Last news in Fakti

16 Април, 2020 16:53 5 139 9

Тази напитка е истинско чудо

  • коприва-
  • чай от коприва-
  • лечебни свойства-
  • здраве-
  • полезно

Пийте 3 пъти на ден чай от коприва, ефектът е поразителен

Тази напитка е истинско чудо - 1
Снимка: shutterstock

Много хора знаят, че в копривата има много полезни вещества, полезни за организма, но малцина знаят за лечебните свойства на това растение.

Копривата е едно от най-полезните растения с които природата ни е дарила. Тя е богата на витамини, минерали и дъбилни вещества с важно значение за кръвоносната система. От нея се приготвят вкусни и здравословни ястия.

Това бодливо растение е източник на бета-каротин, витамини А, С и Е, фосфати и минерали, протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

Копривата също така е много богата на витамини К и В2.

Тя съдържа и голямо количество каротин, аскорбинова киселина, пантотенова киселина, протеини, нишесте, въглехидрати, соли на желязото и калция. Листата и корените на копривата съдържат до 22% мазни масла.

Тази напитка е истинско чудо
Снимка: shutterstock

Целебната сила на копривата се дължи на нейните кръвопречистващи функции.

Тя повишава количеството на червените кръвни клетки, нормализира състава на кръвта, намалява нивото на глюкоза в кръвта и обогатява организма с витамини.

Най-добре е да си направите чай от коприва.

Чаят от коприва е световно признат с целебните си свойства. Тя е известна със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Коприва се препоръчва като мощно средство за предпазване от чернодробни, артритни, ревматични и бъбречни заболявания, също и при лечение на алергии и анемия.

Достатъчно е да залеете 2 супени лъжици изсушени листа с чаша преварена вода и да я оставите да се запари. Пийте от тази напитка по 50 мл, три пъти на ден, в продължение на месец. Ставите, мускулите и зъбоболът ще изчезнат, а зрението ще се подобри.

Тази напитка е истинско чудо
Снимка: shutterstock

Такъв чай е полезен и за имунната ви система. Богат на витамини А, С, D, Е и К, лецитин и антиоксиданти, чаят от коприва може да се бори със стреса и умората. Освен това, убива бактериите в организма. Ако имате настинка, направете си такъв чай.

Има слабително и диуретично действие, почиства бъбреците, храносмилателния тракт, регулира храносмилането и се бори с инфекциите в тези органи.

Копривата ще ви помогне да се преборите с диарията и ще стимулира метаболизма. Тези ефекти, заедно с антиоксидантните свойства на другите съставки, са идеални за отслабване.

Тази напитка е истинско чудо

В допълнение, копривата подобрява сърдечната функция и благодарение на съдържанието си на витамин К, повишава коагулацията на кръвта. Копривата има и антихеморагичен ефект - може да прилагате на местата на порязвания каша от сварена коприва, попарена с вряла вода.

Чаят от коприва също има благоприятен ефект върху кожата, тъй като подпомага регенерацията, ускорява зарастването на раните и има антисептичен ефект.

Копривата е съставка, която често се използва в шампоани за лечение на косопад и накъсване на косата, защото регулира дейността на мастните жлези и балансира структурата на кожата в проблемните зони.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    13 0 Отговор
    Аз си правя чорба пък
  • 2 Абе хора

    7 0 Отговор
    То това хубаво-ама за греяната ракийка кога ще напишете нещо? Че е много благичка бе братче-пък и ако е домашна е направо "космос" .А непищете че е полезна де-та да види жената,че и аз правим нещо правилно в тая карантина.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой си

    3 0 Отговор
    Милена, аз знам една още по-чудна напитка, викат и троянска сливова :)
  • 5 Порно

    10 1 Отговор
    То хубаво ще изчезне зъбобола , ама като изчезнат мускулите и ставите , какво ще правим. Добре ще е да изчезне болката в мускулите и ставите , ама де толкова акъл в нашите журналя.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лорка от града

    1 0 Отговор
    Напитката ше я пробвам,че ме болят ставите,пуста старост..!
  • 9 боцмана

    3 1 Отговор
    Миленче , ми то това където го хвалиш толкова и хайванчетата не го пасат , бе чедо.