Last news in Fakti

17 Март, 2020 19:57 11 088 15

Веднага се консултирайте с лекар, ако кашляте така

  • кашлица-
  • вирус-
  • грип-
  • настинка-
  • здраве-
  • лекар-
  • коронавирус

Понякога кашлицата може да не е само безобиден „страничен ефект“ от настинка

Веднага се консултирайте с лекар, ако кашляте така - 1
Снимка: shutterstock

Паниката от коронавирус завладя изцяло България. Дори и леко болни хора започват да се притесняват дали това е само настинка или нещо по-опасно.

Освен опасният коронавирус, в страната върлуват и два обикновени грипни вируса. Но кога трябва да отидем на лекар и кога да се самолекуваме?

Важно е да се знае, че когато имаме настинка, кашлицата не създава специални проблеми в организма ни. Но какво ще стане, ако ни грози нещо по-опасно .

Самата кашлица е защитен механизъм на организма. По време на настинка с нейна помощ дихателните пътища се освобождават от микробите, чуждите вещества и „замърсяването“.

Но кашлицата, оказва се, може да се появи не само поради обикновената настинка и да показва по-сериозни заболявания от обикновената настинка.

„Силната кашлица може да сигнализира за алергия, може да бъде предшественик на стомашно-чревни заболявания, сърдечни заболявания, хелминтични инвазии и други.

Приемането на лекарства също може да провокира появата на кашлица, заболявания на щитовидната жлеза, УНГ заболявания, туморни образувания и други“, така лекарят Людмила Василенко изброява причините за странната кашлица.

„Веднага след като се появи продължителна кашлица, която не е лекувана от месец или повече, е необходимо да се консултирате със специалист, защото само той може да постави правилната диагноза и да предпише правилното лечение. Някои пациенти започват да се самолекуват, което е ужасно погрешно“, допълва тя.

„Ако причината за кашлицата например се дължи на проблеми със стомаха, а пациентът приема все повече антибиотици, искайки да се отърве от кашлицата, това може допълнително да влоши ситуацията.

Може да се развие и алергия към определени лекарства. Не се самолекувайте, трябва да се свържете със специалист “, предупреждава експертът.

„Някои хора объркват кашлицата със настинка и чакат тя да премине сама. Не можете да направите това, само лекар може да различи неусложнена кашлица от грип, ТОРС или дори нещо по-опасно.

По правило при настинка или грип няма само кашлица – присъединяват се хремата, болките в гърлото, а понякога температурата се повишава. В случай на кашлица по неизвестни причини е необходимо да се минат определени тестове и да се направи рентгенова снимка на белите дробове.

Не забравяйте, че причините за кашлица могат да бъдат туберкулоза или тумор в белия дроб. Основният симптом на туберкулозата и онкологията е наличието кръв в храчката. Също така на фона на такива заболявания има рязко намаляване на телесното тегло, слабост и намаляване на апетита“, казва д-р Людмила Василенко.

Според нея може да се появи кашлица поради хронична сърдечна недостатъчност. Около една трета от пациентите с тази диагноза имат суха кашлица, която се проявява като правило след физически или емоционален стрес и често може да се появи и през нощта. Безсмислено е да се приема лекарство за кашлица в тази ситуация, на първо място е необходимо да се лекува сърдечна недостатъчност.

„Ако това е сърдечно-съдова патология, може да се образува застой в белодробната циркулация поради липсата на лечение. Това като цяло може да бъде фатално. Не можете да оставите нещата просто ей така.

Особено внимателни към симптома под формата на суха кашлица трябва да са хората над 45 години със здрави бели дробове. Сухата кашлица в този случай може да показва патология на сърцето“, казва общопрактикуващият лекар Людмила Василенко.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Behemoth

    28 1 Отговор
    Браво бе ,ептен ги успокоихте ...сега хипохондриците изцъклиха зъркели и се задушават в агония...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 1 Отговор
    Българи и паника, май нещо си се объркала Миленче???
  • 6 СК когато няма атрибут..!

    10 1 Отговор
    Тя умира, особено когато свикне с млад..! (Обясних какво е хипохондрик..!) А относно кашлицата, точна статия...!!!
  • 7 Четете

    7 0 Отговор
    Странични нежелателни реакции на всяко лекарство .Ако едно лекарсвтво с предписано от лекар се появят тези нежелателни реакции бъдете спокойни лекарят ще ви изпише друго особено е гадно ако се наложи да се приеме 3-4 вида лекарства три пъти на ден .
  • 8 Приятел на БОГ

    8 3 Отговор
    Никой българин не може да го хване нещо изкупили са всичко от аптеките.....
  • 9 Във факти бг има заразени

    9 0 Отговор
    Моля затворете факти бг там има умрели 7 човека от вируса, моля затворете факти бг!!!!!!!!!!
  • 10 А да

    3 3 Отговор
    Настинка и жрип са две напълно различни заболявания.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1969

    9 0 Отговор
    Изпитвах кашлица известно време, ей така от нищо, около 2 години! Оказа се накрая, че имам АРИТМИЯ!
    СТАТИЯТА Е ДОБРА - ПОЛЕЗНА!!!
    Особено за хора, които се чувстват добре и не са имали здравословни проблеми, но са около 50 и нагоре!!!
  • 14 баща ми бояджията

    0 0 Отговор
    Носете си в джоба,кокоша глава и няма болести
  • 15 Клиентопациент

    2 0 Отговор
    Хиляди причини за кашлицата. Джипито лекува на парче, ама само на едно парче. Господ да ни спасява. При тъй наречения комунизъм, който не знам кой го е видял, влизаш и те изследват от А до Я. И независимо, че ги нямаше сегашните възможности, си знаехме точните заболявания, сега ако кажеш, че имаш няколко оплаквания, хоп, ти си хипохондрик.