Last news in Fakti

15 Март, 2020 18:04 35 976 45

Светила в БГ медицината посочиха 2 мощни средства срещу коронавируса

  • коронавирус-
  • витамини-
  • предпазват-
  • здраве-
  • организъм-
  • имунна система-
  • covid-19

Универсално лекарство и ваксина все още няма, а хората са на ръба на паниката

Светила в БГ медицината посочиха 2 мощни средства срещу коронавируса - 1
Снимка: shutterstock

Случаите на коронавирус, както по света, така и у нас нарастват. Универсално лекарство и ваксина все още няма, а хората са на ръба на паниката, след като Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия.

На фона на световната паника, редица лекари и експерти дадоха мнение какво да се прави и как да се предпазим от новата зараза. Кардиологът проф. Младен Григоров и проф. Тодор Кантарджиев посочиха 2 мощни витамина срещу коронавируса.

Най-важното е да ограничат излизанията си и да не попадат сред големи колективи от хора. Освен това казвам на всички: Купувайте си и пийте витамин С и Д. Разбира се, витамин С го има във всички плодове и зеленчуци, но добавянето на още – до 1 грам на ден, не е за пренебрегване.

Витамин Д, например по 5 капки на ден върши добра работа – аз също ги ползвам. Те вършат работа, укрепват имунитета. Витамините са полезни и за всички с хронични болести, с диабет също.

Естествено, хигиенните навици са от огромно значение. Миенето на ръцете е задължително, дали са 20 или 30 пъти… колкото трябва. По отношение на маските, мненията са различни.

За сега преобладава мнението, че те повече предпазват да не заразим други, ако сме болни, отколкото себе си. Ако някой ти кихне в лицето, с маската ще предпазиш устата и носа, но не и очите.

Това е въздушно-капкова инфекция. Добри са многопластовите маски, но практически те не се намират. Вероятно, при всяка една инфекция е важно и количеството на инфектирания материал, т. е. този, който евентуално ще те инфектира.

Казвам го образно – едно е ако те атакуват 100 вируса от един тип – например 100 коронавируси, друго е, ако те атакуват 100 000. Дали ще е с кихане или с пипане, това е от значение. Най-важното след хигиенните мерки е за тези, които имат хронични заболявания и са в третата възраст – при тях предпазните мерки трябва да са многократно по-големи.

От своя страна епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев също дава своите препоръки.

"Повече проветряване в офисите и домовете, а рейсовете, трамваите и всички превозни средства от градския транспорт също да отворят прозорците", посочва експертът.

Той обясни какво да правят възрастните хора, които се почувстват зле, за да действат веднага, а не да чакат последния момент. Появят ли се симптоми за затруднено дишане, възрастните да се обадят по телефона на личния лекар и на свой роднина и да чакат вкъщи да бъдат откарани към болницата от специализиран транспорт.

"Малко витамин С, малко витамин Д, отворени прозорци", препоръча още епидемиологът.

Той обясни, че обикновено при болните над 80-годишна възраст, когато имат двойна бронхопневмония, се налага подаване на кислород, което са в състояние да направят не само болниците в столицата, но и всички областни лечебни заведения. Именно за да не се стигне до това състояние, хората над 60 години не трябва да чакат да се влошат.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Violin Ivanoff

    103 40 Отговор
    "Светила" лол. От такива светила, нали, сме най-слабата икономика в Европа след Молдова. Щото много светещи си имаме!

    Коментиран от #16

  • 2 копи пейст

    72 23 Отговор
    Нa гoдинa в Бългaрия пoчивaт oкoлo 110000(cтo и дeceт хиляди) души или cрeднo пo триcтa 300нa дeн, a oт грип нoрмaлeн прeз ceзoнa oкoлo 2500 души... Зa инфoрмaция нa паникьосаните........
  • 3 Последния софиянец

    111 25 Отговор
    А хората дето ги оставиха без работа, с какво да си купят витамини.?

