Last news in Fakti

15 Март, 2020 17:28 4 467 27

Учени обявиха праисторически причини за паниката, подлудила българите

  • паника-
  • запасяване-
  • провизии-
  • тоалтна хартия-
  • коронавирус-
  • covid-19

В основата на презапасяването се крие съмнението у хората, че властите работят достатъчно срещу пандемията

Учени обявиха праисторически причини за паниката, подлудила българите - 1
Снимка: shutterstock

Паниката от Австралия, на която всички по света се присмиваха, когато хора буквално се биеха за последната ролка тоалетна хартия, изглежда застига все повече страни по целия свят. България не прави изключение в това отношение, тъй като вече втори ден виждаме тълпи от хора пред супермаркетите и хора с по няколко колички, препълнени с провизии.

Докато мнозина отдават това на глупостта, уважавани психолози са на мнение, че това е закодирано в природата на човека да се съмнява. Съмнението преди милиони години е накарало предшествениците ни да стоят настрана от тъмнината, където се крие непознатото. Онези, които безразсъдно са пренебрегнали инстинкта си за самосъхранение, са били изядени от хищници, убити от съперници или просто са се изгубили в небитието. А другите - тези, които са предпочели сигурността на познатото място, днес се считат за наши прародители.

Именно съмнение стои зад решението да препълним количката от супера с “неща от първа необходимост“, включващи брашното, което малцина използват, захарта, която прекарва месеци в неотворения си плик, и тоалетната хартия, която далеч не е продукт, без който не бихме оцелели у дома.

В какво точно всички се съмняват?

Съмняват се на първо място в информацията, която достига до тях. Хората губят вяра в медиите. Къде благодарение на фалшивите новини, къде поради отсъствието на свобода на словото. Българските и световни медии отдавна са се поставили в ситуация, в която да са зависими повече от своите финансови благодетели, отколкото от своите читатели.

След това идва съмнението в политиците. Някой някъде бе казал, че “няма народ, който да харесва своите политици, но и няма такъв, който да не ги заслужава“. Независимо дали ни харесва или не, всички сме в предизвикателството заедно. Днес не е време да провеждаме избори, а е време да се преборим с поредната, но със сигурност не и последната здравна криза в историята.

Covid-19 все още е нещо сравнително непознато за модерната медицина

Хората се съмняват и в науката. Така и никой лекар все още не е излязъл със стойностен научен труд, който да хвърли повече светлина върху новата заплаха. Човек приема по един начин видимата заплаха и по съвсем друг онази в сянка.

“Паническото пазаруване и трупането на провизии очевидно не е нещо желателно, но е разбираемо, особено когато виждаме градове, региони и дори цели държави, които са под карантина“, казва Майкъл Бейкър - професор по обществено здраве в новозеландския Университет в Отаго, пред Al Jazeera.

“Разликата с пандемията от испански грип през 2009 г. е, че Covid-19 е реална заплаха, която може да продължи месеци, и обществото допуска, че властите няма да се справят“.

Големите домашни запази ни създават илюзията, че сами владеем положението. Фактът, че разполагаме с определено количество храна, вода и хигиенни пособия ни кара да смятаме, че най-лошите сценарии вече са далеч от “нашите крепости“.

Социалните мрежи играят много важна роля за настроенията в обществото. Там всеки получава правото да изрази мнението си с текст, снимка или видео. Лошото е, че изразяването в интернет все по-често се превръща в омразна реч, насочена към всички останали, но не и към самия човек..

“Медиите може и да се опитват да смекчат ситуацията със своите публикации, но отдавна те не са единственият източник на информация“, казва професорът по потребителска и бизнес психология в Лондонския университет Димитриос Циврикос отново пред Al Jazeera. “Има твърдения, че онлайн новините може да нагнетят напрежение, докато социалните мрежи са място за забавление, и потребителите трябва да имат това предвид, когато си набавят информация“.

