Last news in Fakti

23 Март, 2020 17:41 5 563 50

Защо в голяма Русия има по-малко болни от COVID-19 от Люксембург?

  • русия-
  • коронавирус-
  • зараза-
  • болест-
  • опасно-
  • ковид-19-
  • covid-19

Как се пази населението в Русия от заразата?

Защо в голяма Русия има по-малко болни от COVID-19 от Люксембург? - 1
Снимка: shutterstock

Руският президент Владимир Путин заяви, че тази седмица страната му е успяла да спре масовото разпространение на коронавируса - и че ситуацията е „под контрол“, благодарение на ранните и агресивни мерки от страна на Кремъл, пише Мери Илюшина за CNN, цитирана от Инвестор бг.

Наистина ли е овладяла коронавируса Русия?

Според информация, публикувана от руски служители, изглежда стратегията на Путин работи. Броят на потвърдените случаи на коронавирус е изненадващо малък, въпреки че Русия дели обща граница с Китай и регистрира първия си случай още през януари. Цифрите се увеличават, но Русия - страна с население от 146 милиона жители - има по-малко потвърдени случаи на заразата от Люксембург - само 253 души са заразени до момента. За разлика от това Люксембург, който с население от едва 628 000 граждани, до момента е отчел 670 случая на заболяване с коронавирус и осем смъртни случая.

Някои мерки на Русия за ранно реагиране - като затварянето на границата от над 4100 км с Китай още на 30 януари и създаването на карантинни зони - може да са допринесли за забавянето на ефективното избухване на заразата, казват някои експерти.

„Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) каза: "тест, тест, тест“, заяви д-р Мелита Вуйнович, представител на СЗО в Русия, в четвъртък пред CNN. „Е, Русия започна това буквално в края на януари“. Вуйнович добави, че Русия, освен интензивното тестване, е предприела и по-широк набор от мерки. „Тестване и идентифициране на случаи, проследяване на контакти, изолация. Това са все мерки, които СЗО предлага и препоръчва, и те са били в сила през цялото време (в Русия)“, каза тя, добавяйки: „И социалното дистанциране е вторият компонент, който също започна сравнително рано“.

От Роспотребнадзор, държавният надзорник за потребителите в Русия, заявиха в събота, че са провели общо над 156 000 теста за наличие на коронавирус. За сравнение, САЩ ускориха темпа на тестване в началото на март, докато Русия е започнала масовото тестване още в началото на февруари, включително на летищата, като се фокусира върху пътници от Иран, Китай и Южна Корея.

Това не означава, че все пак няма пукнатини в защитните мерки на Русия. Тя не започна незабавно да тества онези пътници, които пристигат от Италия или от други силно засегнати страни от Европейския съюз (ЕС), ограничавайки контрола за пристигащи от Европа пътници само до измерване на телесната температура и налагане на двуседмични карантини. По-голямата част от случаите на коронавирус, съобщени в Русия, са „внесени“ от Италия, според здравните служители.

Все пак Русия се бори с широко разпространения скептицизъм в обществото, наследство от съветското си минало. В социалните медии руснаците повдигнаха въпроси, отнасящи се до прозрачността на страната, като например прикритието около ядрената катастрофа с АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г. и реакцията на страната по време на избухването на епидемията от ХИВ/СПИН през 80-те години на миналия век. Новините за недостиг на защитна екипировка също подхранват скептицизма. И някои експерти поставят по съмнение надеждността на руската система за тестване, която зависи от една-единствена лаборатория.

Дейвид Беров, първият потвърден пациент с коронавирус в Москва, написа в Instagram, че вторият му тест показва отрицателен резултат, докато първият и третият тест са показали положителна пробра. Твърденията за прикриване, опровергани от Кремъл и СЗО Анастасия Василиева, ръководител на обединението на Съюза на лекарите, влезе в медийните заглавия с поредица от видеоклипове, в които тя твърди, че властите прикриват реалния брой на заразените с коронавируса, като заместват диагнозите с такива за пневмония и остра респираторна инфекция. Московските здравни служители отрекоха обвинението и заявиха, че тестват пациенти с пневмония за коронавирус.

Самият Путин се обърна към обществеността по повод тревогите относно статистиката, като заяви, че правителството може да няма пълната картина, но не прикрива цифрите. През седмица Русия всеки ден добавяше по 30-50 нови случая, като броят най-вероятно ще продължи да нараства още по-бързо. Въпреки това местният представител за СЗО казва, че Русия все още се справя сравнително добре, тъй като страната проследява епидемиологичните връзки на всеки случаи. В събота сутринта Роспотребнадзор представи тревожна информация относно броя на потвърдените случаи - 36 540 души са поставени под наблюдение заради риск от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очаквайте

    17 32 Отговор
    Защото те първа им предстои
  • 2 гост

    16 26 Отговор
    Това е зараза. И при тях ще плъзне скоро
  • 3 ТттТ

    28 11 Отговор
    Да четът Борислав Попов и оня усИерко Хрониките на Евразия.