    Коментиран от #6, #11, #34

  • 4 Рошко

    97 7 Отговор
    Пийте Шипков чай, съдържа 20 пъти повече витамин с от цитрусите, и не си го вксрвсйъе в главата тоя вирус, те ще на поболевт от паника и истерия, става нещо по света ама може и да не разберем,, тва е за отлконявНе на вниманието, може би се задавз нов световен ред

    Коментиран от #28

  • 5 КОРОНАТАШАК

    81 12 Отговор
    ПРЕВАНТИВНО ОЩЕ ПРЕДИ ДА ПОЧНЕ ЗАРАЗАТА У НАС НЯКОИ УМИШЛЕНО СКРИХА ОТ АПТЕЧНАТА МРЕЖА И АПТЕЧНИТЕ СКЛАДОВЕ ВИТАМИН Д..(СЛУЧАЙНО) А...

    Коментиран от #20, #22, #25

  • 6 Рошко

    49 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Банките на евреите щели да опростяват кредити и борове 😁😁😁😁
  • 7 Някой си

    60 5 Отговор
    Аз знам още две - ракийка и салатка :)
    Там има цял комплекс витамини и дезинфектанти, а и според БАН ракийката лекува 43 болести, значи кУрОнавирОса ще е 44-та :)
    Логика братче, желязна :)

    Коментиран от #12

  • 8 Plovdiv

    72 3 Отговор
    Трябва да бъдат забранени всички "новинарски" сайтове и всичко ще се нормализира!!!
  • 9 †БПЦ†

    22 18 Отговор
    А ние от синода препоръчваме и трикратни молитви и задължителни причастия при най-близката черква. Благоподаянията за църквата не са задължителни, но със сигурност засилват силата на молитвата. Всеки да даде каквото може. Ако не може теле, то поне агне или яре. Ако е кокошка, то поне да са три.
  • 10 Тост

    64 4 Отговор
    Добре ще е платените зони в градовете временно да са безплатни и хората да могат да ходят на работа с личните си автомобили, а не да ползват обществен транспорт!

    Коментиран от #45

  • 11 Някой си

    48 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ти пък, мноо си тъп бе Саше :)
    Първо тряа да си напрайм комисии, щабове и центрове, после да осигурим себе си и близките, кво си тръгнал да ни занимааш с някви си дет нямат пари за витамин “Д“ бре, сичките пенсионери имат пари по дюшеците, от ония 40 лева дето им даваме по Коледа и Великден.....ти знаеш ли по 40 лева колко милиона са бе ей?
    Кво ше ни занимаваш с някви си ора там дет уж няяли пари, таз държава за кво я имаш ти бре, за дойна крава?
    Тя е ама само за нас дето се пишеме управленци, не за таквиз кат теб...........
  • 12 Violin Ivanoff

    19 23 Отговор

    До коментар #7 от "Някой си":

    Умен като примат. Наскоро в Иран умряха 20 човека следвали твоя съвет - да се опитват да си вдигат имунитета с алкохол. Всички са починали вследствие на алкохолно отравяне.

    Коментиран от #18

  • 13 За сега умрели няма само в Русия

    25 9 Отговор
    И не си мислете, че това се дължи на някакво суперлекарство разработено от магаданският институт. Не, дължи се единствено на бояришника и на препаратите за вана.

    Коментиран от #17

  • 14 Робот

    19 16 Отговор
    В бг медицината е в зачатъчно ниво, както е била при неандерталците, не е мръднала! За, какви светила говорим , при положение, че вече препатили лекари от Китай и Италия казват: НИЩО НЕ ПОМАГА!!!
  • 15 бабаяга

    33 1 Отговор
    Уран и Цезий знаят ли, че аптеките са изчерпани и никъде няма витамин Д?
  • 16 Начело със света тиква😂😂😂😂

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Violin Ivanoff":

    Къде отиде плешивия гешев нема ли да прати жандармите на вируса😂😂😂😂😂
  • 17 У африка що нема вирус

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "За сега умрели няма само в Русия":

    И латинска америка
  • 18 Някой си

    24 5 Отговор

    До коментар #12 от "Violin Ivanoff":

    Хахахахахаха, ти там ли беше?
    В Иран?
    Никой не казва да се наливаш бе мозък, става въпрос за едни 50-100 грама на ден със салата.....
    Аз лично съм се явявал на изпит по инструкция и техники за безопасност на труда в химическата промишленост, та в инструкцията пишеше така - след работна смяна е добре да се поема алкохол в малки количества с цел подпомагане прочистването на организма от токсините, които евентуално са попаднали в него, по отношение на вируси и инфекции и алкохола има доказан случай по времето на ВСВ мисля в София когато български лекар е излекувал английски или американски (не помня точно) летец именно с алкохол поради липса на антибиотици, сметнал е необходимата доза по шампанското, което летците обичали да пият по него време, но летецът е бил благополучно излекуван.
  • 19 Имам 2 по математика

