Last news in Fakti

20 Март, 2020 18:34 26 782 46

Италиански вирусолог би нова тревога

  • италиански вирусолог-
  • коронавирус-
  • роберто буриони-
  • италия-
  • вирус-
  • вирусолог-
  • тревога-
  • пандемия-
  • covid-19

"Не подценявайте опасността", призовава вирусологът, предвидил пандемията заради COVID-19

Италиански вирусолог би нова тревога - 1
Снимка: РА/БГНЕС

Роберто Буриони беше един от първите учени в Италия, които биха тревога за взрива от коронавирус, но на неговите предупреждения отначало не бе обърнато внимание. Сега той предупреждава другите страни в Европа да не повтарят същата грешка.

"Не подценявайте опасността. Италия правеше това в продължение на една седмица, някои хора я наричаха просто обикновен грип, а един лекар твърде неуместно каза, че това ще отшуми само за две седмици", посочи той в интервю за ДПА.

Буриони, 57-годишен професор по микробиология и вирусология в университета "Вита Салюте Сан Рафаеле" в Милано, е най-известният вирусолог в Италия. "За съжаление, още от времето на Юлий Цезар, хората искат да вярват, че онова, което те желаят, ще се случи", казва той, цитирайки думите на знаменития римския император от неговите "Записки за Галската война".

Без строги ограничителни мерки в целия континент, предупреждава той, една страна може да успее да отбие атака на вируса, а след това да бъде отново заразена от съседите си, които са възприели по-мек подход.

Рискът е "очевиден", казва професорът, цитиран от БТА. Сега, когато Испания, Франция и Австрия вървят по пътя на Италия с драстични мерки за ограничаване на заразата, Буриони казва, че е време Европа като цяло да се окаже на висотата на отговорността си.

"Много важно е Европа да покаже някакво единство. Нуждаем се от общ подход, сега е време, което изисква да действаме заедно, - подчертава той. - Иначе какъв е смисълът на нашия Европейски съюз?"

"Точно както няма нито един отделен район на Италия, който да не изисква максимални усилия (в борбата срещу вируса), такива максимални усилия се изискват и в цяла Европа", изтъква той.

Буриони е съгласен със страховитото предупреждение на германската канцлерка Ангела Меркел, че до 60-70 процента от германското население може да бъде заразено. "Не забравяйте, че това е нов вирус, за който няма имунитет", казва той.

Той е шашнат от решението на Великобритания да се бори с епидемията, като остави вируса да се разпространи сред населението, като се вземат защитни мерки само за най-уязвимите. "Това е просто непонятно, - отбелязва професорът. - Да се говори за (добиване на) популационен имунитет, когато няма ваксина и не знаем дали тези, които са заразени и оздравели, придобиват имунитет, е необяснимо за мене."

Що се отнася до очакванията, че по-топлото време напролет и лятото ще помогне за овладяване на епидемията, Буриони казва да не разчитаме на това. "Просто не знаем", казва той.

Преди да си спечели име на човека, предупредил за коронавируса, Буриони стана известен в Италия с битките си в социалните мрежи срещу противниците на ваксинирането и срещу фалшивите новини, отнасящи се до науката.

"Вече имам чувството, че италианците най-после се събудиха за бедата, в която се намираме", казва професорът относно безпрецедентните мерки за карантина, наложени от правителството преди по-малко от седмица.

В началото на този месец той пишеше яростни филипики в Туитър срещу своите сънародници, които все още се трупаха по площадите, по плажовете и дори по ски пистите, нехаейки за рисковете от заразяване с COVID-19.

Нещата в Италия се развиха с тревожна скорост. Броят на заразените нарасна от около 1700 на 1 март до близо 25 000 вчера - 15 март, а починалите вече надхвърлят 2000. Тази смъртност е около 7 процента - двойно по-висока от глобалната, която е в интервала между 3 и 4 %.

Според Буриони това се дължи на факта, че Италия има по-застаряващо и по социално активно население, както и на това, че посоченият брой на заразените очевидно е занижен.

През февруари правителството все още твърдеше, че страната е безопасна за чужди туристи и инвеститори, а сега цяла Италия е затворена зона.

