Last news in Fakti

24 Март, 2020 18:47 5 248 19

Начертаха 3 ужасни сценария, свързани с коронавируса

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • сценарии-
  • ужасяващи-
  • зараза-
  • вирус-
  • голям пик-
  • пандемия

Само строгите мерки ще предотвратят големия пик на COVID-19

Начертаха 3 ужасни сценария, свързани с коронавируса - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Строгите мерки срещу разпространяването на коронавируса трябва да продължат няколко седмици, за да бъде предотвратен висок пик на броя на заразените. Всичко това може да бъде постигнато с разумни разходи и да спаси милиони човешки животи, пише Томас Пуейо в сайта medium.com.

Според него, ако не бъдат предприети необходимите мерки, десетки милиони ще бъдат заразени, а много от тях ще починат. На риск е изложен и животът на хора, които се нуждаят от интензивни грижи, тъй като здравната система ще се срине.

В рамките само на една седмица държавите в света преминаха от твърдението, че „коронавирусът не е голяма работа” до решения да обявят извънредно положение.

Всяка страна е изправена пред въпроса, какво трябва да се предприеме и очевидно няма единодушно решение за него.

Някои държави като Франция, Испания и Филипините въведоха тежки ограничения за придвижване. Други като САЩ, Великобритания и Швейцария колебливо се ориентират към мерки за социално дистанциране.

На базата на наблюдения за развитието на пандемията в отделните държави и мерките, които са предприемат, авторът разработва три възможни модела на поведение.

Вариант 1 – Не се предприема нищо

Начертаха 3 ужасни сценария, свързани с коронавируса

Перспективата при такъв вариант е всички да се заразят, здравната система да бъде претоварена и смъртността да скочи рязко.

Ръстът на усложненията, предизвикани при заразяване с коронавирус, изисква обезпечаване с необходима леглова база в болниците.

В Китай смъртността намаля, тъй като там построиха 2 болници буквално за дни.

Италия и Иран, обаче, не могат да направят същото, както вероятно и други държави, а това ще повиши броя на смъртните случаи.

Какво ще се случи обаче, ако цялата здравна система на една страна се срине, благодарение на пациентите с коронавирус?

Ще се увеличат смъртните случаи при хора с други оплаквания.

Ако пациент получи инфаркт или инсулт, а автомобилът на спешна помощ се бави заради случаи на хора с коронавирус, вероятността пациентът да почине е висока.

Вариант 2 – Стратегия за смекчаване на последиците

Начертаха 3 ужасни сценария, свързани с коронавируса

В този случай се разглежда следния модел: разпространението на коронавируса не е възможно да бъде предотвратено, затова трябва да бъде пуснат, за да се намали пикът на заразените.

Идеята на този вариант е изграждането на така наречения стаден имунитет – всички, които са били заразени и вече са се излекували от коронавирус, са развили естествен имунитет спрямо него.

Рискът и при него е големият брой смъртни случаи, докато се развие въпросния имунитет.

Подобен подход предполага, че вирусът няма да мутира, съответно повече хора ще се сдобият с имунитет.

Последните изследвания показват, че той вече мутира, така че и този вариант не изглежда особено приемлив.

Вариант 3 – Стратегия за потискане

Начертаха 3 ужасни сценария, свързани с коронавируса

Стратегията за смекчаване не се опитва да овладее епидемията, а просто да намали броя на болните, докато стратегията за потискане предполага въвеждането на тежки мерки, които да поставят епидемията под контрол.

Те включват първоначално строго социално дистанциране, като постепенно на хората им бъде позволено да се върнат към нормалния си социален и икономически живот.

Според компютърните модели, при стратегията за потискане броят на смъртните случаи е значително по-малък. Причината за това е не само в по-ниския ръст на броя на заразените, а и в относително по-разтоварената здравна система. Добър пример за прилагането на тази стратегия е Южна Корея.

Ако бъде използвана, тази стратегия ще доведе по-малък брой на заразените, облекчаване на здравната система, намаляване броя на смъртните случаи и възможност заразените, изолираните и карантинирани медицински работници да се възстановят и да се върнат на работните си места.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El shebek хасковски

    37 18 Отговор
    НАЙ ДОБРИЯ СЦЕНАРИЙ,Е КОРОНАТА ДА НАТРЪШКА ВСИЧКИ ОТ ПОЗИТАНО 20 И ДОНДУКОВ 2.!

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    3 12 Отговор
    Пренасочването на финансите от големите корпорации към малките паразитчета доведе именно до това - пълен ступор. Нулев производствен капацитет. И докато големите имат собствен R&D и взаимодействат с Академията, малките си мислят,че един е гения, и той няма нужда от образование 😂 В същото време, данъците от големите биват насочвани в малките измекяри и оттам в тоалетните чинии на дубай.

