1 Април, 2020 16:21 80 765 32

Какви са ползите от сода с лимон?

  • лимон-
  • сода-
  • ползи-
  • комбинация-
  • здраве

Вижте, какво прави тази комбинация толкова добра

Какви са ползите от сода с лимон? - 1
Снимка: shutterstock

Лимонът от край време е известен с чудесните си свойства и множество ползи за здравето, а комбинацията му със сода за хляб се оказва, не по-малко полезна и сполучлива.

Съчетанието на сода и лимон спомага много ключови процеси в човешкото тяло включително способността за детоксикация на тялото, балансиране на нивата на рН, подобряване на храносмилането, засилване на имунната система, подпомагане на здравето на сърцето, защита на кожата, заздравяване на черния дроб и подпомагане на предотвратяването на хронични заболявания, споделят от newme.bg.

Има безброй здравни средства, които придобиха популярност през последните години, но използването на сода за хляб и лимон датира от десетилетия в естествените здравни среди. Сами по себе си тези две вещества имат много здравословни ефекти, но когато се комбинират, могат да окажат още по-впечатляващо влияние върху цялостното ви състояние. Като начало, сокът на прясно изцеден лимон е с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти и е тясно свързан със здравето на имунната система и диуретичните ефекти върху организма. Лимоните съдържат високи концентрации на минерали и витамини, което прави този сок, въпреки тръпчивия вкус, изключително популярен в готвенето и алтернативните лекарствени средства.

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, технически се счита за лекарство, въпреки множеството си кулинарни приложения. Алкализиращият ефект на содата за хляб е добре известен, поради което хората го използват при различни лечения за киселинни състояния като храносмилателни проблеми, киселини, за да намалят риска от ацидоза. Содата за хляб може да помогне за алкализиране на организма.

Ако решите да опитате тази комбинация в ежедневието си, може би е добре да се консултирате с лекаря си първо. Тя може да взаимодейства с други лекарства и може да не се препоръчва за всички.

Рецепта: сода за хляб и сок от лимон

Можете да направите отвара от сода за хляб и лимонов сок, като добавите чаена лъжичка сода за хляб и сока от половин лимон към чаша минерална вода. За най-добри резултати, не забравяйте да пиете това на празен стомах сутрин, за да можете да се наслаждавате на ефектите през целия ден! Опитайте се да не пиете тази отвара непосредствено преди хранене, защото няма да може да действа толкова бързо върху тялото и няма да бъде толкова ефективна.

Предимства на сода за хляб и лимонов сок

Ползите от пиенето на сода за хляб и лимонов сок включват по-добра метаболитна функция, по-балансирани нива на рН, по-здрави черва, по-нисък риск от хронични заболявания, подобрено здраве на сърцето и по-силна имунна система, наред с други ползи.

Балансирани нива на pH

Хората често пренебрегват значението на намаляването на нивата на киселина в организма, но поддържането на балансирано рН е от решаващо значение за цялостното здраве. Натриевият бикарбонат е известен като алкализиращ агент, който може да понижи нивата на киселина, намалявайки неща като киселини и лошо храносмилане, но също така поддържа тялото на алкално ниво, което затруднява болестите и патогените да се задържат в тялото. Това е потвърдено в проучване, проведено от д-р Бевърли Бут, Университета на Вирджиния, САЩ. Също така, лимонената киселина в лимоните всъщност има алкализиращ ефект, след като се усвои!

Грижа за кожата

Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, лимоновият сок е напитка с висок антиоксидант. Високите количества антиоксиданти и лимонена киселина могат да намалят оксидативния стрес и да предотвратят отрицателните ефекти на свободните радикали в организма. Това е особено добро за кожата и може да забави признаците на стареене, да намали появата на слънчеви петна и бръчки и да даде на кожата ви здрав блясък.

Отслабване

Няма пряка връзка между използването на сода за хляб и лимонов сок и загуба на тегло, но има доказателства, че содата може да осигури повече енергия и издръжливост по време на тренировки. Тази увеличена енергия и ежедневна активност след това дават тласък на метаболизма дори и в периоди на почивка между тренировки. Въпреки че загубата на тегло би била вторичен ефект, все пак е възможно да помогнете на вашите усилия за отслабване с тази отвара.

Почистващи свойства

Лимоновият сок отдавна е известен като диуретично вещество и е в състояние да стимулира организма да уринира, като по този начин изхвърля излишните токсини, соли, мазнини и вода. Това е много добра новина за бъбреците, тъй като така може да се намали стресът и натискът върху тези органи и да се гарантира, че тялото ви поддържа ниско ниво на токсичност. Освен това, изследване, цитирано в списанието BMC Urology, предполага, че лимоновият сок има защитно действие срещу уролитиаза, което представлява образуването на твърди вещества и каменно вещество в пикочния мехур и пикочните пътища.