Училищата, ресторантите, кафенетата, кината и повечето магазини са затворени, а на хората е казано да не излизат навън, освен до магазини за храна или при спешна необходимост. "Не можем да кажем (кога нещата ще тръгнат към подобряване). Ситуацията е динамична, правим онова, което трябва, и се надяваме да видим някакви резултати в близките дни", казва Буриони.

Той подчертава необходимостта от спазване на ограниченията и дори те да бъдат засилени. Да излезеш да потичаш, например, не е строго забранено, но "едва ли е толкова необходимо точно сега".

Но докато шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели препоръчва ограничени лични контакти дори между членовете на семействата, Буриони казва, че е все още ОК да се прегръщаме вкъщи.

"Нека да не прекаляваме", добавя той.Що се отнася до самия него, "ако видя някого по тротоара, минавам от другата страна на улицата. Пазя дистанция от най-малко два метра от околните. Не използвам обществен транспорт".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoviD 20

    102 3 Отговор
    Вече е късно вируса е в цяла Европа! :\
  • 2 Някой си

    34 14 Отговор
    Те там в Италия малко си обичат винцето.......
  • 3 Последния софиянец

    97 49 Отговор
    Видя се че ЕС не работи. ЗАКРИВАЙ!!!

    Коментиран от #4, #38, #44

  • 4 тъпак

    68 44 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ако не бяхме в ЕС, щеше да ти се стъжни повече

    Коментиран от #6, #9, #11, #34, #36

  • 5 Госあ

    19 16 Отговор
    Е, вирусолог, нали има лекарчета и генералчета. Нали знаете кой е Виторио Колизи ? Не е лекар,даже и генерал не е 😄

    Коментиран от #43

  • 6 Госあ

    8 19 Отговор

    До коментар #4 от "тъпак":

    Що ?
  • 7 Ачо Чалгарчето

    19 12 Отговор
    Арееее, 6 без 10 докодокодокодоко.. опсаааа. Нема вируси, маай кючека и да щракаме с пръсти. Всички в Чалгаристан да си вземат дозата простотия

    Коментиран от #10

  • 8 Критичен

    46 5 Отговор
    то унас много дисциплинирани, днес 10 човека играеха волейбол на плажа, няколко групи по 5-6 човека пеха бира и се гонеха по пясъка, изобщо няма да се учудя ако затворят плажа и градината заради тези идиоти !!!
  • 9 Последния софиянец

    67 27 Отговор

    До коментар #4 от "тъпак":

    И с какво ми помогна този съюз че не се сещам? Още заседават за поръчка за маски. Помощ идва от Китай, Турция и Русия.

    Коментиран от #30, #41

  • 10 Някой си

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ачо Чалгарчето":

    Кат та глеам брат ка изброяваш се ми е на акъл, че през деня не се прайш на античалгар, а вечерта не переш гюбеци по масите.......
    Аре скрий се!
  • 11 Тъка де

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "тъпак":

    Той от къде да знае селяка. Мисли, че все още всичко е тати носи, мама меси, а аз ям. Тези са родените с капаци вместо очи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ФАКТ

    53 9 Отговор
    ЕС е колониална структура от нов вид.Взимат такива като нас,защото големите държави си пробутват бракуваната стока и ни ползват като роби в техните държави.Съюз грънци.Нищо добро не е видял българина от тия.Само айдуците спечелиха с разни фондове и прочее.
  • 14 знайко

    54 15 Отговор
    Три пъти мина патрулката да предупреди малоумните, мами, баби, деца, придружители на кучета и т.н в паркчето пред нас да се изнасят по домовете и само след 5 минути имаше ново нашествие.Тоя народ го оправят само глоби до дупка и пандиз.