    4 14 Отговор
    20-30 миене на на ден,делено на на минути незнам колко се получава като време и колко като бройка сапун.Не трябва ли да се работи и незнам .Според мен миеш си ръцете сутрин слагаш си ръкавици ако може да се работи с ръкавици още подобре вечер ако става за пране тази ръкавица с гореща вода още по добре .Трябва димаш поне два чифта за да ги сменяш иначе средно през 30 минути трябва да оделиш време за миеене на ръце супер измишльотина.
  • 20 5733

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОРОНАТАШАК":

    Според теб ако изгълташ няколко блистера сега витамин Ц и Д и всичко е ок Природните витаминир а не получени след химична обработка.
  • 21 ЧЕТЕТЕ

    24 8 Отговор
    От Нета:
    Е те това е продал мутрокомуниста от Банкя само преди месец от държавния резерв . Това са 96 апарата ..които са крайно нужни сега ….целия държавен резерв е разпродаден на символични цени ..Ако това не национално предателство здраве му кажи.. Отишъл мутрата след като ги разпродаде без пари да търси от Русия такива апарати .

    Апарат за белодробна вентилация „Лада“ бр. 30 СБ Дебелец В.Търново 108,80 3 264,00
    15 Апарат за белодробна вентилация „Лада“ бр. 14 СБ Славяново Плевен 108,80 1 523,20
    16 Апарат за белодробна вентилация „Лада“ бр. 8 СБ Троян Плевен 108,80 870,40
    17 Апарат за белодробна вентилация „Лада“ бр. 11 СБ Ботевград София 108,80 1 196,80
    18 Апарат за белодробна вентилация „Лада“ бр. 33 СБ Търговище Варна 108,80 3 590,40
  • 22 SAAB

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОРОНАТАШАК":

    Не бяха скрити а изкупени от сътрудници на Китайското посолство .....например всички налични запаси на дистанционни термометри...и не само !
    Управляващите проспаха еднин месец в ,който пазара обоснова дефицит ! А изевленията бяха " едва ли ще стигне до нас " !
  • 23 "Светило съм"

    37 4 Отговор
    Короната е генно модифициран с три части днк от три различни вируса!Разузнаването ех какво имахме да си вдигне залоясалите задници и да хване "задкулисието" което се крие но е едно!Бежанците все млади наводниха Европа!Вирусът трепе стари чанти защото старите помнят и са преживели не едно и две!Така се подменя история ценностна система на семейството етнос и религия на цели територии и се намалява бройката на населението!Планът е ясен и тези 300 скрити кукловоди няма да спрат!

    Коментиран от #37

  • 24 Пандем

    19 2 Отговор
    За какви дози от тия витамини пишете?!?!?!?!?!
    1гр. витамин Ц, пет капки витамин Д (при препоръчителна дневна доза една капка на ден за възрастен) При пет пъти над препоръчителната доза от този витамин знаете ли какво се случва?!?!?!!
  • 25 К.К.

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОРОНАТАШАК":

    Във ветеринарната аптека има тривитаминол- А,D3,E, върши по-добра работа, 1-2 капки дневно.
  • 26 Въпрос

    16 0 Отговор
    Коя пневмония се лекува с витамини? Само за повишаване на имунитета донякъде. А и вече свършиха в аптеките
  • 27 Медик

    37 1 Отговор
    Всичко това е вярно ! Но :
    Господа управляващи ,
    Ако милеете за собствения си народ , ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ !
    Колкото по скоро , толкова повече спасени човешки животи !!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Паисий е жив

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Вит С е термолабилен. При температури над 40 грасуса се разгражда за милисекунди. Факт е, проверете го. Това с шипките е АБСОЛЮТНО ВЯРНО, но не за чай, а за накиснати в студена вода за 24ч. Водата се пие по малко през целия ден.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 светило