Професор Циврикос предупреждава, че презапасяването създава рискове за обществото, тъй като човечеството не разполага с неограничени ресурси. Онези, които вземат повече, отколкото им е нужно, трябва да се замислят, че след тях има и други с подобни потребности.

Към момента, какво ни е известно?

Заразените в световен мащаб са повече от 132 000, а смъртните случаи са около 5 000. Възстановените от болестта са почти 66 000 души, по информация на изследователския институт Джон Хопкинс в САЩ.
Най-засегнатите страни вече затвориха границите си и обявиха извънредно положение, за да се ограничи разпространението на заразата, докато междувременно се прилагат мерки за дезинфекция във всички публични сектори.

Китай е първата страна, в която бе локализиран вирусът, но четири месеца по-късно той е овладян и случаите на нови заразени намаляват ежедневно.

В България има доказани 37 случая на болни от коронавирус, двама от които починаха в рамките на седмицата. И в двата случая става въпрос за хора с влошено здраве и отслабена имунна система. Известна част са настанени в инфекциозни отделения, докато други са поставени под домашна карантина.

Съмнявайте се, но не се панирайте. С малко здрав разум сме способни да се справим с всичко. Дори и невидимата заплаха. Всичко се променя, когато осъзнаем, че нея винаги я е имало, но ние рядко сме ѝ обръщали сегашното внимание.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    12 0 Отговор
    Учените гълъби Кво ще кажат за цяла европа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния софиянец

    22 0 Отговор
    Хората знаят че нямаме селско стопанство, а в условията на криза всяка страна се оправя сама. Страна като Италия дето изнася продукти за цял свят го закъса.
  • 4 Така е

    21 0 Отговор
    Хората не вярват на политиците, ама паниката помага на спекулантите! Спекулантите точно това чакат и сега ще скрият храната или ще и надуят цената! Храни би трябвало да има, защото за храните е опасна африканска чума и тя може да остави гладни хората, но човешките вируси няма как да сринат земеделие и фермерство, защото там работят 1% от всички работници. ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА СПРЕ СПЕКУЛИ!
  • 5 бушприт

    26 2 Отговор
    Българите ако не се събудят и не се опомнят да се стегнат,ще бъдат изядени от хищници. Презокеански.
  • 6 приятелски съвет

    2 6 Отговор
    Съмнявайте се, но не се панирайте. Мажете се с течен сапун,а не с яйца. Не стойте на много топло.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дельо хайдутин

    23 1 Отговор
    Наште политици се подиграват с хората. Одеве като ги питаха за данъчни и кредитни ваканции, отговориха че има само ученическа ваканция. Как да ги не утрепеш такива.?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мога да помогна с презапасяването им

    7 1 Отговор
    Произвеждам си собствен кереч Ако искат става и за ядене
  • 12 Играч

    24 4 Отговор
    В Италия и Германия има празни магазини.Логично е щом сега навлиза и при нас след 8-10 дни и тук да има празни магазини.Те и маските и спирта нямаше да са проблем.Тогава някой да ме почерпи 20 маски и 5 шишенца спирт.Да ама няма кой нали.Та така и с храната.Ще има но на 10 пъти по висока цена

    Коментиран от #13

  • 13 Последния софиянец

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Играч":

    А Италия и Германия имат мощно селско стопанство, а ние никакво.
  • 14 Хомо неадертал

    15 0 Отговор
    Нищо прайсторическо! Административно решение поръчано от световния фармацефтичен картел.Целта е банална-става въпрос за милиарди.

