасни заболявания като рака.

Много видове храни са били обект на изследвания през годините, за да се установи дали консумацията им увеличава риска от развитие на рак.

Какви храни да избягваме и на кои да разчитаме в превенцията на най-страшното заболяване? Тук са изброени едни от най-канцерогенните храни, които всички трябва да избягваме в менюто си.

1. ГМО храни

Генетично модифицираните храни (ГМО) са бързо развиваща се индустрия. Днес голяма част от предлаганата храна произтича от тези ГМО култури. Съществува дебат около това дали ГМО културите могат да допринесат за риска от развитие на рак при хората.

2. Пуканки за микровълнова

Пуканките, които се приготвят в микровълновата може да ви се струват приятна, лека закуска, но по-добре бъдете внимателни. Известно време много хора вярваха, че вдишването на изпаренията от микровълнови пуканки може да ви докара рак на белите дробове.

Въпреки че това е доказано, че не е вярно, има белодробна болест, известна като диацетил, която се свързва с вдишването на изпаренията от прясно отворената торбичка с пуканки.

В допълнение, има химикал в незалепващото покритие от вътрешната страна на торбата, който се разгражда до съединение, наречено перфлуороктанова киселина.

Проучване през 1993 г. от д-р Франк Гилиланд установява, че работниците, изложени на този химикал, имат повишен процент на смъртност от рак.

3. Консервирани храни

Ако смятате, че една консерва е безопасна, помислете отново. Повечето консерви са облицовани с продукт, известен като бисфенол-А (BPA). Според breastcancerfund.org дори и малкото излагане на този продукт може да увеличи риска от рак на гърдата, рак на простатата и други разстройства.

4. Червено месо на скара

Почти всички обичат хубава, сочна пържола, приготвена на скара, тъй като нищо друго не може наистина да отключи всички чудесни вкусове на месото. Въпреки това, проучванията са установили, че приготвянето на месо по този начин освобождава хетероциклични ароматни амини, известен канцероген.

Мислите, че можете просто да разрешите този проблем? Според Националния раков институт на САЩ, готвенето на месо при много високи температури, като например на скара, може да създаде тези канцерогени и да увеличи риска от рак.

Все още обаче няма официални указания за консумацията на месо, приготвено по този начин.

5. Рафинирана захар

Днес ядем повече рафинирана захар, отколкото някога. Яденето на рафинирана захар също е довело до повишени проценти на затлъстяване, което може да доведе и до ракови заболявания на гърдата, простатата, матката, панкреаса и колоректалнта зона.

6. Сода (газирани напитки)

Кой не обича студена чаша от любимата си газирана напитка в горещ ден? Пиенето ѝ обаче може да ви изложи на риск. Според училището за обществено здраве на Джон Хопкинс, пиенето на една или повече газирани напитки на ден може да ви изложи на 4-метилимидазол, възможен канцероген.

7. Преработени меса

И така, какво е преработено месо? Продукти като салами, кренвирши и дори бекон се считат за обработени меса. Тези меса са с много високо съдържание на сол и съдържат редица консерванти и други химикали.

Ако купувате пушено месо, това е още по-лошо, тъй като месото често се замърсява от канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди , подобно на това, което се случва, когато пушите цигари.

8. Изкуствен подсладител

Може би смятате, че можете да избегнете храненето на тези ракови клетки, като избягвате рафинираната захар и изберете вместо нея изкуствен подсладител.

Според Националния раков институт е доказано, че използването на изкуствени подсладители причинява рак при лабораторни плъхове, но по-нататъшното проучване все още не може да свърже окончателно рака при хората в резултат на използването на изкуствен подсладител. Все пак може да е разумно тези подсладители да се използват умерено.

9. Хидрогенирани масла

Хидрогенираните масла по същество са растителни масла, които са извлечени от източниците им с помощта на химичен процес. Тези масла съдържат голямо количество Омега 6 мастни киселини.

Известно е, че тези трансмастни киселини причиняват повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак, включително рак на кожата, рак на панкреаса и рак на ректума.

10. Чипс

Кой не обича картофен чипс? Все пак тези храни често са пържени и много богати на мазнини, а също така съдържат всички видове изкуствени аромати и консерванти.

Според Американското дружество за борба с рака, когато се запържват на силна топлина, се създава продукт, наречен акриламид. Това е известен канцероген, който може да се намери и в цигарите!

Въпреки че много от тези храни определено са доста вкусни, редовната консумация на твърде много от тях, може да увеличи риска от развитие на рак. Потърсете алтернативи, които не само имат страхотен вкус, но се отглеждат и приготвят безопасно, така че да не съдържат причинители на рак.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никой си

    122 2 Отговор
    Такааа....всичко идброено е вярно, но не остава нищо на бедния хомо сапиенс....рибата е пълна с живак и пластмаси,водата не е качествена,за пестицидите в зеленчуците да не говорим.Употребата на лекарства е за десерт.И така да обобщим: на земята няма нищо безопасно за ядене и пиене което човек да употребява, но излиза че човешкият организъм се справя със всичко това. А,забравих мръсния въздух,ама ще го бутнем към десерта, лекарствата.
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    56 5 Отговор
    Ми то ние ядем всичко освен "червеното месо на скара", то месото не го помним откакто избихте добитъка с тази "африканска чума" дето се появи в Европа, а не в Африка.

