Last news in Fakti

6 Март, 2020 14:22 15 363 18

Ето как е най-вероятно да пипнете коронавирус

  • коронавирус-
  • вирус-
  • заболяване-
  • болест-
  • зараза-
  • лекар-
  • лекарства

Доц. д-р Красимир Коев разказва подробно за заразата, която плаши целия свят

Ето как е най-вероятно да пипнете коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Темата за “Здравната сигурност като елемент от системата на националната сигурност” е актуална повече отвсякога, особено на фона на най-новата и плашеща епидемия от коронавирус. От zdrave.to публикуваха разговор с доц. д-р Красимир Коев - специалист по очни болести и доктор на науките по национална сигурност. Ето какво разказа той за особеностите на новия коронавирус, как можем да се заразим и да се предпазим от него.

"Новият коронавирус е респираторно заболяване, причинено от нов вирус. Коронавирусите, които са голямо семейство от вируси, причиняват заболявания, които могат да варират от обикновена настинка до тежки болести.

Интересното е, че досега точно този коронавирус не е бил откриван при човека, случи се през декември 2019 г. в китайския град Ухан.

Много се изписа и изговори по повод симптомите на COVID-19, но основните са треска в 90 % от случаите, умора и суха кашлица в 80% от случаите, влошено дишане при 20%, а в 15% от случаите включват респираторен дистрес. При рентгенови снимки се установяват признаци на засягане и на двата бели дроба. По време на постъпване в лечебното заведение състоянието на пациентите в повечето случаи е стабилно. Кръвните тестове показват занижени нива на белите кръвни телца.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. По-предразположени към тежко протичане са хората със съществуващи хронични заболявания.

Много от първоначалните съобщения за вируса в Ухан бяха за заразени хора, работили или посещавали пазара за морски дарове и животни. Този пазар беше затворен едва на 1 януари, което беше доста закъсняла мярка.

Оттогава насам няколко страни извън Китай, включително САЩ, съобщават за случаи на предаване на вируса от човек на човека. Засега Световната здравна организация смята, че инкубационният период на заболяването е между 2 и 14 дни. Най-вероятно вирусът се разпространява чрез:

- близък контакт с инфектиран човек

- контакт с капчици от кашлица или кихане на заразен човек

- докосване на предмети или повърхности (като дръжки или маси), върху които са попаднали капчици от заразен човек при кашляне или кихане и след това докосване на устата или лицето ви.

Не се препоръчват хирургични маски за здрави хора, тъй като те не предпазват от вируса. Необходима е добра хигиена, която включва: често миене на ръцете с вода и сапун; покриване на устата с кърпа (някаква тъкан), когато се кашля или киха; избягване на близък контакт с други хора като докосване и т.н.", обясни доцентът.

За разпространението на вируса в световен мащаб и как стига до България, той каза това:

"Епидемията от коронавирус е подобна на тази от 2002 и 2003 година, характеризираща се с остър респираторен синдром, която също започна от Китай и при която загинаха 774 души.

Сега при новия коронавирус данните се променят всеки ден, случаите се увеличават, но преди дни се съобщи за първи път за някакъв спад на заболеваемостта. В Европа доказани засегнати с коронавирус има във Франция, Германия, Испания, Италия, Англия, Швеция, Финландия. Досега са засегнати 30 страни. Коронавирусът напредва и към Балканите, вече има случай и в Хърватия.

Независимо че Китай са отделили 10 милиарда долара за профилактика и контрол срещу разпространението на коронавируса, мерките, предприети от правителството там, закъсняха.

В България се взеха адекватни мерки от правителството и МЗ с малки изключения, като се установи, че няма навсякъде по летищата камери за измерване на температурата на пристигащите. Впоследствие бяха инсталирани камери на всички български летища, бяха доставени и реактиви за доказване на коронавируса. Всички съмнителни хора бяха поставени под карантина и изолирани.

На 11 февруари здравното министерство разкри гореща линия, където всеки гражданин може да задава въпроси по телефона във връзка с коронавируса."

Доцент Коев сподели, че в момента няма ефективно лечение и ваксина срещу вируса. Въпреки това, американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да си почиват, за да облекчат симптомите. Също така, специалистът сподели, че американските национални институти по здравеопазване се надяват, че първите тестове върху хора за създаване на ваксина ще могат да се проведат през април 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До дивака в метрото

    5 8 Отговор
    Стига си пърдял

    Коментиран от #15

  • 2 Не купувайте

    12 10 Отговор
    Китайски стоки !!!
  • 3 Очните инфекциозни

    11 11 Отговор
    Очните лекари били по-по-най-специалисти по инфекции. Разбирали и от националната сигурност в болничното кафене.

