6 Март, 2020 16:26 29 169 26

Това е правилният начин да топлим храната в микровълновата

  • храна-
  • микровълнова фурна-
  • микровълнова печка-
  • стопляне-
  • затопляне-
  • трик

Няколко трика ни помагат да стоплим храната в микровълновата фурна равномерно

Това е правилният начин да топлим храната в микровълновата - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки, който е използвал микровълнова фурна, знае, че стоплената в нея храна се нагрява неравномерно, тъй като вълните се насочват само към краищата на храната, която сме сложили в нея.

Но какво да направим, за да стоплим храната в микровълновата равномерно?

Оказа се, че има няколко трика, с помощта на които това има как да се случи.

Трик номер 1
Вземете кръгла чиния и наредете храната по краищата ѝ. Цаката е в средата ѝ да няма храна. Това гарантира, че продуктът ще се стопли равномерно.

Трик номер 2
Извадете поставката или стъклената чинията от микровълновата и направо да сложите чинията (купата) с храната в нея. Така контейнерът няма да се върти, поради което храната ще се загрее няколко пъти по-бързо.

Трик номер 3
За да затоплите супата е по-добре да поставите чаша вода в средата на купата, така че храната да се нагрява не само от краищата.

Важно е да се вземе предвид и материята на чинията или купата, в която поставяме храната. Например, ако затопляте хлебни изделия е добре да ги сложите върху картонена чиния.

Микровълновите вълни също действат неравномерно върху течностите, затова при нагряване те трябва да се разбъркват, за да се предотврати кипене. Знайте, че купата, в която е течността, трябва да е пълна максимум на две трети.

От съществено значение е да загрявате самата храна, а не съдовете, използвайте керамика и порцелан, както и материали, които могат да издържат на високи температури. В микровълнова фурна не могат да се слагат метални, кристални и стъклени съдове, както и запечатани продукти, от които влагата и нагрятият въздух не могат да излязат.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енцо

    95 2 Отговор
    упражнения за малоумници, да слагаш чаша с вода в супата.
  • 2 мислете хора!

    45 45 Отговор
    ако искате да сте здрави НИКОГА няма да използвате микровълнови!
    това съоръжение променя клетките на структурно ниво
    храната и водата минала през микровълнова става ТОКСИЧНА!!!
    за да спестите 5 минути време ползвайки микровълновата обричате здравето си на вечна болест !!!
    мислете хора!

    Коментиран от #3, #4, #18, #23, #24, #26

  • 3 Behemoth

    42 24 Отговор

    До коментар #2 от "мислете хора!":

    На баба ти фърчилото е токсично!

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "мислете хора!":

    моля да споделиш как някой топлещ вода пести време, при наличието на кани за нагряване.

    Микровълновата се ползва само за пуканки.

    Коментиран от #9, #10, #12, #13

  • 5 qwerty

    14 0 Отговор
    Абе има проблем с водата....там е проблема. Сложи камък...
  • 6 Веско

    41 2 Отговор
    Мила Събина,извинявай,ама много си зле на тема"микровълнова фурна".Да беше попрочела туй-онуй за"микровълновите вълни"и съответно фурни,пък тогава да пишеш.А най-добре е да не пишеш за нещо,от което нищо не разбираш.А още по-добре ще е въобще да не пишеш.

    Коментиран от #21

  • 7 Гъдулан Нашмъркаев

    20 25 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Не използвайте микровълнова абсолютно никога.
    Излъчва радиация. Това е сериозно. Намерете гайгеров брояч и се уверете сами. Ядете високорадиационна храна, много силно тосична. Уверете се сами с гайгеров брояч.

    Коментиран от #8

  • 8 Behemoth

    30 15 Отговор

    До коментар #7 от "Гъдулан Нашмъркаев":

    Излъчват на дядо ти непраните гащи!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 И аз съжалявам

    5 13 Отговор
    Че я имам, сложих неподходящ съд и огън и светкавици като започнаха да пукат вътре(Айде холан, модерна станах,, минжата,, да си топля вътре...!)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    16 12 Отговор
    Правилният начин е да изхвърлиш микровълновата
  • 15 Йозеф

    16 9 Отговор
    Микровълновата променя клетките, прави храната токсична и излъчва радиация, лоллл, някой да нахрани мисирките... положението е трагично.

