Last news in Fakti

25 Март, 2020 12:30 7 169 22

Ето кои маски наистина предпазват от коронавируса

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • маски-
  • предпазни маски-
  • защита-
  • превенция-
  • здраве

Филтриращи за защита от частици, покриват от носа до под брадичката

Ето кои маски наистина предпазват от коронавируса - 1
Снимка: shutterstock

Заради зачестилите запитвания относно ефективността на предпазните средства начините за защита срещу върлуващият коронавирус COVID-19, от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор дадоха разяснения за маските и кои от тях отговарят на изискванията за лични предпазни средства. Страната ни спазва регламент, приет от Европейската комисия, уточняват от агенцията.

Според него маските трябва да защитават дихателните пътища. В случая това са продукти с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Това са филтриращи полумаски за защита от частици, които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя.

Ето кои маски наистина предпазват от коронавируса

Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава. Пазарът показва, че производителите на тези лични предпазни средства имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и коронавируса COVID-19. В това число попадат полумаски от тип FFP, които са с или без клапа. Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса, от което експертите са направили заключение, че тези лични предпазни средства са подходящи да предпазят ползвателя от заразата по отношение защитата на дихателните пътища. За тях, хармонизираният стандарт, EN 149:2001 + A1:2009 е предвидил възможност на следните три класа на защита:

- маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
- маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
- маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

Ето кои маски наистина предпазват от коронавируса
Снимка: shutterstock

Забелязва се, че няма 100 % филтриране на външния въздух при употребата им и винаги има опасност от тъй нареченото „подсмукване“ на външен въздух. Полумаските, произведни в изпълнение с изискванията на стандарт EN 149, трябва да бъдат означени с този стандарт, година на публикуване, клас, както следва например: „Филтриращите полумаски за защита от частици EN 149:2001 FFP1“ Тези полумаски като лични предпазни средства (ЛПС) трябва да са с оценено съответствие, съобразно изискванията на европейския регламент.

Това означава да са минали всички специални процедури на изпитване, наречено „оценяване на съответствието“, което се извършва от нотифицирани лица, получили разрешение за това от ЕК. Те също трябва да носят маркировка за съответствие – СЕ. Трябва задължително да са придружени от инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя.

Последното означава или ЕОДС да придружава продукта, или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид. В инструкцията производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската - на съхранението ѝ, на почистването ѝ (в случай, че се предвижда).

Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща. За разпознаването на предлаганите на пазара полумаски като ЛПС, всеки потребител трябва да знае, че наличието на маркировка за съотвтствие - СЕ, инструкция за употреба и достъп до ЕОДС са основни белези. От наличието им може да се направи извод, че маската е произведена при спазване на изискванията и потребителят ще ползва безопасен продукт и ще е защитен от описаните в инструкцията рискове.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хензел

    41 1 Отговор
    Направо противогаз слонче от старите за ядрена атака с гумата на главата си купете!

    Коментиран от #20, #22

  • 2 no name no face no number

    28 0 Отговор
    По добре противогаз от колкото да те мъчат в болницата

    Коментиран от #4, #13

  • 3 SARS

    23 1 Отговор
    До всички коментиращи срещу герберастите:
    Отдавна на всички нас ни е известно че телефоните
    у нас се подслушват масово и безконтролно, така както бе
    по времето на "Развития ни социализъм" !
    Така че за предпочитане е да ползвате предплатени карти
    които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са на ЧУЖДО ИМЕ или нa ПOЧИНAЛИ вeчe хoрa,
    а телефоните ви да са СТАРИ модели от преди . . .дигитализацията !
    Освен това при ползването на интернет и участвуването в коментари /като тези/
    трябва задължително да използвате софтуер, който да скрива истинския ви IP address !
    Конфиденциалните ви разговори които смятате да водите трябва да бъдат кратки
    /в рамките нa не повече от 60 секунди/, за да затрудните прихващането им от
    "Звеното за подслушване в МВР" дислоцирано в кв. Горна Баня !

    Коментиран от #12

  • 4 карамфила

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "no name no face no number":

    Ние няма да стигнем до болницата.Болниците са за крадците като домуса,боико дебелото прасе ,пеевски певеца и доган
  • 5 Behemoth

    9 1 Отговор
    Ами то е ясно че тия дето масово се носят не струват ама далавера да има...че и сами си шият?

