26 Април, 2020 14:02 4 257 10

Ето какво се случи с най-големите милиардери заради COVD-19

  • covid-19-
  • милиардери-
  • богатство-
  • коронавирус

Богатите са станали още по-богати, въпреки ширещата се безработица сред обикновените хора

Ето какво се случи с най-големите милиардери заради COVD-19 - 1
Снимка: shutterstock

Общото богатство на американските милиардери, сред които основателите на Amazon и Tesla Джеф Безос и Илон Мъск, се е увеличило с близо 10% от началото на кризата заради новия коронавирус, сочат данните от доклад, публикуван от вашингтонгския Институт за политически излседвания.

И докато хора като Мъск и Безос стават още по-богати, 22 млн. американци остават без работа, посочва Reuters.

Дори когато широката икономика се сблъска с рецесия, технологиите и стоките за домашна употреба, като Zoom, регистрират печалби през последните седмици поради скока в използването на видеоконференции и технологията за дистанционна работа, като по този начин повиши нетната стойност на милиардерите с участие в тези компании.

„Това е приказката за две пандемии, с много неравномерни жертви“, казва Чък Колинс, съавтор на доклада.

През периода от 1 януари до 10 април тази година 34 от най-богатите милиардери са увеличили богатството си с десетки милиони долари, се казва в доклада.

Според доклада на IPS, осем от тези милиардери, включително Безос, основателят на Zoom Video Communications Inc Ерик Юан и Мъск, видяха скок от 1 милиард долара в общата им нетна стойност.

Мъск притежава 18,5% дял в акциите на Tesla, които увеличиха стойността си с над 73% от началото на годината, тъй като търговците гледат отвъд краткосрочното въздействие на пандемията на коронавирус.

Безос притежава около 15,1% от акциите на Amazon, които са спечелили близо 31% през тази година, тъй като онлайн поръчките на платформата му се покачиха заради хората, които остават вкъщи.

През последното десетилетие богатството на американските милиардери скочи над 80,6%, като се отчита и инфлацията, се добавя в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Калояникос

    30 2 Отговор
    То това е целта на тази измислена простотия !
  • 2 резултатът

    26 2 Отговор
    е постигнат
  • 3 Госあ

    19 0 Отговор
    Поръчвайте още от амазон и се чудете после що прекупвачите са милиардери. Същото е със сглобщайна на оня паляк мъск
  • 4 Zax

    17 0 Отговор
    Oще Римляните са го казали - "Да го ...ат бедните". Та както винаги в човешката история все бедните го ....ат (с редки изключения).
  • 5 Даммммм

    28 0 Отговор
    Е нали това е целта на капитализма-богатите още по-богати...-а бедните още по-бедни.И трябва да си пълен наивник за да не си го разбрал досега....
  • 6 меметсикме

    12 1 Отговор
    така се прави пари
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лилави венци със самочувствие

    6 0 Отговор
    Поразии в цел свет, този вирус създаде...!
  • 9 8888

    8 1 Отговор
    НИМА НЯКОЙ Е МИСЛИЛ НЕЩО ДРУГО.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.