    Коментиран от #13

  • 4 джедай

    35 1 Отговор
    4. Не Червено месо на скара, а сурово такова (алангле)
    9. Хидрогенирани масла - това е маргарин.
    11. Всякакви нитрати и нитрити, които ни блъскат в меса, салами и кашкавал. Едно време слагаха сол и селитра в луканки и суджуци.
  • 5 ани

    46 5 Отговор
    Няма ли да спрете с тези глупости.Непрекъснато се намира някой малоумник да говори с може би, евентуално.Изследване на плъхове е основният научен източник. Във всеки човек има заложени гени ,които са онкогени.Кога ще се наруши равновесиети между тях и анти онкогените никой още не може да знае.Така че само си дрънкате зъбите ,уж че нещо кой знае какво сте писали!
  • 6 qwerty

    27 2 Отговор
    Реципрочна статия, моля. Все трябва да ядем.

    Коментиран от #7

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "qwerty":

    Човешко месо, е явно...
  • 8 Селянина с колелото

    40 9 Отговор
    Най-тежкото е номер 11.....живот в БЪЛГАРИЯ.... по-опасно от рака, няма химиотерапия мреш като куче
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 боцмана

    26 4 Отговор
    Ако умре коня , назобен да е! Ако искате и трева пасете. Хапвам си и си пийвам колкото и каквото ми душа иска.

    Коментиран от #11

  • 11 Аз съм

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "боцмана":

    Друго си е да умреш от преяждане и препиване...
  • 12 Гразд

    11 8 Отговор
    Аман от ваще простотии,ГМО е опасно за природата от инвазивни организми,защо си измисляте че причинявало рак!Безотговорни журналисти!Цяла северна и южна Америка яде ГМО ежедневно от десителетия,няма данни там да има повече случаи на рак!
  • 13 Колю

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Мисля че в ника ти е Родопски... Не че е лош..
  • 14 синя барета

    19 0 Отговор
    Скъпи мислители ,диетолози ,биолози и други, запомнете едно; на този свят няма отровни вещества, има отровни количества!
  • 15 Генерал Иванушка Водков

    17 2 Отговор
    Аз си отварям втора бутилка водка таз вечер!
    Благо а???

    Ай наздраве!

    Коментиран от #20

  • 16 5555

    13 2 Отговор
    Аз ям вредни храни, свинско на скара, пушена риба, бъкани яйца, покрекло и т н.
    Всяка вечер, обаче пия домашно червено вино от грозде Трапезица.
    И не ми пука, кои храни са вредни.

    Коментиран от #17

  • 17 слона моят приятел

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "5555":

    Напиши още, че си над 100 кила и жена ти ходи за захар от съседа.
  • 18 Отец Стрелец

    10 1 Отговор
    Яжте лук и сланина с ракия и вино и няма да имате никога рак глупаци такива.
  • 19 vasik atanasova

    9 2 Отговор
    ох мале червено месо на скара и хубаво домашно червено вино
    ох малииии
  • 20 Алфа Ромео

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал Иванушка Водков":

    Чоуек, ти ши му разкатаеш фамилията на новия вирус!

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Смешни журналясти

    6 1 Отговор
    Ми аз не ям нито едно от тези всеки ден.Да не говорим, че в България няма ГМО и никой не е умрял от печено месо на скара.

    Коментиран от #26

  • 23 Хахаха

    3 0 Отговор
    Краставица, царевица, диня, морков, жито са генно модифицирани храни първообразите на които не би ял никой от тъпоглавците, които изливат мозъчните си повърни в интернет.
  • 24 CapedCrusader

    4 0 Отговор
    Това за пуканките, изкуствените подсладители и преработените меса са щуротии. Човек трябва всекидневно да консумира нереални количества, за да има дори минимален риск. Проучването с подсладителите особено е доказано ,че причиняват рак, но е правено на плъхове и са им давали 1000% над нормата... ти трябва да гълташ по 1 кутия на ден, за се разболееш. Солта в преработените меса е действително над нормата, обаче ако се консумира калиева такава външно и се пие достатъчно вода, то има баланс м-у калий и натрий и вредата е нищожна, като отново трябва да ядеш всеки ден по 3-4 кренвирша.. кой ги яде по толкова? Химикала за който говорят в пуканките се използваше в зората на появяването им, днес е редуциран до минимални количества и има опции на пуканки с 50% по-малко сол на същите пари. Удобно е проппуснат алкохола, а истината е ,че е най-консумиран и най-лесно ще ти докара 1 куп болести много по-бързо от всички горепосочени взети заедно.
  • 25 еш па тоа

    4 0 Отговор
    Начи,най-важното е да не дишаме пуканки!
  • 26 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Смешни журналясти":

    Хлебната ни пшеница е ГМО, американска е за високи добиви, само че никой няма да ти го каже официално.

    Коментиран от #27

  • 27 CapedCrusader

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Алфа Ромео":

    Абсолютно. С хормоните в месото е същата работа. Ако ги няма просто не може да се посрещне потребителското търсенето. Особено пък евтините продукти, всичко е изкуствено с цел количество не качество.
  • 28 мхм

    0 0 Отговор
    Чипсът вече не е пържен