    Коментиран от #16

  • 16 Po-znaesht

    12 9 Отговор

    До коментар #15 от "Йозеф":

    Правилно обобщи колега!!За радиацията;токсичността и другите глупости на "всезнаещите "глупаци;според които печката излъчва "радиация",сигурно повече и от атомен реактор-ЧЕРНОБИЛ!!ХА ХА ХА!Аз мисля,че микровълновата печка е хибрид вежду атомен реактор и гьол;пълен с токсични гадости,като цианкалий,vx-газове,нервнопаралитични ,като иприт,..а ако печката е китайско производство;сигурно има в камерата скрит и по някой надървен коронавирус!

    Коментиран от #17

  • 17 Jeep

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "Po-znaesht":

    Що cе чудите. Товa е cредното ниво, кой недочул, кой недорaзбрaл, но вcеки пише cложни думи дето не рaзбирa. Иcкaм дa видя нa живо втория cъвет нa aвторкaтa...покъртителнa глупоcт. Рaдиaция имa, но тя е електромaгнитнa и нямa общо c чернобилcкaтa. Имa я нa вcякъде, cтрaрите кинеcкопи, клетките нa мобилните оперaтори и т.н...дори и укв рaдиоcтaнциятa ми подлудявa гaйгерa, но товa нищо не знaчи. То зa товa някои нещa не cе продaвaт cвободно, щото кaто попaднaт в ръцете нa поредния Нaшмъркaев и пaникaтa е гaрaнтирaнa.
  • 18 Алфа Ромео

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "мислете хора!":

    Вярваш прекалено много на интернет, всяка топлинна обработка си взема своето от хранителните вещества но така пък храната е по-безопасна откъм вируси и бактелии. Ами за това че пържолите на скара и особенно на дървени въглища също са канцерогенни кво ша кажеш. всяко прегаряне или опушване на храната е канцерогенно.
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор
    От много време съществуват тези уреди ! Как сега се сетиха за тези трикове ? Коя лаборатория направи изследванията ? ВСИЧКИ СМЕ ОТ ЛЕВУНОВО !!!
  • 20 въпросче

    7 0 Отговор
    Извадете поставката или стъклената чинията от микровълновата и направо да сложите чинията (купата) с храната в нея. НЕЩО ПО-НЕГРАМОТНО НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА НАПИШЕТЕ?!

    Коментиран от #22

  • 21 Враца Баце

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Веско":

    Така го е преписала от Блиц, едно към едно. Даже не се е замислила, каква глупост преписва.
  • 22 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "въпросче":

    Смятай за кво става въпрос и колко верни работи са пишат в интернет, според мен около 20%, другото е леш, само се подвеждат хората.
  • 23 Мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "мислете хора!":

    Силно заблуден си приятелю.
  • 24 яйце

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "мислете хора!":

    мислителю, всяка термична обработка променя структурата на клетките, заради това, което се служва с белтъчините.
  • 25 СЪРДИТ

    3 1 Отговор
    Изчетох много глупости за микровълновата, а тя е един полезен и безопасен уред, стига да се ползва разумно !! Всички МВФ, генерират ВЧ с честота 2,4 ГНц - а това е резонансната честота на водната молекула !! Та нагряването става, чрез резонансно поглъщане на ВЧ енергия от водните молекули !! Процеса на нагряване е същият като при нагревателните фурни и котлони, но е различен начина на предаване на енергията-- ясно, че най-ефективен е при микровълновата !! Всички приказки за вредност, радиация и други подобни са глупости !! ВЧ лъчението е вредно, но то не е извън фурната, и има изключвател, който изключва генерацията при отваряне на вратичката !! При МВФ става равномерно нагряване в целият обем , понеже вълните проникват в дълбочина, за разлика от обикновената фурна,-- там нагряването е постепенно през повърхността !!
  • 26 Аман от разбирачи в Бг

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мислете хора!":

    Аз ям всеки божи ден от както се помня храна от микровълнова Goldstar и съм толкова токсичен и увреден че като си направих пълно иследване на скоро се оказа че нямам никакви заболявания ако не броим грипа който даже вече спря да ме лови от както станах активен :)