    Коментиран от #8

  • 4 Шалом

    23 36 Отговор
    ЗАЩОТО ТАМ ДЕЙСТВА МНОГО ПО ОПАСЕН ВИРУС...И ТО ОТ 1917г.
  • 5 Володя

    23 31 Отговор
    Защото в Европа я внесоха чужденците. А в русия няма много желаещи да я посещават. Но и при тях ще дойде
  • 6 Абе

    46 19 Отговор
    Щом русофобите прочетат думата "Русия", налитат като бесни псета. Ей сега ще четем нови "бисери" на патологична омраза.
  • 7 няма друг път

    21 23 Отговор
    Защото както винаги крият и манипулират данните

    Коментиран от #19

  • 8 Димитър Талев

    18 19 Отговор

    До коментар #3 от "ТттТ":

    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #15

  • 9 Справедлив

    40 15 Отговор
    Просто защото руските власти взеха много рано адекватни мерки-това първо.Второ-в Русия запазиха научните си институти и гражданската си отбрана( на руски МЧС) от миналото-със плановете за действия и мерки при такива ситуации.Трето-докато в Европа се чешеха и се правеха на велики-руснаците работеха заедно с Китай.Има адекватно управление в Русия-мислят,действат,работят.

    Коментиран от #18

  • 10 в сев Корея няма НИТО ЕДИН болен

    17 26 Отговор
    Защото Кремъл лъже (крие истината) и защото РФ не е демокрация а е тоталитарен режим.
  • 11 още е рано

    13 8 Отговор
    Проверете следващата седмица колко ще са в русия. И при нас преди 5 дни бяха 3ма а сега вече са 200
  • 12 Смока

    9 12 Отговор
    Те не си казват реално колко са болните
  • 13 парк хотел москва

    10 15 Отговор
    От ТАСС ли разбрахте за бройката,или от Позитано-20.....????
  • 14 Васил

    17 0 Отговор
    А кога и у нас ще почне масово тестване какво се чака?
  • 15 Да си знаеш

    27 9 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър Талев":

    И како общо има комунизма с днешна Русия бе Минке? Това да повтаряш етикети и стереотипни лозунги е по-страшно и от комунизма.А нещо да кажеш за комунистически Китай? Че показаха как"се прави" на целият свят? Айде не се прави на остроумен

    Коментиран от #28

  • 16 Фон Браун

    11 0 Отговор
    Защото............Путин !
  • 17 Аууууу

    19 7 Отговор
    А гледайте сега соросоидни спукани жлъчки тук.Що сополи и сълзи ще има-лелееее
  • 18 Болгария над всем

    9 20 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    Чичо,ще ме прощаваш,но си провери памперса,защото драскаш,глупости!......Тази любов към окупатора,ви поболя тотално!

    Коментиран от #22, #27

  • 19 Бачо Киро

    14 4 Отговор

    До коментар #7 от "няма друг път":

    Естествено, по твоята логика пък Италия преувеличава, за да иска повече пари от ЕС... В Русия даже болните ги пращат да копаят в мините в Сибир докато могат, после директно ги изстрелват през торпедните отсеци на подводниците в Северния ледовит океан....
  • 20 Гурко

    23 6 Отговор
    Ако в Русия болните бяха много, щяхте да казвате: Защо са много? Не се справят!
    Сега, като са малко казвате: Защо са малко? Лъжат, крият.
    Не може да ви се угоди, бре!

    Коментиран от #33

  • 21 Сесесере

    10 21 Отговор
    Короната първо ще удари русофилите, щото първо са дърти, второ много прости и трето безотговорни! Да са ви честити! Пазете се от русофилите, все едно са корони!

    Коментиран от #24, #29

  • 22 За кой

    22 11 Отговор

    До коментар #18 от "Болгария над всем":

    За кой окупатор говориш? За този, който освободи България през 1878 г.? Да, за турците Русия тогава беше окупатор, откъснал земи на Османската империя.

    Коментиран от #30

  • 23 ДА, БЕ, ДА

    9 13 Отговор
    И, кой им вярва на тези лъжци?! Само РУСОРОБИТЕ. Те с тази Гьобелсова пропаганда, може да се изкарат, че и на луната са ходили, а Императорът е много висок...

