Last news in Fakti

11 Март, 2020 10:50 10 720 16

Как се премахват вредните добавки от пилешкото

  • пиле-
  • пилешко-
  • готвене-
  • рецепти-
  • вредно-
  • полезно-
  • приготвяне

Съществуват три метода, чрез които може да се отървете от вредните хормони и добавки в пилешкото месо

Как се премахват вредните добавки от пилешкото - 1
Снимки: Shutterstock

Пилешкото месо е една от най-често срещаните храни на трапезата. То е евтино, полезно за здравето и съдържа протеини, които са необходими за организма ни. Съществуват много рецепти за приготвянето на пилешко – може да го направите на супа, да го пържите, печете или пък да го добавите към салатата си.

Купеното от магазина пиле обаче, както всички знаем, съдържа много антибиотици и хормони на растежа, които никак не са полезни за организма ни.

За съжаление съвременните производители често хранят или инжектират пилетата с хормони и това не е нещо, което ще се промени. Благодарение на това птицата расте по-бързо, тежи повече, а така пък може да се продаде по-скъпо. Антибиотиците, с които тъпчат пилетата я защитават от вируси и бактериални заболявания, но са много вредни за хората.

Именно заради това е много важно да знаете как да почистите месото от тези вещества. Факт е, че не може да се отървете на 100% от тези добавки, но все пак е възможно да премахнете значително количество от тях.

Използвайте един от следните методи, когато сте купили пиле от магазина.

Метод 1: Варене

Как се премахват вредните добавки от пилешкото

Когато варите пилето, закупено от магазин, задължително изхвърлете първия бульон след варене. Факт е, че по време на първото кипене повече от 80% от токсичните вещества от месото отиват във водата.

Ако не искате да навредите на организма и здравето си, то не мързелувайте, а просто го изхвърлете.

Инструкции:

Вземете пилето. Избършете го с хавлиени кърпи и го пуснете в тенджера с вода. Изчакайте докато водата заври и оставете пилето още 15-20 минути в нея. Извадете пилето, изплакнете го добре, поставете го в чиста тенджера и я напълнете с вода. Изчакайте отново да заври. Благодарение на това просто ще отстраните действието на повечето вредни компоненти.

Метод 2: Почистете пилето добре

Какво да направите, ако искате да изпечете пилешкото? Лесно е. Изрежете вътрешностите и изплакнете много внимателно пилето, защото именно там се натрупват вредните вещества. Препоръчително е да премахнете кожата, защото в състава ѝ също могат да се натрупат хормоните за растеж, с които блъскат пилето.

По-ефективният вариант е да сварите пилето за 10 минути, да източите водата и да го изпечете според избрани от вас начин. Така хормоните ще бъдат много по-малко.

Метод 3: Мариноване

Как се премахват вредните добавки от пилешкото

Най-добрият вариант, който ще ви помогне да премахнете всички вредни вещества, е да мариновате пилето. Вземете 2 супени лъжци, сол и лимонов сок и ги смесете в един литър вода. Почистете пилето, изплакнете и го поставете в направения разтвор. Отцедете и мариновайте отново в подобен разтвор.

Наистина е важно да не сте мързеливи, а да отделите достатъчно време за почистването на пилето от вредните вещества. Допълнителните 15-20 минути ще ви помогнат да си спестите много здравословни проблеми в дългосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    10 2 Отговор
    Ти ги отстрани с пинсета вредните добавки от пилето!
  • 2 Жокерът

    18 0 Отговор
    А дали е пилешко, там е въпроса...!?
  • 3 Мдаа

    26 5 Отговор
    Имам чувството, че някой преписват без да мислят.
    Я да се обадят тези, които са варили пиле. Ако се сложи в студена вода и се вари 15-20 мин след завирането и, какво точно ще остане от бройлер? Според мен купчина кокали и разварено месо.
  • 4 Бай Стойчо

    58 3 Отговор
    Какви са тези простотии, вместо да задължат производителите да отглеждат чиста храна, те ни дават съвети-как да се предпазим от вече отровената храна. Глупости,глупости, глупости!
    Едно време имаше БДС, имаше ред и закони, имаше солидни глоби и затвор.
    Сега можем демократично да изберем, дали да си изчистим отровната храна, или да я ядем така-замърсена.
    Да ти е*ба и демокрацията, бананите и стандартите...
  • 5 Звездев

    22 1 Отговор
    Това с мариноването изби рибата и пилетата, които ви четат простотиите.
  • 6 Бе да ги

    27 2 Отговор
    Ха-ха. Виновен бил мързелът на потребителя?! А производителите, които тъпчат с хормони и лекарства? Не е ли по лесно да се затегне контрола, отколкото да се чудим, как да направим продуктите годни за консумация. Или ще се оправдаваме с "пазарната икономика" - като не ви харесват, не ги купувайте. Стойте, гладни.
  • 7 Рошко

    11 0 Отговор
    Ако искате си го варете по 10 пъти, аз си ям домашни петленца
  • 8 hmhmhm

    2 3 Отговор
    Най- добре е да се купят две пилета - първото го вариш 1ч и после хвърляш цялото барабар с вода, бульон мульон и картофите разбира се - те поемат доста от гадостите . После в същата тенджера си вариш второто пиле спокойно и си го мезиш сладко!
  • 9 Всъщност

    13 2 Отговор
    Аз съм отстранил почти изцяло пилешкото от менюто си и това е най-ефикасното.
  • 10 ффффффффффффф

    11 0 Отговор
    най-много ми хареса как го бършеш с чиста хавлиена кърпа ! Мъкааа, мъкааа
  • 11 Диди

    3 0 Отговор
    Добре е да си живее човек на село,да си отглежда зеленчук и няколко пилета.Да си прави салата от пресни зеленчуци за ракийцата,да си глъцне пиле и да хапне с наслада.
  • 12 21ГРАМ

    2 0 Отговор
    Добре е че не ги излюпват за седмица.
  • 13 лоза

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Наистина е важно да не сте мързеливи." Кажете го на ония 240-те в НС.
  • 14 пиленце

    2 0 Отговор
    Дааааа,клъв,клъв! Аз съм селско пиле,свободно от антибиотици и градски легенди. Ама ме гони корона вирус!
  • 15 Истината

    4 0 Отговор
    С далавери, с кражби се купуват недвижимо имущество къде ли не. Еко месо за тях, а на пазара нитрати
  • 16 Георги

    1 0 Отговор
    Наистина ли си мислите, че българите сме толкова прости!?!? Нещо, което е хранено с месеци с антибиотици и изкуствена храна да бъде отстранено за часове, как става? Или спря потреблението на вносните боклуци и се мъчите да успокоите населението? Унищожихте родното селско стопанство, за да може някои хора да си правят пачките на нас гръб от внос и сега им правите реклама ли?