Пилешкото месо е една от най-често срещаните храни на трапезата. То е евтино, полезно за здравето и съдържа протеини, които са необходими за организма ни. Съществуват много рецепти за приготвянето на пилешко – може да го направите на супа, да го пържите, печете или пък да го добавите към салатата си.
Купеното от магазина пиле обаче, както всички знаем, съдържа много антибиотици и хормони на растежа, които никак не са полезни за организма ни.
За съжаление съвременните производители често хранят или инжектират пилетата с хормони и това не е нещо, което ще се промени. Благодарение на това птицата расте по-бързо, тежи повече, а така пък може да се продаде по-скъпо. Антибиотиците, с които тъпчат пилетата я защитават от вируси и бактериални заболявания, но са много вредни за хората.
Именно заради това е много важно да знаете как да почистите месото от тези вещества. Факт е, че не може да се отървете на 100% от тези добавки, но все пак е възможно да премахнете значително количество от тях.
Използвайте един от следните методи, когато сте купили пиле от магазина.
Метод 1: Варене
Когато варите пилето, закупено от магазин, задължително изхвърлете първия бульон след варене. Факт е, че по време на първото кипене повече от 80% от токсичните вещества от месото отиват във водата.
Ако не искате да навредите на организма и здравето си, то не мързелувайте, а просто го изхвърлете.
Инструкции:
Вземете пилето. Избършете го с хавлиени кърпи и го пуснете в тенджера с вода. Изчакайте докато водата заври и оставете пилето още 15-20 минути в нея. Извадете пилето, изплакнете го добре, поставете го в чиста тенджера и я напълнете с вода. Изчакайте отново да заври. Благодарение на това просто ще отстраните действието на повечето вредни компоненти.
Метод 2: Почистете пилето добре
Какво да направите, ако искате да изпечете пилешкото? Лесно е. Изрежете вътрешностите и изплакнете много внимателно пилето, защото именно там се натрупват вредните вещества. Препоръчително е да премахнете кожата, защото в състава ѝ също могат да се натрупат хормоните за растеж, с които блъскат пилето.
По-ефективният вариант е да сварите пилето за 10 минути, да източите водата и да го изпечете според избрани от вас начин. Така хормоните ще бъдат много по-малко.
Метод 3: Мариноване
Най-добрият вариант, който ще ви помогне да премахнете всички вредни вещества, е да мариновате пилето. Вземете 2 супени лъжци, сол и лимонов сок и ги смесете в един литър вода. Почистете пилето, изплакнете и го поставете в направения разтвор. Отцедете и мариновайте отново в подобен разтвор.
Наистина е важно да не сте мързеливи, а да отделите достатъчно време за почистването на пилето от вредните вещества. Допълнителните 15-20 минути ще ви помогнат да си спестите много здравословни проблеми в дългосрочен план.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Професора
10:53 11.03.2020
2 Жокерът
10:53 11.03.2020
3 Мдаа
Я да се обадят тези, които са варили пиле. Ако се сложи в студена вода и се вари 15-20 мин след завирането и, какво точно ще остане от бройлер? Според мен купчина кокали и разварено месо.
10:55 11.03.2020
4 Бай Стойчо
Едно време имаше БДС, имаше ред и закони, имаше солидни глоби и затвор.
Сега можем демократично да изберем, дали да си изчистим отровната храна, или да я ядем така-замърсена.
Да ти е*ба и демокрацията, бананите и стандартите...
11:07 11.03.2020
5 Звездев
11:09 11.03.2020
6 Бе да ги
11:17 11.03.2020
7 Рошко
11:36 11.03.2020
8 hmhmhm
12:00 11.03.2020
9 Всъщност
13:21 11.03.2020
10 ффффффффффффф
15:37 11.03.2020
11 Диди
00:05 12.03.2020
12 21ГРАМ
06:03 12.03.2020
13 лоза
06:39 12.03.2020
14 пиленце
06:42 12.03.2020
15 Истината
08:21 12.03.2020
16 Георги
14:21 13.03.2020