Last news in Fakti

5 Март, 2020 10:28 24 639 18

Най-вредните билки, които използваме ежедневно

  • билки-
  • вредно-
  • полезно-
  • мента-
  • лайка-
  • лекарства

Тези 5 билки са едни от най-разпространените по нашите ширини

Най-вредните билки, които използваме ежедневно - 1
Снимки: Shutterstock

У нас редовното използване на билки за справяне с различни болести е нещо напълно нормално. Прадедите ни са смятали, че билките са най-полезното нещо за здравето. Погрешно мнение, което може да навреди на всеки, който не е запознат със силата на растенията. Затова днес ви предлагаме да разберете повече за вредата от най-често употребяваните у нас билки.

Маточина

Най-вредните билки, които използваме ежедневно

Това растение помага за овладяване на притеснението, за повишаване на работоспособността, подобряване на паметта и вниманието. Маточината има приятен аромат и вкус, а билката ни изглежда напълно безобидна. Оказва се, че честият прием на маточина е вреден поради съдържащото се в нея токсично вещество - цитрал. Злоупотребата води до тежест, натиск в областта на слепоочията и челото, сънливост, летаргия, замаяност, главоболие. Човек не усеща веднага страничните ефекти, те се появяват след две, до три седмици редовен прием.

Лайка

Най-вредните билки, които използваме ежедневно

Лайката има жлъчегонен, противовъзпалителен, спазмолитичен ефект, използва се вместо обичайните болкоуспокояващи. Билката може да навреди на здравето на бременни и кърмещи майки, жени с обилна менструация. Причината е в способността ѝ за отпускане на гладката мускулатура. Освен това лайката потиска абсорбцията на железни съединения от храносмилателната система в кръвта, възможна е анемия с дефицит на желязо.

Мента

Най-вредните билки, които използваме ежедневно

Изключително често употребявана билка, която намира широко приложение и в готвенето. Ментата има спазмолитичен ефект, намалява налягането, помага да се отървете от менструалната и чревната болка. Безконтролното добавяне на ментата към чайове и други напитки може да бъде вредно. Ментата съдържа ментол, който потиска дихателния център, което намалява интензивността на сърдечните контракции. Рискът от странични ефекти при страдащи от брадикардия, бронхиална астма се повишава. При мъжете е възможна еректилна дисфункция.

Жълт кантарион

Най-вредните билки, които използваме ежедневно

Лечебната билка има успокоително и противовъзпалително действие. При прекалено честата ѝ употреба може да се стигне до нарушения в храносмилателния тракт: болка в черния дроб, запек, неприятна горчивина в устата. Слабост, сънливост, разсеяно внимание - списъкът с отрицателни ефекти върху здравето е изключително широк.

Пелин

Най-вредните билки, които използваме ежедневно

От древни времена пелинът се е използвал като помощно средство за подобряване на храносмилането, за подсилване на апетита. Лекарствата на основата на пелин могат да потиснат болката, да помогнат за облекчаване на болката при заболявания на женската репродуктивна система. Опасна е употребата на билката в големи количества: пелинът ще действа като халюциноген, причинява делирии, припадъци, подобни на епилептични.

Лечебните растения се наричат така с причина - билките са предназначени за лечение на различни състояния и заболявания. Прилагането им е сродно с лекарствата - таблетки, мехлеми, капсули, инжекции. В по-големи дози и използвани неправилно билките могат да навредят на здравето. Ето защо, преди да използвате такива компоненти, е задължително да се консултирате с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    53 3 Отговор
    Като пиеш често чайче от карамелизирана захар е такива глупости почваш да брещулевиш!

    Коментиран от #5

  • 2 ???

    68 1 Отговор
    Авторката е млада и глупава. Ей така си затрихме нашите билкови сиропи навремето. Сега изнасяме билки и чужденците, защото са балъци ги преработват и ни ги продават обратно.
  • 3 Фейсбук

    18 2 Отговор
    Страхувам се от билки, както от,, лош човек,, да не се натровя, само знам, че жълт кантарион, успокоява нервите...!

    Коментиран от #12

  • 4 Пчела

    32 1 Отговор
    Мента ,Мащерка,Маточина ,Лайка,Липа пия комбиниран чаи и стартовит приготвям от тея билки за пчели не съм видял вреда ама щом има стати👀
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 NikNay

    39 1 Отговор
    Оставете ги тия билки това са отживели селски истории. Купувайте от аптеката, бъдете модерни ползвайте и хранителни добавки , че да не закъса фармацевтичната индустрия. . . .
  • 7 Слабаков

    2 5 Отговор
    Царят на билките е тютюнът. Той ще ви извиси в рая, защото в ада няма казани за пушачи, а раят е изграден върху облаци.
  • 8 Боко ТиквоСуджуков

    19 0 Отговор
    Утре пращам ГДБОП да арестува билкарите и чая го криминализирам! И без тва му викат дрогерия
  • 9 Събина , отивай си на училище!

    33 2 Отговор
    Току що АВТОРКАТА направи народната медицина валат!!! Билки признати от древността в днешно време вече не важат. Поредната глупост написана за запълване на полетата.
  • 10 Мими

    15 0 Отговор
    Има една поговорка:"Важно е да се знае,каква е ползата от вредата!"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мари

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фейсбук":

    Защото не сте запознати , у нас на всяка крачка има билки, които растат на воля.
  • 13 Moon

    8 1 Отговор
    Ежедневно пием и вода, изпийте 10 литра наведнъж. Статията е от този вариант. Не пийте прекалено много вода, може да се удавите. Много ясно че, с всяко нещо ако прекалиш ще има негативни последици. Платена статийка от фармафията.

    Коментиран от #14

  • 14 цочо

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Moon":

    дори няма нужда да е платена Влезте в положението на бедните журналя - как се пишат 20 -30 неща всеки ден за да се препитаваш
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Веско

    1 0 Отговор
    Още щом видя, че публикацията е на Събина,въобще не я чета...
  • 17 Байконурски жмел

    4 0 Отговор
    Събинче,бих ти го бутнал на билковата поляна
  • 18 Георги

    0 0 Отговор
    супер