    Очният ме успокои, няма друга опасност, освен да умрат няколко хиляди от нас. Надявам се да не съм аз. Браво на очния господин другар-гробар!

    Вече всичко ми е наред! Тъй че спокойно си гледам напред! Всичко ни е наред! Гарантирано от ГРОБ за България!
  • 4 Рошко

    13 4 Отговор
    Тоя чалма бацил кой го измисли бе, аман от мсюоумници дет им верват на тия новини, то само прости хора хваща
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мани мани

    15 2 Отговор
    и хората бяха безсмъртни, но дали :) и долетяха от космоса вирусите чрез камънаци, които се сипеха... а вирусите са си чисти микро плазмодии паразити ...
    вирусът се прикрепя към дадена наша клетка и инжектира в нея своя рибонуклеинова киселина, която се свързва с рибозомите на клетката и я стимулира да произвежда вирусни белтъци... произведените белтъчни молекули се свързват и образуват нов вирус, който разкъсва клетката при напускането ѝ ... прилича ли на филм фантастика за извънземни? :) пришълецът :) заиграването на някои "учени" генни инженери, заради способността на вирусите да пренасят генетичен материал в клетките на животните, доведе до пандемии от спин и да не ги изброявам, че е тъпо в комент форма :)
    та мутации няма, а има заиграване с вирусчетата :) и така се ускорява изкуствено еволюцията им! а как се трепи обвивка на вирус и да се разкашка, съм ви дал преди дни тука много добре написано с илачите :) трябва ви киселинна среда - жокер пак да дам :) раковоболните също да ми изнамерят тука илачите, закоту сте пълни с вируси, дето все ви инфектират било то кръвта или органите, като не се делят обаче ускорено и затова бавно, мъчително умиргате... ако се деляха, да сте си заминали за мно' кратичко време :) моля лекаря да не ме апострофират, закоту сти тъпири и абсолютна кръгла нула!!!

    Коментиран от #10

  • 8 6968

    19 4 Отговор
    В България се взели адекватни мерки????

    Днес официално се заяви, че не са останали свободни легла за инфекциозно болни.

    И това при вероятна епидемия всеки момент. Адекватни мерки, чуек.
  • 9 Нещо интересно

    11 2 Отговор
    Прекалено много китайски фалшификати се произвеждат и се разнасят по целия свят и хората си ги купуват и те не работят и псуват китайците Дано Чумата да ги тръшне казват което доказва че клетвите наистина съществуват :Д Жалко че не можаха да помислят когато ги изговарят че покрай тях целия свят ще замине :Д барабар с оригиналите :ДДД
  • 10 ИМА СПАСЕНИЕ

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "мани мани":

    Мани мани, доста си прав, но считам че средата в тялото трябва да се алкализира, а не да се прави по- киселинна. Макар че по- голямата киселинност също убива микроорганизмите, тя има неблагоприятно въздействие и върху човека. Може да наблегнат хората и върху употребата на сребърни йони - с пиене и жабурене. Помага срещу всики нидове вируси и дори бактерии. А в Китай скоро имаше и човек, изписан като здрав след две отрицателни проби и умрял на 5ия ден след изписването си от болница.
  • 11 Ами

    3 0 Отговор
    Като седнете на тоалетната чиния преди другият да е станал
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сериозно ли

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "До дивака в метрото":

    Какво общо има коментара ти с темата, ако мога да попитам?!
  • 16 serjant

    1 0 Отговор
    otivash v bolnicata i gotovooo...
  • 17 НАКРАЯ

    2 1 Отговор
    НАЙ НАКРАЯ Е ОПАСНО ДА ВИДИТЕ СНИМКА НА БОЛЕН ОТ КОРОНА ВИРУС ДОРИ И ВЪВ ВЕСТНИК.
    ПАЗЕТЕ СЕ-ЗАКЛЮЧЕТЕ СЕ В КИЛЕРА БЕЗ ОСВЕТЛЕНИЕ
  • 18 Гост

    0 1 Отговор
    Заразата я имало още 2019 година,,,,, чак сега я оповестяват... Защо тогава никой не казваше колко са заразени и колко са умрели.... А бе чудна работа е....