Last news in Fakti

14 Март, 2020 15:19 8 312 16

Испански диетолог: Уморих се да повтарям, че няма полза от...

  • лимон-
  • вода-
  • вода с лимон-
  • на гладно

Айтор Санчес разсея мита за крайните ползи от водата с лимон на гладно

Испански диетолог: Уморих се да повтарям, че няма полза от... - 1
снимка: shutterstock

Много хора вярват, че пиенето на чаша вода с лимон на празен стомах сутрин премахва токсините от тялото, подобрява храносмилането, състоянието на кожата, подобрява имунитета и дори предотвратява развитието на рак.

Както каза експертът обаче, повечето от изброените лечебни свойства са не само преувеличени, но и предимно неверни.

Ако говорим за способността на напитката да отстранява токсините, важно е да разберем, че процесът на детоксикация на организма зависи от функционирането на черния дроб и бъбреците, а не от употребата на определени храни и диета, каза Санчес. Той добави, че обикновената вода с лимон също не може да подобри функционирането на имунната система или да предотврати онкозаболяване.

Освен това диетологът каза, че напитката може да бъде вредна, например да доведе до ерозия на зъбния емайл. Следователно, не се препоръчва.

Въпреки това водата с лимон може да се възприема като по-малко вредна алтернатива на содата и други сладки газирани напитки, казва лекарят. Все пак, не си струва да чакате напитката да помогнете за решаването на всички здравословни проблеми.

Айтор Санчес , диетолог : „Ако смятате, че се чувствате по-добре ако пиете вода с лимон, вероятно е защото просто сте изоставили или променили някакъв навик, който причинява дискомфорт.

Може би се чувствате по-добре, защото сте спрели да ядете сладкиши за закуска? Или храносмилането ви се е подобрило, защото храносмилането на вода с лимон не изисква много усилия за храносмилателната система? “


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миленке

    3 2 Отговор
    не съм АЙтор ,а АИтор...:.::
  • 2 Рошко

    26 6 Отговор
    Няма да пиете чайове, джинджифил, плодове зеленчуци, само хапчета антибиотици гмо храни и няма да се разболявайте, всяка седмица при чичко доктор, абе я ми се скрийте някъде, вече се убеждавам че и фармацевтичната мафия е замесена тука, мене като малък бабите ме лекува ха само с отвари чайчета, това поколение наистина откачи вече, а да са чували някои за разтривка с оцет и сода при температура

    Коментиран от #11

  • 3 WebTribune

    15 4 Отговор
    Дрън ,дрън..Кой пък е казал,че вода с лимон чисти токсините от тялото?Предвид ,че повече консумираме храна ,която създава киселинна среда в организма.А лимона с водата сутрин се започва деня с алкализиране на организма. Т.е. неутрализация на киселинните храни ,които ще приемем през деня. Лимоните въпреки,че са кисели имат силно изразено алкално дейстиве в организма. Затова много хора пият лимонов сок с вода сутрин,а не за чистене на токсините. Затова и върху парчето месо се изтисква лимонов сок,тъй като месото е силно киселинна храна.

    Коментиран от #8, #15

  • 4 спеца

    13 4 Отговор
    сутрин яжте конски изпражнения , обаче на гладно ..ей

    Коментиран от #14

  • 5 Помак с 5 корема

    6 1 Отговор
    Въпреки това, лимоните били изкупени от търговската мрежа..!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахото

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "WebTribune":

    Средно узрял лимон има pH 2.17 при pH 7,5 алкалност на организма, сам си направи сметка, колко се алкализира организма на човек.

    Коментиран от #10

  • 9 Пешо

    8 1 Отговор
    Лимонът е много полезен преди ,по време и след хранене.Той подпомага образуването на солна киселина в стомаха и червата.Солната киселина подпомага храносмилато и ако стомаха е празен може да унищожи вируси и бактерии.
  • 10 WebTribune

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хахото":

    Това Ph 7,5 алкалност на организма и каква среда създава определана храна в организма е различно. И това не зависи от Ph на дадената храна или напитка.
  • 11 Затова, си толкова черен

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Така прави тази разтривка...!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Коня

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "спеца":

    Ти ли ми чистиш изпражненията всяка нощ?
  • 15 Чичо Тони

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "WebTribune":

    Очевидно pH-то ти е мътна материя. Казано на прост език - киселото е кисело защото е киселинно. Сложи си в устата лъжица сода бикарбонат (алкална - популярно народно средство срещу стомашен рефлукс - киселинен) и виж какъв е вкуса и.
  • 16 Алфа Вълкът

    1 0 Отговор
    Половин лимон с 2с.л. мед в 200-300мл вода направо удря в петите, но лимон никога на гладно.