    Коментиран от #47

  • 24 дддддддддддд

    11 6 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    А тебе вече те е ударила "лудата крава"-и то у главъта
  • 25 ТАСС

    6 6 Отговор
    Число случаев заражения коронавирусом в России выросло до 438
    За сутки в России зафиксировали 71 случай заражения
  • 26 Ще закъсат ватите

    9 11 Отговор
    И то яко. Най-реално ми прозвуча последното число от статията. Че има 36540 души под въпрос. Колко ще излязат заразените, един Господ знае. А и само една лаборатория за тая огромна държава? Въпреки бодряшкия оптимизъм ще става лошо.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гурко

    13 9 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    Е, наскоро едно социологическо проучване (достатъчно обсъждано) посочи, че русофилите в България са 73 процента. Като махнем един милион хора от малцинствата, които едва ли обичат Русия, русофилите от българите са 85 процента. Така че има и стари, има и млади :)
  • 30 комунист болшевик

    9 10 Отговор

    До коментар #22 от "За кой":

    Поредния болен мозък........За какво освобождение говориш-товарищ?

    Коментиран от #32, #34

  • 31 НЕ приятелски съвет

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Българина":

    Болен си човече! Взимай мерки!
  • 32 Гурко

    13 9 Отговор

    До коментар #30 от "комунист болшевик":

    Бъди малко благодарен! Ако не беше Руско-турската освободителна война, прадядо ти и прабаба ти щяха да са пръст в някоя нива и ти нямаше да можеш да пишеш глупостите си тук. Това че Русия спасява българският народ от клане, че изгражда съвременната му държава с армия, полиция, банка и т. н., не ти ли е достатъчно?

    Коментиран от #38

  • 33 ХХХ

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Гурко":

    За лъжливото овчарче нали знаеш ,

    За това и никой не им вярва -освен 2ма 3ма идиота
  • 34 РЕАЛИСТ

    12 3 Отговор

    До коментар #30 от "комунист болшевик":

    Говори за онова Освобождение, което празнуваш всяка година на 3-ти март, ако не си турчин естествено.
  • 35 Йордан

    5 9 Отговор
    Ма то в Русия и радиация нямаше . И СПИН нямаше уж пък изведнъж 2,5 милиона по официални данни ,по неофициални към 5
  • 36 Ю Кортес

    4 6 Отговор
    Защото официалните им данни трябва да ги умножите по сто
  • 37 Абе, тавариш

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Българина":

    Никой не може да ти забрани да си глупав.
  • 38 Стига тая мантра.

    9 13 Отговор

    До коментар #32 от "Гурко":

    Сърбия се освободи без Русия. Година, две, три, пет по-късно от 1878 година и ние щяхме да сме свободни. Русия, та Русия. Стига сме им се унижавали 150 години, че покрай техните си имперски интереси са ни помогнали.

    Коментиран от #41

  • 39 Соросоиди говноеди

    6 5 Отговор
    почвайте ги, докат са още топли 💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩 да ви е сладко, говноеди!
  • 40 реалиста

    7 5 Отговор
    лъжат колхозите
  • 41 Гурко

    15 2 Отговор

    До коментар #38 от "Стига тая мантра.":

    В Историята няма "ако". Година, две, пет по-късно, и как щеше да стане това - с кремъклийки и черешови топчета ли? И как Сърбия да се освободила без Русия? През 1813 г. сръбското въстание е потушено и Белградският турски пашалък е възстановен. Сърбия получава автономия едва след Одринския мирен договор от 1829 г. след победата на Русия на Турция.

    Коментиран от #43

  • 42 месара

    2 4 Отговор
    защото крият, като с чернобил!
  • 43 Сесесере

    5 6 Отговор

    До коментар #41 от "Гурко":

    Като много знаеш, защо България е освободена половинчато, разделена на 2, що не смачкаха феса до Истанбул и да стъпят на Босфора, както все още им се иска на ватниците в мокрите им сънища, а таварищ!
  • 44 Мдаааа

    7 4 Отговор
    Не ви е ясно нали!??,,?,,Кой разпространи вируса по света!???Държавата с най-малко заразени и смъртност!!!!А коя е точно.....!???????Май на лоша ми мирише!!!!

    Коментиран от #45

  • 45 Мдаааа

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "Мдаааа":

    Лоша= Роша
  • 46 Тоталитаризм

    0 2 Отговор
    Няма начин да се противопостави някой. На решение. Нямат си Радев и Корнелия.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 bratu6ka

    1 1 Отговор
    щото са корава нация като нас ! СЛАВА РУССССИИИИИИ
  • 49 Сатаната

    0 0 Отговор
    Негласно забраниха разреждането на спирта и го пуснаха в свободна продажба.
  • 50 глоги

    0 0 Отговор
    Защото в Русия е студено,а на короновируса му тракат чейнетата от студ,затова. По същата причина нашите цигани не ходят там.