    4 0 Отговор
    Водка с доматен сок или уиски с кола
  • 32 дедо Йоцо

    26 2 Отговор
    Oбяcнявaм.Имунитeтa нe ce пaзи,a ce пoддържa.И нe трябвa дa e пoвeчe oткaлкoтo ви e нужeн в мoмeнтa.Инaчe рaзвивaтe aвтoимунeн cиндрoм.Oргaнизмa ce aтaкувa oт coбcтвeнaтa му имуннaтa cиcтeмa, кoятo гo пaзи oт външни щaмoвe.Чoвeкa e клиничнo здрaв, a ce чувcтвa бoлeн.Пo пoвoд COЛИД-19 cъвeтвaм лeкaритe дa пoглeднaт в учeбницитe cи пo мeдицинa къдe пишe, чe вируc прeдизвиквa инфeкция.Нямa тaкoвa нeщo.Вируcът мoжe дa "нaпрaви път" нa бaктeриaлнитe инфeкции,aнгaжирaики cъc ceбe cи имуннaтa cиcтeмa.И кaгaтo тя e cлaбa cлeдвaт уcлoжнeниятa,в пoвeчeтo cлучaй бeлoдрoбни инфeкции-пнeвмoнии.Лeкувaт ce c aнтибиoтици,кoитo oбaчe нe дeйcтвaт нa вируcитe/тaкa пoнe пишe в учeбникa/.Извecтнитe aнтивируcни прeпaрaти,приeти в тoчния мoмeнт,гaрaнтирaт блaгoприятнo рaзвитиe нa клиничнaтa кaртинa.COЛИД-19 e грипeн вируc и нищo пoвeчe.Aз пaндeмия нe виждaм,нo нa държaвнитe eлити идeятa дoпaдa.Нa вcички бeз изключeниe.Мнoгo cтрaннo.Тe oбикнoвeнo нe ce рaзбирaт,a ceгa пeят кaтo в хoр.Aнaлизирaйтe тoвa.
  • 33 Васил

    16 1 Отговор
    Останаха ли балъци дето вярват че приемането на витамин D и С ще ви предпази. Утре може да кажат че приемането на виагра помага и балъците ще се юрнат по аптеките.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    17 1 Отговор
    А бе тия от управата що не ги хваща нищо..... Гледам във Интернет как китайците пръскаха денонощно,,, тука нищо..... Стоим си у дома тия дето не ни дават да ходим на работа.... Циганите в махалата музиката си върви.... Хора по улиците.... Кви мерки, кви 5 лева .....
  • 36 kok

    9 1 Отговор
    сега като няма никой навън и поставят специални клетки и устройства да могат да манипулират хората, тея за някви витамини ми говорят... големи овце са всички, ще станеме по-големи роби и от сега

    Коментиран от #41

  • 37 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от ""Светило съм"":

    Т'ва е РНКов вирус.
  • 38 Съдията Дред

    9 1 Отговор
    Препоръчвам следната комбинация - топла, почти вряла пача, с чесън, лют пипер, люти чушки и хрян. Комбинирате със до 100 грама читава ракия. Не е лечение, а превенция. Като се изпотите, веднага душ. И не стойте на студено.
  • 39 Един

    0 0 Отговор
    "Светят"!
  • 40 безсилие

    4 1 Отговор
    С витамини ще лекуваме вируси....Осъзнавате ли що за лудост.
  • 41 В Русия съм

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "kok":

    Ти с това примитивно мислене отдавна си станал Съветски роб Не притисняй се Ще те освободят на 9 май
  • 42 БГ лампата "Слънце" е трепач!

    4 1 Отговор
    Нямате ли стари участъкови доктори в квартала? По коментарите разбирам, че Кратуната ги е избил всички - чрез глад. Проклет бъди Бойко Методиев Борисов!
  • 43 Храна за размисъл

    4 0 Отговор
    От години много българи ровят в контейнерите и са живи,от което е редно да се зададем въпроса-Има ли нужда от такива истерии и паники? Те не гледат телевизия и нямат интернет. А с тези дезинфектанти най-много да уморите ромите. Като живеят от години в мизерия защо не се шашкате от зарази и блести?
  • 44 05то ДКЦ

    1 0 Отговор
    Нашите пациенти с COVID -19 ги лекуваме с 19-VODCI на ден в продължение на 14 дни
  • 45 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тост":

    Ами те в момента са безплатни и задръстени от кочини....трябваше да си останат както си бяха. град В