10 Март, 2020 14:45 4 421 11

Ето кога трябва да ядем повече майонеза

  • майонеза-
  • здраве-
  • храна-
  • диетолог-
  • алкохол

Диетоложка обяснява ползите от този калоричен продукт

Ето кога трябва да ядем повече майонеза - 1
Снимки: shutterstock

Майонезата е един от най-известните студени сосове по цял свят, любим на малки и големи.

Днес този продукт може да се намери в почти всеки магазин, но може да се приготви и в домашни условия.

Въпреки вкусовите му качества, много диетолози отричат този продукт и го изключват от менюто заради големия брой калории и мазнини, които съдържа.

Ето кога трябва да ядем повече майонеза
Снимки: shutterstock

Въпреки това има специалисти по хранене, които изтъкват ползите от консумацията на майонеза в определени ситуации.

Диетологът Елена Соломатина обяснява защо когато пием алкохол трябва да обърнем специално внимание на ястията с майонеза.

По-добре е да съчетаете алкохола с месо или салата с олио или майонеза. Причината е, че мазните храни неутрализират вредното действие на алкохола по-добре.

Ето кога трябва да ядем повече майонеза
Снимки: shutterstock

"Колкото повече майонеза, толкова по-добре", обяснява Елена Соломатина.

Освен това в майонезата има така наречената янтарна киселина, която допринася за факта, че човек не може бързо да се напие.

Тази киселина се намира и в големи количества в киселото зеле. Затова често сутрин, след тежка вечер, хората залагат на зелевия сок или туршията.

Освен това диетоложката препоръчва преди поводи, на които възнамерявате да консумирате алкохол, да пийнете малко преди това. Например на обяд на предния ден.

Така според Елена Соломатина ще подготвите черния дроб предварително за разработването на ензими, които помагат за разграждането на алкохола.

Думата майонеза идва от френското mayonnaise. На французите дължим заслугата за вкусната смес.

Твърди се, че този сос е създаден от френски готвач през 18-ти век. Според една от историите майонезата се ражда в далечната 1756 година след битка и победа при френския град Майон. Граф Ришельо организирал тържествена вечеря за триумфа си и поискал от готвача си да му приготви любимия му сос от сметана и яйца. Тъй като готвачът нямал сметана, заменил я с олио и така се родила първата майонеза, кръстена на победата.

Друга версия на историята за появата на майонезата разказва, че след битката провизиите на френската армия били рязко намалели и единственото, което било останало, били яйца, лимони и зехтин. Херцог Ришельо заповядал на готвача да измисли нещо с наличните продукти и така се получила първата майонеза.

Не знаем дали тези истории са верни или има трета версия за появата на първата майонеза, но днес този студен бял сос е сред най-известните и любими продукти на много хора по цял свят.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСПОД КЪМ АПОСТОЛИТЕ

    6 6 Отговор
    ЯЖТЕ ХЛЯБ-МОЕТО ТЯЛО..ПИЙТЕ ВИНО-МОЯТА КРЪВ..ЯЖТЕ МАЙОНЕЗА...И ТУК АПОСТОЛИТЕ БИЛИ ВЪЗМУТЕНИ..
  • 2 Лоретка

    4 0 Отговор
    Я ближа само с майонезка и три листенца м м м
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мани мани

    1 0 Отговор
    едно време, един приятел и едни други момчета хич не я обичаха, все още не я ядат, та аз изяждах всичката като бяхме на излети по вилички в планините и на морето на палатки :) мацките и те я недолюбваха закоту да не напълняват, но носеха де :) мно' ме кефеше така като се получаваше :) добре си похапвах :)
  • 8 Радо

    4 3 Отговор
    После що всички били затлъстели - еми муайте майонеза и сланина, и после у фитнеса да отслабвате.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ако съм от контингента

    1 1 Отговор
    Съвсем ще я намразя майонезата, не я обичам...!