Last news in Fakti

25 Март, 2020 18:07 3 639 9

Как да НЕ дебелеем, докато сме под карантина

  • храна-
  • килограми-
  • нездравословна храна-
  • изолация-
  • напълняване-
  • хранителен режим

Когато сме затворени у дома и движението ни е ограничено, често посягаме към нездравословната храна

Как да НЕ дебелеем, докато сме под карантина - 1
Снимка: shutterstock

Вмомента повечето хора по света живеем в социална изолация, излизаме възможно най-малко и се опитваме да намерим начини да направим престоят у дома възможно най-приятен и разнообразен.

Във времена на пандемия е важно не просто да останем вкъщи, а и да се опитаме да запазим здравословен ритъм на живот. Тревожността, несигурността за здравето на близките ни и лесният достъп до хладилника обаче могат да ни подтикнат да „изядем” стреса, пише сайтът Една.бг.

Нека не се заблуждаваме, всички често посягаме към храната за утеха, а сега имаме големи количества у дома, защото повечето решихме да се презапасим с продукти.

Според Кимбърли Хершенсън, която е терапевт и специалист по хранителните разстройства, хората започват ситуационно и емоционално да преяждат по две прости причини: храната успокоява и временно решава скуката.

Това обаче ще доведе до напълняване, което не е добре, особено в момент, когато трябва да останем вкъщи със седмици, без достатъчно време и пространство за физическа активност. Поддържането на здравословно тегло е също толкова важно сега, колкото беше и преди избухването на пандемията.

Вижте няколко съвета за борба с утешаващото хранене и напълняването, докато сме под карантина:

Следвайте стриктен хранителен план

Как да НЕ дебелеем, докато сме под карантина
Снимка: shutterstock

Планирането е най-добрият начин за борба с вредния навик за похапване. Планирайте часове за хранене, меню, порции. Имайте ограничено време за хапване.

Яжте много зеленчуци

Ако първо хапнете зеленчуци, в тялото ви ще остане малко място, което да бъде запълнено с вредна храна. Освен това ще се уверите, че сте хапнали поне нещо здравословно днес, ако по-късно наблегнете на не толкова полезна храна.

Яжте от чиния

Може никой да не вижда как се храните в момента, но не ставайте алчни. Слагайте храната в чиния, не яжте направо от кутия или тава, или тенджера. Това ще ви накара да добиете реална представа за количеството, което поглъщате.

Как да НЕ дебелеем, докато сме под карантина
Снимка: shutterstock

Яжте здравословен десерт

Не, това няма да е десерт, който увеличава калориите ви, а по-скоро психологически десерт. След хранене изчакайте 20 минути, ако след тях още мечтаете за десерт, хапнете нещо мъничко, но обикновено след 20 минути тялото ни казва, че сме сити и не ни е яде нищо повече.

Не яжте от скука или за утеха

Намерете друг начин за справяне с паниката от коронавируса, а не чрез храна. Седнете и напишете чувствата си, избройте какво ви стресира. Повтаряйте си, че това положение е само временно. Правете неща, които обичате – гледайте, филми, четете книги, правете упражнения.

Как да НЕ дебелеем, докато сме под карантина
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КралиМарко

    3 0 Отговор
    Ние с бабата с маленките пенциики.. сме на месено...я го давам, она го меси...и що има апнеме по малкочка, че оно сила си требе за месението...Та те така е цел живот около50кила,баш ми е арна невестата...Та, здраво месение му е решението на затлъстяването!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Със разделно хранене , хапваш да се заситиш а не да се тъпкаш. Гимнастика,упражния, на бърз ход до магазина и обратно.
  • 8 др Хаус

    0 2 Отговор
    Препоръчвам по 2 клизми дневно.
  • 9 Абв

    1 0 Отговор
    Няма по-гнусно нещо от тоалетната хартия. Само размазва и нищо не чисти, все едно да си занесеш мръсната кола на автомивка и вместо да ползват вода да вземат само един парцал и да я забършат. След ходене по голяма нужда, винаги трябва да се мие задника, ако не се прави почва да мирише, сърби и пари.