    Коментиран от #7

  • 6 Хахаха

    2 14 Отговор
    Ситуацията с коронавируса в Москва се стабилизира, дотолкова че президентът на Руската федерация Владимир Путин избяга от столицата заедно с цялото си семейство, като ще управлява страната дистанционно, от една от резиденциите си, коментира каналът РУССКАЯ СТАЛЬ.

    Коментиран от #16, #17

  • 7 *******

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Behemoth":

    То така и така тези маски, които продават, ако въобще ги има не стават за нищо, пе и около 5 - 6 лв са, по добре да си ушиеш сам.

    Коментиран от #11

  • 8 Тиберий

    5 2 Отговор
    Шарлатанията се развива прекрасно Някой пак дои бедния ни народ
  • 9 памперс

    6 2 Отговор
    Стига с тоя корона вирус бе , вече ми писна. Сороснята е напълнила гащите да не вземат да пукнат.
  • 10 Гост

    3 1 Отговор
    А индустриалните маски със сменяем филтър-елемент? Елементите им са противопрахови, противопушечни, против газове и миризми...... Силиконова маска с навит на резба филтър-елемент. Продаваха се по магазините за инструменти.
  • 11 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "*******":

    Аз се излъгах с едни от по 4лв, ама май наистина по-добре да си ушиеш сам. Нямат телчета в горния ръб. Не прилепват добре покрай носа и под очите. Не пропускат добре въздуха и всичкото ти дихание минава над маската, през очите.
  • 12 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "SARS":

    Публикувано във факти.бг: телефоните ви да са СТАРИ модели от преди . . .дигитализацията ! >>>>>>> Кой НЕдигитален телефон ползва предплатена карта? Аналоговите се наричаха мобифони. Мрежа за тях има ли? Де я? Или да се върнем на шайбите. Ама и тях ги подслушваха едно време. Ще пущаме гугутки с смс на билетчета.

    Коментиран от #14

  • 13 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "no name no face no number":

    Противогаза е по-добре от респираторният апарат. Взимайте моторка каска. Пробивайте две дупки и монтирайте два кръгли, малки, спортни филтъра за мотоциклети. Ето ви шлем от скафандър.

    Коментиран от #15

  • 14 Осем

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    По добре прочетете книгите на Антъни Уилям и ще разберете какво дава сила на вирусите и какво ги убива. Една от любимите им храни е сиренето . Италиянците много го обичат.
  • 15 НИК

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Русенец":

    Счупи тъпомера!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Алфа Ромео

    0 2 Отговор
    Скотовъдното население си сложило по един парцал на мусурата и ме гледат като чумав че нямам маска, дано се спасите, блажени са вярващите. Спазвайте мерките за да изкарате вируса когато се вдигнат, само че тогава доста хора ще са изпаднали и гладни и за парацетамол няма да имат пари,УСПЕХ!

    Коментиран от #19

  • 19 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Ромео":

    ...скотоподобното...
  • 20 Алфа Ромео

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хензел":

    Не помагат против вируси, слава богу че не е толкова опасен този, политика най-вече има и то не в полза на обикновения човек. Ако можеха да тестват всички, тези с леки симптоми и тези без най-накрая вероятно щеше да се окаже че смъртноста е колкото и при другете вируси които циркулират.
  • 21 незнайко

    2 1 Отговор
    ЗА КАКВО ИМ СА ??? Прeз 2018 година в Италия са починали 650 000 души а 157 000 са напуснали страната си !!! Това за месец прави 54 666 починали !!! За един ден са 1780 души без да е имало КОРОНАВИРУС !!! Престанете с тази паника, която се създава УМИШЛИНО !!! Тези хора умират от старост и други болести !!! Вчера пуснах такава статистика и за БЪЛГАРИЯ !!! В МОМЕНТА НИ ПОДГОТВЯТ ЗА ИСТИШНСКА ВОЙНА , РАЗБЕРЕТЕ ТОВА !!!
  • 22 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хензел":

    Такива само на дупетати, толкова не желая да ги видя че съм съгласен да стоят с противогази цял мандат, по добре цял живот заедно със семействата си,да гледат света през тях.