    Коментиран от #12

  • 4 ллл

    13 1 Отговор
    а някой дали може да предположи кой вариант каква икономика щета носи?
  • 5 Мислител

    3 2 Отговор
    Има и четвърти вариант но умишлено го не казват
  • 6 Усмивката

    13 7 Отговор
    Не ги разбрам тия титани на мисълта....Ако вместо тези полувоенни мерки се вземат строги мерки за носене на защитни маски и дезифинктанти на всяка пресечка , как тоя полумитичен вирус би се разпространил.А хората свободно да си ходът по работата и да си щъката на воля сред паркове и градинки.Що за извратен род се нарои в този век.
  • 7 Кой68

    6 0 Отговор
    Само да не се забави този пик на коронавируса?

    Коментиран от #15

  • 8 ветеринарен психолог

    12 5 Отговор
    смъртноста при короната е 4%...в световен мащаб годишно от туберкулоза се заразяват десет милиона души. един милион от тях умират. всеки ден по света умират 6000 деца от болести свързани с липсата на чиста питейна вода-данни на ООН
  • 9 БАХ

    31 4 Отговор
    Какво се плашете , вирус като другите . По слабите ще умрат , по силните и млади оцеляват . Така е в природата . В България през 1918 - 1919 г. са умрели 80 - хиляди човека от грип и вероятно още толкова от усложнения свързани с този грип . Всичко в момента е дирижирана паника в света , продиктувсна от настоящата СВЕТОВНА РЕЦЕСИЯ . Ще спечелят като цяло Русия и Китай , което е добре , а западната „ солидарност ” за една седмица отиде по дяволите . Някой да говори за санкции към Русия сега , няма . Питам дали след този елементарен вирус , Италианците ще продължат санкциите срещу Русия и Китай , а... ?
  • 10 Kubeto

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "9729":

    Прав си! НО ако ще има дефицит на доктори по-добре стратегически е да се подпреш на някяква законова давност..5-10 години и да изчакаш. Иначе всички са за разтрел и разследващи и разследвани!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИЦЕ

    1 4 Отговор
    ПРОСТОТИЯТА КАКТО И ВИРУСЪТ ХОДЯТ ПО ХОРАТА ........ ДА СПРЕМЕ ПРОСТОТИИТЕ НЕРАЗУМНИИИ МИ ....................БГ
  • 14 Алфа Ромео

    7 0 Отговор
    Добре бе аз ще спазвам безумните мерки но съм разпуснат без заплата и без поне някъв минимален доход, кво праим ся!? Те парите скоро ще свършат кво да правя бе Тиквуне, кво правят другите хора като мен, банките си искат парите, мобилните оператори си искат парите, енергото си иска парите, айде от колата ша се откажа, ами ще дойде време и за храна няма да има!?!?!?!?
  • 15 хасан4о

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кой68":

    И аз тъй викам, ко ще се мре да е по-бързо та да не се мъчим с това безпаричие . Не заслужаваме мъките да не може да работиш ,да нямаш пари за децата си и да ти отпускат безлихвени ама все пак Кредити. Какви ли ситни текстчета ще има в договор за такова нещо ,като само банките и там където трябва да се дават пари работят. Всъщност Не работят. Водата сам да им докладваш какво ще даваш .Няма инкасатор. Той почива и взема заплата . Енергото е ясно . Лихви , спиране на тока и т.н. все още са си монополисти и инкасатора работи на улицата . НЯмаш да платиш за дето си в къщи ама след два месеца мислиш ли ,че ще изработиш толкова та да оправиш натрупаното. Или отново глад за работещия бедняк . Колко мислиш ще чакат ? вари го ,печи го все е 480 лв . чисто в банката минималната заплата. Тройно да бачкам ще трябва половин година да РАЗпределям за такси ,данъци ,комунални , детето / добре че е само едно / да отиде на училище и за най-необходимата скромна храна . Май не трябваше ни едно дете да правим. На какво ги обричаме ? Така сме само около 2-3 милиона тук. 35 лв-детски на месец ... от колко години е така ? Ама дохода на човек да не е повече от 500 лв. Две заплати на реални 1000 лв за родителите на едно дете примерно в София ,защото няма такива заплати никъде другаде масово и детето е без детски . НЕ корона вируса ще ни затрие като Народ. Сами си го правим и подпомагаме избраните алчни ненаядени политици.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бобошен

    0 1 Отговор
    пише Томас ПуТейо
  • 18 въпросче

    2 0 Отговор
    На съвременното робство вече така ли му казват: Стратегия за подтискане?
  • 19 Дръвчо

    1 0 Отговор
    Защо още няма медикамент или ваксина за лечение на така наречения коронавирус? Къде точно е БАН в цялата схема и защо са ни като не вършат никаква работа? Този вирус е от 2012 г. , а глупоста на хората е голяма. Хората измират защото не ги лекуват, а обдишват трупове.