    Коментиран от #16, #21

  • 15 JPower

    24 10 Отговор
    Брейййй, че професор!!!! Ако бащати е втори или трети братовчед на майкати, си уруд със слаб имунитет .... Ако, се дрогираш от дете, вместо да тичаш по полята или да спортува, също слаб имунитет. Ако цял ден кибичиш пред телевизора, компютъра или офиса, но не обичаш никакви физически натоварвания, също слаб имунитет. Ако си болен, още от дете и живееш, благодарение на "" модерната"" медицина..... Най-просто казано-- ЩЕ ОЦЕЛЯВАТ САМО ТИЯ, С ДОБРИ ГЕНИ.!!! Българина, това го знае от древността и за това не си меши гените с примсати!! Въпреки 500 гид. Османско издевателства, българката не е раждала деца на суджуци, даже да е била изнасилване и бременна... Копелето се е убивали в зародиш или веднага след като се роди!!!!

    Коментиран от #19

  • 16 Къде става тва

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "знайко":

    Сичко е полудело
  • 17 Бачо Киро

    38 2 Отговор
    Ангела Меркел успокои гражданите на Германия, като ги увери, че въпреки проблемите на Италия с кремирането, в Германия без проблем могат да кремират до шест милиона.
  • 18 Като гледам

    9 2 Отговор
    Тая статия е от преди 7-8 дни с тия 27000 заразени
  • 19 Бачо Киро

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "JPower":

    Всъщност си доста прав. Много хора си мислят, че понеже живеят с един куп лекарства и трикове на медицината, то всичко е наред. Вирусът показва на всички, че това не е така. Така или иначе 100% няма как да се пази човек. За да го прави трябва всички да са с хазмат облекло, което няма как да стане. Вирусът доказано живее на различни повърхности до 3 дни, така че колкото и да изтрещяват, реално не правят кой знае какво. Тези които не могат да го понесат ще се заразят един ден така или иначе. Няма как да убиеш вирус окончателно.
  • 20 Къде ще изолират

    4 4 Отговор
    александър йорданофф?
  • 21 Ни чел , ни разбрал !

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "знайко":

    Ако ти поставят условие да не влизаш в тоалетната заради карантината ще го приемеш ли ?! Няма забрана за разхождане на домашните любимци заради естествените им нужди !
  • 22 Пандора

    19 3 Отговор
    Германия засега е еталон за подражание ! Нищожен брой починали спрямо заразените ! С 20 смъртни случая от общо 10 999 заразени по официални данни от вчера , смъртността в страната достига едва 0,18 на сто срещу близо 4 процента в Китай и Испания, 2,9 на сто във Франция и цели 8,3 процента в Италия !

    Коментиран от #23, #26, #28, #29

  • 23 Роси

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Пандора":

    Временно е.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вирусолог

    11 1 Отговор
    ......е ква стана тя, в България хирурзите взимат по адекватни мерки от вирусолозите в Италия? Но спокойно...още не сме пуснали Уролозите в действие ! Тогава като пишкате върху шумка и ще ви тропа !
  • 26 Госあ

    24 4 Отговор

    До коментар #22 от "Пандора":

    Германците отново си работят сами,за разлика от ЕС в Германия се правят по 160 000 теста на седмица, повече дори от Южна Корея. Освен това, при положение че един от препаратите е именно техен и Байер го произвеждат като лекарствен продукт и се знае за неговото действие повече от месец, съм убеден, че го ползват. Освен това, статистиката е в началото на пандемията и не е окончателна и ако се сравнят броя излекувани спрямо Южна Корея, разликата отново е огромна. За смъртността също има значение и възрастта и здравословното състояние. Както и да е, за разлика от ЕС като цяло, германците правят повече тестове дори от Южна Корея, убеден съм че прилагат и лечение с техния препарат произвеждан от Байер и изглежда са доста добре здравословно. А защо не оповестят точно мерките си ??? Може би, за да пазят препарата и тестовете предимно за тях. Много е лесно да кажеш на Испания и Италия- карантината ще ви спаси. Като цяло не харесвам германците...изобщо не са за отборна игра.

