Last news in Fakti

14 Март, 2020 16:19 4 459 6

Гинеколог разкри може ли COVID-19 да покоси бременните и бебетата в утробата им

  • коронавирус-
  • бременни-
  • бебета-
  • неродено бебе-
  • застрашени-
  • риск-
  • covid-19

Ако не сте изложени на риск, то това не означава, че не сте преносител на болестта

Гинеколог разкри може ли COVID-19 да покоси бременните и бебетата в утробата им - 1
Снимка: shutterstock

Световната здравна организация (СЗО) вече официално обяви коронавируса (COVID-19) за пандемия. Положението и в България не изглежда никак розово.

Но може ли COVID-19 да покоси и бременните жени и как това ще се отрази на нероденото бебе?

Отговорите на тези и още куп въпроси даде акушер-гинекологът Марк Курцер, който е академик и доктор по медицина.

„Към днешна дата всички се интересуват от ролята на коронавирусната инфекция в развитието на усложнения при бременни жени, както и може ли вирусът да доведе до усложнения при бременността и дори по-страшно – да предизвика спонтанен аборт.

Всички се чудят и има ли ограничения за забременяване, когато има риск от развитие на коронавирусна пандемия в световен план“, каза той.

Курцер отбеляза, че според наличните данни, предоставени включително и от китайски лекари, „бременните жени не са изложени на риск от COVID-19“.

„В момента в риск са по-възрастните хора, които имат съпътстващи заболявания, като например диабет, сърдечни болести или дихателни проблеми“, обясни специалистът.

Според лекаря в риск са хората над 60-годишна възраст. В този случай заплахата, която представлява коронавирусът, нараства в пряка пропорция с възрастта на човека.

„Ако не сте изложени на риск, то това не означава, че не сте преносител на болестта и не сте заплаха за хората около вас.

Но бъдете спокойни – бременните жени и неродените им бебета не са изложени на риск. Не се притеснявайте и да забременявате – няма опасности! Множете се!“, призовава гинекологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    3 0 Отговор
    "коронавируса (COVID-19) за пандемия"

    ххххххххххххххххххххххххххххххххххахахаха!
    Да започнете да правите разлика между "вирус" и "болест" ...

    Вирусът е SARS-CoV-2!

    Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2
  • 2 Менгеле

    5 1 Отговор
    Абе вече взе да ми писва. Всеки като стане въпрос за оздравяване - не знае, непознато е, не знаем с какво си имаме работа. Следващата статия коренно различни теми и тези как ,кой , кога, защо. Аре да ви еа майките!
  • 3 Така се уговорихме, ние старите мурви

    3 0 Отговор
    Бременните стари баби с,, гордост,, носят чаве от чавета, задминаха и Зейнеп от горната мааала...! (Бременните винаги за тях всичко е рисково..!)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 глоги

    1 0 Отговор
    "Множете се!“, призовава гинекологът. Иначе България ще загине.