Last news in Fakti

12 Април, 2020 09:06, обновена 12 Април, 2020 09:10 6 761 6

6 храни, които пазят белите ни дробове

  • храна-
  • здравословно хранене-
  • полезно-
  • дишане-
  • бели дробове-
  • дихателна система-
  • дихателни проблеми

Полезните вещества в тези хранителни продукти пазят дихателните пътища

6 храни, които пазят белите ни дробове - 1
Снимки: Shutterstock

Консумацията на следните шест продукти подобрява функцията на белите дробове, ускорява лечебния процес в случай на възпаление, а също така предпазва жизненоважния орган дори от сериозни заболявания, включително рак.

Наблюденията до тук показват, че именно белите дробове са основната мишена за новия коронавирус. Инфекцията COVID-19, която той причинява, провокира развитието на пневмония, усложненията от която при някои хора водят до смърт. Специалистите изброиха продукти, които могат да защитят белите дробове от сериозни проблеми, включително дихателни и онкологични.

Магданоз. Добре познатата у нас подправка има изключително високо съдържание на апигенин. Този флафон има способността да се насочва към белодробните ракови клетки и да ги унищожава, без да засяга здравите. Употребата на магданоз от бременни пушачки защитава белите дробове на плода.

Щедра лъжица магданоз, добавена към супата, е най-добрият начин за предотвратяване на рак на белия дроб, казват учените.

Суров чесън. Чесънът съдържа алицин, действаща като антибиотик съставка, която създава ред в дихателната система. Този компонент на продукта може да убие бактериите, които причиняват респираторни инфекции на белите дробове. От своя страна, консумирането на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак на белия дроб с повече от 40%.

Вода. Белите дробове са 80 процента вода, така че е логично те да функционират оптимално, само ако тялото е достатъчно хидратирано. Пиенето на твърде много вода (повече от три литра на ден) обаче е опасно - излишъкът от течност напряга органа, повишавайки налягането в съдовете му.

6 храни, които пазят белите ни дробове

Броколи. Учени от медицинската школа на Джонс Хопкинс откриха, че фитохимичната съставка на продукта - сулфорафан - включва гена NRF2, чиято задача е да защитава клетките от замърсители и други токсини. Пушачите значително намаляват активността на този ген, така че трябва да ядат броколи в по-големи количества. Освен това зеленчукът предпазва белите дробове от сериозни повреди в области с мръсен въздух.

Ябълки, домати. Редовната им консумация инхибира процесите на намаляване на функцията на белите дробове, свързани с възрастта. За пушачите, които са „заседнали“ с навика си, яденето на поне два домата и една ябълка на ден допринася за по-бързото възстановяване на белите дробове.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам си

    14 4 Отговор
    А пръжките с лук и домашното винце за какво помагат? Да питам,че да знам-защото почти изпих винцето и нещо почвам да се тревожа-ами ако карантината продължи--кво ще правим без винцето?
  • 2 муцунка

    14 2 Отговор
    Водата вече към храните ли спада? Питам за един басейн. В който си чипкам халката. Венчалната халка.
  • 3 ристю

    3 2 Отговор
    Тези храни са с маски и шлемове. Пазят та се късат.
  • 4 Баро Вкаров

    5 1 Отговор
    Печена тиква и ятиквени семки,това е най-ефикасната храна срещу коронавируса!
  • 5 дъждовен червей

    1 1 Отговор
    Не сте опитвали хумус? Ще опитате!
  • 6 Ръмпези

    2 0 Отговор
    НАЙ-ДОБРЕ ПАЗИ ДРОБОВЕТЕ НИКОТИНЪТ..ИСКАХ ДА КАЖА, ЧЕ КОГАТО ТОЙ ГО ОБСЕБИ НЕ ГО ДАВА НА НИКАКВИ ВИРУСИ..