Last news in Fakti

24 Март, 2020 20:45 3 149 8

Още една суперхрана за...

  • суперхрана-
  • хумус-
  • здраве-
  • витамини-
  • минерали-
  • ползи за здравето-
  • нахут

Приготвянето на това ястие не е особено трудно, а ползите от него са много

Още една суперхрана за... - 1
Снимка: shutterstock

Хумусът е една от най-вкусните хранителни пасти, които можем да си намажем на филийка хляб, върху арабско хлебче или просто върху фалафел. А ако ви е интересно полезен ли е толкова, колкото е вкусен, какви хранителни ползи има и какво количество е добре да похапваме от него на ден, следващите редове са за вас.

Какво представлява ястието хумус?

Хумусът е дип или хранителна паста, приготвен с нахут, сусамов тахан, зехтин, лимон и чесън. Ястието е извънредно популярно в целия Близък изток, откъде произхожда. На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. Хумусът често се гарнира с магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране.

Още една суперхрана за...
Снимка: shutterstock

Хранителни ползи

Хумусът е много богат на витамини и минерали. Той е с високо съдържание на добри мазнини заради сусамовото семе и зехтина, същевременно е с ниско съдържание на въглехидрати. Изключително добър източник е на растителни протеини, фибри, белтъчини, хранителни влакна, желязо и цинк.

Освен всичко останало, хумусът е добър доставчик на омега-3 мастни киселини, а таханът в състава му е източник на калций, протеини и есенциални мастни киселини. Също така се откриват и големи нива на важния витамин Е. От своя страна чесънът и лимонът в състава му са мощни антиоксиданти.

Дневна здравословна порция и как да избираме

Още една суперхрана за...
Снимка: shutterstock

Ако обичате хумус, ви се иска да изядете още, и още, и още... Но както с всяко нещо, и с това не бива да се прекалява, за бъде вкусно, но и наистина полезно. Здравословната порция е около 2 до 4 супени лъжици на ден.

Когато купувате хумус от магазина, най-добре се ориентирайте към обичайната версия, а не на опциите с ниско съдържание на мазнини. Цялата мазнина, съдържаща се в традиционния хумус, е добра и полезна. Второ, проверете съставките. Някои марки заменят зехтина с растително масло, като по-евтина алтернатива, но това пък увеличава наситените мазнини и понижава съдържанието на ненаситени мазнини. Имайте предвид, че някои марки могат да добавят захар или царевично брашно, като сгъстител.

Как да приготвим у дома?

Изключително лесно е да приготвите хумус у дома. Трябват ви само качествен нахут, сварен предварително или от консерва, ароматен сусамов тахан, прясно изстискан лимонов сок, чесън, екстра върджин зехтин. Прецедете нахута от сока и го сложете в кухненския блендер. Пасирайте го добре, след което прибавете чесъна, солта, лимоновия сок, тахана и зехтина. Когато се получи гладка смес, може да я прехвърлите в купа и да сервирате с удоволствие и гарниран по желание и вкус.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    7 0 Отговор
    Миленоооо, стига претопля стари манджи. Същото за хумуса Венито го писá преди месец и нещо.
  • 2 Всъщност

    4 1 Отговор
    Хумусът е част от почвата . Яжте пръст и гюбре , ще се чувствате добре !
  • 3 Алфа Ромео

    2 2 Отговор
    Отврат е, един път си купих опитах го и другото го хвърлих.
  • 4 инж технолог по хранене

    4 1 Отговор
    Хумусът е дип или хранителна паста, приготвен с нахут, сусамов тахан, зехтин, лимон и чесън." Не,благодаря,не искам. Тези хранителни вещества се съдържат и в други храни,а не само в прословутия ви хумус. Защо вече не ни накарате да ядем и пръст? Горният й тънък слой също е хумус. Там има и хиляди микроорганизми. Имаме си и коронавирус,та не искам хумус! Престанете с рекламата на зехтина.
  • 5 препис

    2 0 Отговор
    Думата "дип" идва от английската dip,което означава "топвам". Дип-ът е обикновено кремообразен-разядка,сос,който е леко солен на вкус и се консумира с хлебче.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.