Last news in Fakti

24 Март, 2020 14:12 16 621 29

Ставаш 4 пъти по-лесна мишена за вируси, ако...

  • сън-
  • здраве-
  • вируси-
  • имунитет-
  • имунна система

Хигиената и добрата храна не са единствените опорни точки на здравето

Ставаш 4 пъти по-лесна мишена за вируси, ако... - 1
Снимка: shutterstock

Докато медицината не намери ваксина или лекарство, което убива новия коронавирус, най-рационално е да се засили профилактиката. Всичко, което може да помогне да не се заразим, е добре дошло.

След като се научихме да спазваме дистанцията от 2 метра и да избягваме да излизаме без основателна причина, е време да помогнем на имунната система да работи по нейните си правила.

Едно от основните и изисквания е да се съобразяваме, че иска да “спи”. Точните механизми не са описани, но е доказано, че хората, които не си доспиват, са по-податливи на настинки, боледуват по-често и по-тежко.

Според имунолозите най-вероятно това е вярно изобщо за всички заболявания, в частност и за патогена, който причини пандемията, въпреки че неговите особености все още не са ясни.

Настинките се придизвикват от вируси, не са свързани със студа, въпреки че през зимата са повече. Причините са няколко - вирусите се чувстват добре на студено, престоят в затворени помещения в зимните месеци увеличава риска от предаването им, а ниските температури навън преохлаждат лигавиците в горните дихателни пътища и там се намалява притокът на кръв, а с нея - и на имунни клетки.

Но при хората, които спят достатъчно, вероятността вирусът да ги пребори е два пъти по-малък. Това установява експеримент под ръководството на д-р Арик Пратер от Калифорнийския университет в Сан Франциско, пише 24 часа. За целите на експеримента учените впръскали жив вирус на обикновена настинка в носа на всеки и наблюдавали как ще реагира имунната система на доброволците в зависимост от това колко продължително спят.

Екипът набира 164 здрави мъже и жени - средната им възраст е била 30 години, за да участват в проучване. Доброволците водили дневници за времето, което прекарват в сън, и с апаратура изследователите оценявали качеството на съня на всеки участник в продължение на седмица. Резултатът е очакван: хората, които най-малко спят, са значително по-уязвими за вируса. Тези, които спят средно между пет и шест часа през нощта по време на изследването, са четири пъти по-склонни да настинат в сравнение с групата на доброволците, които спят поне седем часа на нощ. Поразително е, коментира д-р Пратер в анализа на данните.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    24 2 Отговор
    Едно от основните й изисквания е да се съобразяваме, че иска да “спи”. И ПИПИНКАТА МИ РОЗОВА СЕГА СПИ.

    Коментиран от #8, #13, #29

  • 2 Госあ

    10 4 Отговор
    Приемайте повече йод. Ако нямате наблизо водорасли, но не спирулина (щото това е синьо водорасло и нема йод) , вземайте по две капки луголов разтвор дневно. Има и спрей за гърло с йод. Доказано работи.

    Коментиран от #20, #23

  • 3 Пенсионер

    35 2 Отговор
    Аз съм привърженик на Дарвин. Ако сега "мина метър" и не изградя имунитет, догодина ще ме удари. Човек не е пригоден да живее в стъклен костюм.

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 4 цербер

    4 1 Отговор
    "-Поразително е!"- коментира д-р Пратер в анализа на данните.
  • 5 Мъдю тъпунгера

    11 3 Отговор
    Лашкайте ч...кии докато се изпотите после ще имате мускулна треска ама нема да хванете вирус
  • 6 Аааа

    16 1 Отговор
    Отдавна е доказано научно , че който си недоспива , има отслабен имунитет , което пък води до чести вирусни инфекции . Вирусите атакуват хора със слаб имунитет .

    Коментиран от #15

  • 7 Сънчо

    7 3 Отговор
    Миленче, значи няма защо да се тревожиш. Явно хипнотичните *улви ще проспите и това бедствие.
  • 8 иван

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "надарена кака":

    Да идвам да ти събудя пипинката
  • 9 Рошко

    2 2 Отговор
    Юруш на приспивателните спък сега
  • 10 надарена кака

    2 1 Отговор
    Ако можеш да ме хванеш. Опитай!
  • 11 Свободата или смърта

    11 4 Отговор
    Много интересно, имунната система обичала да спи, работника също обича да спи! Не разбирам, тази статия призовка към вечен сън ли ...? Заспали п*тки, такива бяхме през лето 1876 то, такива сме и сега! Дано се събудим от вековния сън и бъдем силни и единни, за да не затрием нацията! Девиза е същият "свободата или смърта" , но методите са други, иновативни!
  • 12 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    дарвин е преписвач, и освен това съвременната теория е за неутралната еволюция и генетичния дрейф, а натиска от средата (така както оригинално Ламарк го е формулирал 60г преди това) е вторичен ефект. Неутрална еволюция означава, че можеш да развиеш,можеш и да не развиеш имунитет. И като не развиеш,може пък да не те хване вируса, или пък ако те хване и те убие,това е просто вторичен ефект. А в съвремието, могат да те излекуват с препарати и без да си развил имунитет.
  • 13 куку мяу