    Коментиран от #32

  • 27 Госあ

    18 5 Отговор

    До коментар #23 от "Роси":

    Всъщност неее .Мерките им са много адекватни и се различават коренно от тези в ЕС. Правят повече тестове от Южна Корея и имат резерв от хлороквин произвеждан от Байер, който на всичкото отгоре не е забранен там. Мълчат си,а Италия и Испания искат помощ от Китай. Много адекватен коментар,който ме накара да се разровя.
  • 28 Госあ

    7 5 Отговор

    До коментар #22 от "Пандора":

    А за да бъдем коректни,трябва да вземем предвид статистиката от Китай и Южна Корея, които бяха първите държави сблъскали се с вируса по периоди. Начален и последващ. Последващият е този,когато китайците публикуваха всички препарати за лечение в най престижните научни списания и тестовете бяха пуснати в употреба. 😉
  • 29 гост

    13 4 Отговор

    До коментар #22 от "Пандора":

    Изчакай две седмици да видиш как ще гръмне и Германия. Имам приятели там, следвал съм там, не е като да ми е чужда, но в случая германците много подцениха ситуацията подобно на Италия и Испания. Имам приятели и в Мадрид, болниците са пълни, хората са си напълнили багажниците и са се изнесли по вили и селца, ама така могат да избутат 10 дена още, после какво ще стане?
  • 30 Хихи

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    А къде ги руските маски да си купя две-три? Голем толуп си...
  • 31 Госあ

    5 3 Отговор
    Колкото и минуси до слагате,картинката няма да се промени.

    Коментиран от #40

  • 32 👑 вирус

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Има много хасановци и айшета там, а тях ги не лови.
  • 33 Мики маус

    8 8 Отговор
    Кучета и котки да си ги наврете отзад, умират хора, помияри прости.
  • 34 Тъпак си ти

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "тъпак":

    ако мислиш, че нещо в тая държава е на ред, споко, скоро ще разбереш, за голямо съжаление.
  • 35 дедо Йоцо

    7 1 Отговор
    Има ли наистина разумен живот на Земята.И превръщат ли се работещите хора в маймуни.

    Коментиран от #42

  • 36 Николай

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "тъпак":

    Ако не бяхме в ЕС щяхме да сме в СССР и тогава няма вируси-мируси всичко щеше да си е ОК. Хората щяха да си мрат на спокойствие от старост, инфаркт и инсулт. Ма на глей ся ко стана 80 годишна баба я приели с инсулт и тя умряла от корона вирус. Да ме извиняват роднините и ама ме звучи несериозно. Голяма постановка ни спретнаха.

    Коментиран от #37

  • 37 Николай

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Николай":

    Сега ще накичат летища и гари с термо камери и скенери както стана след 11.09.2001 г. Време е да се усвоят едни трилиони за защита на населението от вируси.
  • 38 чичо

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ей,последния,за обединена Европа хората са говорили още кога сме били под турско.Още тогава са казвали,че малки държави могат да оцелеят именно в такива условия.Ние нямаме и песъчинка положена ама да събаряме сме първи.
  • 39 Дедо

    9 1 Отговор
    Боко Тиквата и изкукуригалият Ананиев са също над 60г т.е ВЪЗРАСТНИ!! Важи ли за тях изолацията и ограниченията??!!.,
  • 40 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    То и ти няма да поумнееш , с минуси , без минус все си бастун
  • 41 дообре

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    Той, и вируса дойде от там, от твоите "приятели"
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Професори по СПИН Люк Монтание и Виторио Колизи които се бориха за нашите медицински сестри от Либия. Само не става ясно по какъв повод сте написал този коментар !
  • 44 Ник 3900евр.

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    То тогава ще питаш каде серът гладните, какво ни е виновен ЕС че исипаха милиарди в България а ние не можем да ги контролираме и те попаднаха в ръцете на ченгета и ДС агенти.Прост народ слаба държава.

    Коментиран от #46

  • 45 дядо ви от бг

    2 1 Отговор
    няма епидиемология в италия и западна европа!!!!за това руските военни лекари са в италия! Не мръстният вестник ла стампа да пише ,че били рус. шпиони! как може такива мръсни инсинюации за великата руска медицина, Пирогов е лекувал Гарибалди!!!!!!!За това всички в милано пеят руския химн или там няма информация!!!!
  • 46 Ходи

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ник 3900евр.":

    Ходи се лекувай.