Стоматологични грижи

По традиция много хора използват тази комбинация за избелване на зъбите, но абразивният характер може да бъде вреден за зъбите. Първоначално може да намали оцветяването на зъбите и да понижи нивата на киселинност в устата, но има по-безопасни начини от използването на тази отвара като паста за зъби.

Подобрено храносмилане

Комбинацията от сода за хляб и лимонов сок действа като прекрасен антиацид и е известно, че бързо намалява симптомите на лошо храносмилане, подуване, спазми и киселини. Чрез предотвратяване на възпаление в червата, което е критичен елемент на имунната система, лимонов сок и сода за хляб могат значително да засилят здравето на червата ви. Едногодишно проучване на Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк показа, че при пациенти подобрява мускулната сила на долните крайници.

Здраве на сърцето

Изследванията показват, че питейна вода, смесена със сода за хляб, може да помогне за регулирането на нивата на „лошия“ холестерол и да подобри нивата на HDL холестерола. Това намалява шансовете ви за атеросклероза и по този начин намалява риска от инсулт и сърдечен удар.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 96 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 888

    19 8 Отговор
    Става ти повече паламарката.................Ей,побьркахте се вече

    Коментиран от #8, #28

  • 2 От опит

    22 17 Отговор
    Нищо не прави! Баща ми Бог да го прости пишеше всяка сутрин на гладно лимон, сода и малко вода(имаше рак на белия дроб). Някои му казал и решихме да пробваме е нямаше никакъв ефект. Извода е, че не трябва да вярвате на всичко казано и написано! Утре може да кажат да се пие белина вие ще пиете ли!

    Коментиран от #4, #7, #17, #31

  • 3 Питам

    16 5 Отговор
    Миленче , да нямаш сергия за лимони на пазара?
  • 4 Честно ли?

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "От опит":

    Баща ти с рак на белите дробове ли е примера? Мойта прабаба пък умря на 101. Даже по телевизията я даваха. Не пише лимонов сок. Но се хранеше много съобразно.

    Коментиран от #5, #15

  • 5 Тук се обсъжда ефекта от лимона и содата

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "Честно ли?":

    А не кой как се е хранил. Естествено, че нашите баби и дядовци са се хранили с чисти продукти, а не като нас с всякакви пестициди. Дай Боже всеки да доживее до годините на баба Ви.
  • 6 Защо не

    20 5 Отговор
    И лъжичка мед добавям и децата са много щастливи!!! Миленче, благодаря! Защо се използва думата "Отвара" какво се вари? Аз не мисля, че е добре да се вари каквото и да било от това...
  • 7 Защо не

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "От опит":

    Е, преживял си го. Като ги даваш тези съвети, как щеше да се чувстваш сега, ако тогава не беше ходил да търсиш лимони и да даваш на баща ти? В крайна сметка ако не му е помогнало, попречило ли му е? Ако не му е попречило кво те бърка, човек като стигне до такова дередже се хваща за всичко. Ти даже и надеждата батардисваш… Питам само, понеже си го минал... С уважение!

    Коментиран от #9

  • 8 Защо не

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "888":

    Не долната, горната поумнява, при тебе дефицит достатъчно, ефект ще имаш, гарантирам ти, пробвай!!!
  • 9 Аз само

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Защо не":

    Казвам, че не е имало ефект, а не, че му е навредило всеки сам решава какво да прави! Може да има ефект при гастрит или други леки неразположения, но при тежки заболявания не помага. Може да си го пиеш за профилактика, но е до там. ВСЕКИ САМ РЕШАВА КАКВО ДА ПИЕ!

    Коментиран от #12

  • 10 По интересно е кво става

    5 2 Отговор
    Като пиинеш сурово пресно млеко с банан круша и сливи примерно 😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Факти

    8 2 Отговор
    Правете го.Четете И.П.НЕУМИВАКИН.Не слушайте нещастниците,те не са виновни.
  • 12 Защо не

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аз само":

    Че ти къде в статията прочете, че решава тежки състояния. "Подобрява", "Намалява" не е "Лекува"... По-големия проблем в поста ти, е НАДЕЖДАТА ти си я имал/а, но на другите я отнемаш... Недей. Те имат нужда от надежда и съзнанието че помага/т... По-натам божа работа.. Ти си го минал, приятелю. На мен ми предстои... Разбираш ли... Има едно беше за "Бялата лястовица" на Йовков. Това имам предвид... Ако не си го чел - прочети го.

    Коментиран от #18

  • 13 Защо не

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "По интересно е кво става":

    Добави: и предния ден не си намерил тоалетна хартия, че тоя преди тебе я изкупил всичката…

    Е кво да става - МАЗАЛО...