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "надарена кака":

    ...! Добре спи ама глей само а не фане паежина че не е много добре ...!
  • 14 Да Но

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Догодина вече вирусът ще е мутирар и тазгодишният ти имунитет не върши. Така е с грипните вируси. Приспособяват се.
  • 15 Може би

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аааа":

    Не се доверявам много на този извод, защото първо - умряха и млади хора с добър имунитет и второ - децата по принцип са с недоизградена имунна система и по- слаб именитет от възрастните, а боледуват много по- леко. Така че има и нещо друго, което сегашната наука не знае
  • 16 Чел съм

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Еми да . Преди десетки години ми попадна следната статия от Русия , тогава СССР. Изследователски екип дълбоко в руската тайга , съвсем случайно попада на къщурка в която преживяват по някакъв начин брат и сестра. Те са се родили там , и никога не са били стъпвали в каквато и да е форма на селищно образувание. Прехранват се с лов , и даровете на гората , както са ги учили техните родители , не са срещали и други живи хора. Екипа от учени ги прибира към Москва , за да могат да ги изучават . И двамата умират в рамките на 8-9 месеца , от тежки инфекции на белите дробове. Извода на учените е следният . Години наред живот, в стерилно чиста от вируси среда , и това предавано по наследство , лишава техните организми , от абсолютно никакъв имунитет , и дори обикновени за нормалните хора вируси , са смъртоносни за тях. Изводите всеки сам може да си направи.
  • 17 Помаците казват на 100 кг си..

    4 3 Отговор
    Пипинка..!(Да пази Бог ,стара от занаята,иска да играе още на криеница с децата ...!)
  • 18 коци

    6 4 Отговор
    Шибайте се с коприва,укрепва имунната система,после ще ми благодарите,не се отнася за хора с постоянни заболявания,хронични.Изпробвал съм го върху мен
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    1 1 Отговор
    Страшно глупава статия. Понеже има пандемия трябва да си обърнем внимание на имунната система и..да се наспим.

    Коментиран от #22

  • 22 ПръдлЮ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Стоиш си вкъщи и: спиш след обяд!
  • 23 Jodium

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Йодът си го има и без това в готварската сол, въпросът е въобще да се приеме, за да нямаме проблеми с хормоните, иначе в повишен прием води до високо кръвно. А срещу вирус въобще не помага, драги ми смехурко. Водорасли яж ти! Нормалните хора ядат миди, когато им трябва йод, а са на безсолна диета.
  • 24 Методика

    4 1 Отговор
    за борба с вируси. Неизбежно всички ще се сблъскат с корона вируса рано или късно. Важно е: Изграждане на имунитет, изолация на рисковите групи , отделно лекуване на тежките случаи. Всички останали хора спазвайки необходимите неща по лична защита и хигиена да си вършат ежедневните дейности. За изграждане на имунитет е необходимо добро кръвообръщение и достатъчно кислород за да се отделят бели кръвни от костния мозък, а това може да стане с разходка на чист въздух за час и половина - два /или друг вид двигателна активност/, ограничаването на движението е противопоказно. Другите условия са наспиване , липса на стрес и страх , и приемане на повече мазнини за изграждане и подържане мембраните на белите дробове. Препоръчително е приемане на кислородна вода /перхидрол/ в доза 1 капка на 10 кг. живо тегло разтворени в 150-200 мл. вода три пъти дневно 30 мин. преди хранене или 2 часа след това за 14 дни, след почивка от 3 дни цикъла се повтаря. Кислородната вода убива всички видове вируси и бактерии. Това е всичко , който се съмнява нека провери.

    Коментиран от #25, #28

  • 25 ⚠️⚠️⚠️

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Методика":

    Сега не е време за разходки.
  • 26 ДОКО

    6 1 Отговор
    ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ИДВАТ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА..ЕДНИ ЛАПАТ ПАРАТА И СЕ РАЗХУБАВЯВАТ А ДРУГИ ДЪРПАТ МАСУРА И БОЛЕДУВАТ..ПОНИМАЙТЕ РЕБЯТА..
  • 27 Жертва на п0Dката

    1 1 Отговор
    А дали леките жени са склонни също към вируси ???
  • 28 Предник

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Методика":

    Става също и със сярна киселина или син камък. Но не съм пробвал..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.