20 Април, 2020 17:03 13 093 18

В никакъв случай не яжте такъв лук

  • лук-
  • опасно-
  • здравословно хранене-
  • вредна храна-
  • полезно

Какво не знаем за лука и вредните му вещества?

В никакъв случай не яжте такъв лук - 1
Снимка: Shutterstock

На всички е ясно, че развалящи се храни не бива да се консумират, тъй като те могат да бъдат опасни за нашето тяло и да донесат куп вреди.

В повечето случаи е лесно да познаем кога даден продукт е развален и трябва да го изхвърлим. Дали заради променена миризма, външен вид и т.н. Подобна е и ситуацията с лука. Ако той мирише лошо и загнива, тогава със сигурност няма и да помислите да го готвите.

Но по какво още да познаете, че зеленчукът трябва да се изхвърли, вместо да се консумира.

Специалистите отбелязват, че гнилите участъци върху лука показват наличието на афлатоксин в него, вещество, което се проявява под формата на черни белези по люспите. Освен всичко друго, това увеличава вероятността от развитие на рак на черния дроб.

Няколко вида афлатоксини се срещат в природата, но четири от тях - B1, B2, G1 и G2 - са особено опасни, тъй като се срещат във всички основни хранителни култури. Най-често срещаният източник на излагане на хора на афлатоксини са замърсените (замърсени) ядки и зърна, както и продуктите и преработката им.

Учените подчертават, че афлатоксините са мощни канцерогени, които могат да засегнат всички органи, особено черния дроб и бъбреците. Те също водят до рак на черния дроб и са свързани с други видове онкологични заболявания.

Отбелязва се, че канцерогенният потенциал на афлатоксините значително нараства на фона на хепатит В. Освен това афлатоксините имат имуносупресивен ефект, което може да намали способността на организма да се съпротивлява на инфекции (например ХИВ, туберкулоза и др.), пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    57 6 Отговор
    И лучец еж, и водица пий - дийй воле, дий ! - откъс от ,,На нивата ".
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рошко

    36 6 Отговор
    Аз пък редовно си ям позагнили плодове и зеле чуци поизрвзвсм ги и си ги хапвам, как ли още съм жив 🙄🙄🙄🙄, според написаното

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ФЕН

    49 8 Отговор
    Тази статия е за белите хора на запад.С нормалните заплати тук в мизерията и скъпотията не става ....те пазарите затвориха заради веригите пък вие прясна храна да ядем от де ....и с какво да си купим!!!
    Пак и забраниха да ходим да си засем да не би да си осигурим некой зеленчук безплатно ....,че тези в веригите пак ще изгният....
  • 6 Лук воден

    5 1 Отговор
    Друг в краен случай...!
  • 7 Ръмпези

    15 2 Отговор
    ПАК АКЪЛИ...КЪДЕ МИ Е ВАЛИДОЛЪТ...
  • 8 Иво

    11 0 Отговор
    НЕСЛУЧАЙНО АМИЛУМ - ЗАВОД ЗА ПРЕРАБОТКА НА ЦАРЕВИЦА ВЗЕМА ПРОБИ ЗА ТЕЗИ АФЛАТОКСИНИ....
  • 9 Фирма Камбуров - щанци и матрици

    33 0 Отговор
    ТАКА Е ! Преди час семейството на госпожата от КФН се прибра след пазаруване със служебната кола на Народното Събрание - КФН - СВ 4664 (...), паркирана пред блок 502 на Младост 1а - София. Данъкоплатците да го ду хат.
  • 10 каквото ядеш такова и пишеш

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Какво ще рече това "поизрвзвсм ги " ?

    Коментиран от #15

  • 11 105

    2 3 Отговор
    ОРЕХОВАТА ЯДКА АКО ИМА МАЛКО ЧЕРЕН МУХЪЛ ДАЛИ Е АЛФАТОКСИН ?

    Коментиран от #14

  • 12 3826

    47 0 Отговор
    Преди 89 година ракът бе ужасно рядко заболяване. Хората ядяха всякакви продукти. Дойде демокрацията, найлоните, пластмасата, наситените мазнини, маргарина и всички останали боклуци и ракът стана основно заболяване. Та не ми говорете за лука! - Проблемът е някъде другаде!
  • 13 wgw

    26 1 Отговор
    Доста смотана статия и особени илюстративната снимка на идеални глави лук, нямащи нищо общо с написаното, а заглавието е направо покъртително.
  • 14 в банката съм

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "105":

    има бета-мухъл
  • 15 Рошко

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "каквото ядеш такова и пишеш":

    Умните ме разбраха
  • 16 незнайко

    6 0 Отговор
    ЧАК СЕГА ЛИ ГО ИЗМИСЛИХА ? Добре, че дойде този вирус, да се кажат ХИЛЯДИ небивалици, за хранителни продукти !!!
  • 17 Лили

    6 0 Отговор
    Щом е написано от "Факти" значи не е вярно.
  • 18 Отвратен

    4 0 Отговор
    Най ми е противна Мария Атанасова