    Никога не е късно а станем за кашмер...
  • 14 ТОШО

    13 4 Отговор
    Между двата продукта става реакция и се получава въглена киселина и остатъци от лимона.Никога заедно,Полезни са само по отделно.
  • 15 Баба меца

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Честно ли?":

    Аз бях любовник на баба ти всяка вечер се борихме и пихме домашна ракия male Как е целувки chiquita
  • 16 Защо не

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "По интересно е кво става":

    ...предния ден не си намерил тоалетна хартия, че тоя преди тебе я изкупил всичката… В семейството сте 6 човека с една тоалетна, да ама хлапето пило и то от същото и се заключило в банята и реве че не може да си отключи, бабата е много серт и крещи там нещо си, трън ти в петъ, у..й ти в г....зъ, въглен ти в пазва и пъдар та гони... Кво прайм? 😂😂😂
  • 17 Благодаря

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "От опит":

    За информацията, така помагаш на други хора С голямо Благородство!!!!
  • 18 Не си прав

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Защо не":

    Надеждата в пълни глупости е Лъжа и Измама. Те Не помагат. Само Надеждата в Бог може Истински да помогне. Но....да Не дабравяме, че всички Ние не сме безсмъртни. " Човек и добре да живее - умира и друг се ражда". Само Душата Не умира. Така е.

    Коментиран от #19

  • 19 Защо не

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не си прав":

    Щом споменаваш Бог... Не го прави напразно. Няма как да делиш Бог от Надеждата, Вярата и Любовта. Прочети "По жицата" на Йордан Йовков. Или анализи на бялата лястовица.
  • 20 ползите са

    1 12 Отговор
    Язва на стомаха причинена от лимонена киселина
  • 21 Пия HitDobavki и съм здрав

    2 9 Отговор
    Oт лимoнитe ocвeн зaпeк дa хвaнeш кoйтo щe ти трoви oргaнизмa c тoкcини и щe oтcлaби имуннaтa ти cиcтeмa другo нямa дa ce cлучи! Eтo тoвa e cъвeтa нa прoфecoрa! A бaлaмитe дa купувaт лимoнитe нa cпeкулaнтитe и дa ce мъчaт в тoaлeтнaтa! Тaкa или инaчe ce зaпacихa c дocтaтъчнo тoaлeтнa хaртия!

    Коментиран от #32

  • 22 Бай Иван пенсионер от каменната кариера

    5 2 Отговор
    Ко стаа кат смесиш основа с киселина- нищо

    Коментиран от #27

  • 23 С.В.

    22 3 Отговор
    Абе хора,какво лошо има в комбинацията. Не помните ли че преди години родителите ни така ни правеха лимонада,лимонов сок,малко медни сода. Да не говорим че хепатит А в детска възраст се лекува само с изцеден лимон,пък никой не хваща заек нито гастрит от това. Много станахте компетентни. Никой никого не кара на сила да го тави. По добре да пиеш подобна лимонада от всички газирани боклуци пълни с химия бои.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мими-то

    6 0 Отговор
    Изказването на С. В. Казва всичко по темата. Бравос!
    Останалите байкуши, само се пробват за писатели
  • 27 Защо не

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Иван пенсионер от каменната кариера":

    Бай Иване - вода се получава от тая смесица, но не ти я препоръчвам да я пиеш по така представения начин... Щото и короната може да не дочакаш...
  • 28 Васко

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "888":

    Искам да ви кажа че не бива да се свързва лимон и сода в едно приемане. Лимона представлява киселина, содата представлява основа когато се пият заедно се получава реакция между тях и се образува сол плюс вода. Те са полезни да се пият само по отделно. Ако някой си мисли че се получава полезен ефект когато се пие лимон заедно със сода Това е плацебо ефект. Пийте ги отделно. Освен това никога Не ползвайте топла вода когато слагате лимон
  • 29 тъпчо

    1 0 Отговор
    Като се смеси алкално вещество с киселина какво се получава?
  • 30 Предник

    0 0 Отговор
    Другарката по химия казваше, че киселина и основа прваи неутрализация. Като смесиш лимон със сода какво става? Пак некъф буламач, едва ли има някаква полза от него!

    Инак лимона прави алкална среда в стомаха, колкото и да не е за вярване!
  • 31 Знам и казвам

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "От опит":

    Относно вашата публикация да комнтирам. Сода+лимон+вода е превенция за защита и силна имунна система. Баща ви е вече бил болен вие какво очаквате да се случи- Чудо ли? Пийте я Вие за да се препазите за в бъдеще. Моля информирайте се първо и тоогава коментирайте. Аман от некомпетентни като ВАС!!!!
  • 32 пмг

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пия HitDobavki и съм здрав":

    Друг простак с прост коментар.Влизай в кенефа и не излизай най-добре!!!!!!!!!