    Коментиран от #16

  • 15 Телефончету

    11 0 Отговор
    Праисторическото никога няма да изчезне в БГ,, гражданина,,.докато свят светува..!
  • 16 копи пейст

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хомо неадертал":

    Нa гoдинa в Бългaрия пoчивaт oкoлo 110000(cтo и дeceт хиляди) души или cрeднo пo триcтa 300нa дeн, a oт грип нoрмaлeн прeз ceзoнa oкoлo 2500 души... Зa инфoрмaция нa досетливите......
  • 17 Соломон

    6 0 Отговор
    ВСИЧКИ хора се поддават на паника. Може би 1/1М не се поддава при никакви обстоятелства, но той е дeби.л. Страхът и паниката са стадни инстинкти и ги има в генома на човека. Има един добър филм в който героят казва че човек губи само илюзиите си и нищо друго. Човекът не контролира света , защото е част от него, а не господАР.
  • 18 WTF

    12 3 Отговор
    Сума ти народ помни Чернобил и
    действията на комунистите.
    Те за себе си какво предприеха и какво
    дрънкаха на матреяла.
    Какво има за чудене?
    Сегашните са техни кадри.
  • 19 Истинската причина

    7 0 Отговор
    За сегашната паника, за омразата към грамотните, за презрението към възпитаните и прочие нецивилизованости са масмедиите, ежедневно промиващи мозъците

    Коментиран от #25

  • 20 Дедо ти

    8 0 Отговор
    Ами не, не са праисторически причините. Просто повечето от нас помнят времето на промените. А който теоретизира по темата за праисторически глупости явно е твърде млад и не знае какво се е случвало.
  • 21 И през 1986 нямаше гръмнало нищо😂😂😂

    11 3 Отговор
    Бг не верва на политиците ама грам😂😂😂😂
  • 22 Глупости

    3 0 Отговор
    Причината е вродената простотия в питеците.
  • 23 Чумата

    5 3 Отговор
    Идват тъмни векове!

    Коментиран от #24

  • 24 589

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чумата":

    Вярно векове ще са добре че поне след пет-шест години ще измислят антидота та ще се лекува поне
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Истинската причина":

    Caтaнaтa e рeaлeн и мнoгooo cилeн. Нeгoвитe cлуги ca нaвcякъдe и нa нaй-нeoчaквaни мecтa. Зa примeр щe Ви дaм caмo хoрocкoпитe, c кoитo e пълнa буквaлнo вcякa мeдия! Кoe му e caтaнинcкoтo нa хoрocкoпитe?- Тa тoвa e гaдaeнe! 10. нe бивa дa ce нaмирa у тeбe (тaкъв), кoйтo прeкaрвa cинa cи или дъщeря cи прeз oгън, прeдcкaзвaч, гaдaтeл, врaжaч, мaгьocник,....................................... Caтaнaтa ocвeн, чe e рeaлeн и мнoгo cилeн e и мнoгo хитър. Бoг зaбрaнявa гaдaeнeтo пo вcякaкъв нaчин, вкл. и хoрocкoпи. Кoй e прoтив Бoгa и зaкoнитe Му? Кoй Му e прoтивник? Тoвa e дявoлa и нeгoвитe изчaдия(дeцa). Вceки, кoйтo e прoтив Бoгa e c дявoлa, нямa cрeдeн път. Бoг иcкa дa гo oбичaмe и тoвa ce изрaзявa в cпaзвaнe нa зaкoнитe Му. Вceки, кoйтo Гo мрaзи и ce прoтиви нa нaрeдбитe Му, щe пocлeдвa лукaвият в oгнeнoтo eзeрo зa вeчнocттa.
  • 26 равнодушен

    11 3 Отговор
    Смелият умира веднъж, страхливият - всеки ден.
    Тия откачалки зомбита по опашките пред магазините в момента са най-големите разпространители на вируса!
    При изкашляне аерозолите се разпространяват до 6 метра и с маски за бояджии и заварчици няма как да спреш нещо с размер на молекула. Като видя млади мъже в автомобили с нахлузена маска се сещам за българския войник от балканските войни и не мога да повярмам, че това явление днес е потомък на онези мъже! Това не може да е едно и също ДНК.
  • 27 Гост

    6 1 Отговор
    Медицината била без силна.... Ами къде са химиците бре.... Китайците измислили ..... И вече няма, край на на вируса.... Как пък така се излекуваха.... С какво пръскаха тия китайци да се чуди човек.... Тук нас ни пръскат самолетите....... Защо в Китай всичко се нормализира а ние не....