Last news in Fakti

26 Април, 2020 22:31 6 195 16

Ето с какво може да замените джинджифилa в битката с COVID-19

  • джинджифил-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • заместител-
  • полезно-
  • здраве-
  • антиоксиданти-
  • фитонциди

Едва ли има някой, който да не е чувал за полезните свойства на този корен, но има и други също толкова полезни, но по-евтини, дарове на природата

Ето с какво може да замените джинджифилa в битката с COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Едва ли има някой, който да не е чувал за полезните свойства на джинджифила. Той е отлично средство за повишаване на имунитета, бори се с възпаленията и е пълен с витамини и антиоксиданти. Но пикантния корен в последно време се оказа сред скъпите подправки на пазара.
В разгара на пандемията по света цените на джинджифила се вдигнаха главоломно, а на места той дори не може да се намери. Ето защо все повече хора търсят негова алтернатива.

Има продукти, които могат да се използват за заместване на джинджифил, за да се прави профилактика срещу коронавирусната инфекция и да се повиши имунитетът, обясняват специалисти по хранене и диетология.

С какво да заместим скъпата подправка?

Веществата в джинджифила, които помагат да се намали вероятността от заразяване, са фитонцидите - летливи биологично активни вещества, на които се дължи специфичния му, пикантен вкус. Те унищожават вирусите. Освен в джинджифила, богати на фитонциди са зеленчуци като лукът, чесънът и репичките.

Ето с какво може да замените джинджифилa в битката с COVID-19
Снимка: shutterstock

Вторият полезен компонент е свързан с отслабване на възпалителните процеси в организма.

Противовъзпалителният ефект намалява прекомерната реакция на организма след проникване на вируси.

Куркумата има тези свойства. Този корен е известна от древността с противовъзпалителните си свойства. Касисът, червените боровинки и малините също имат сходно действие.

Ето с какво може да замените джинджифилa в битката с COVID-19
Снимка: shutterstock

Третото ценно свойство на джинджифила е защитата на клетките, свързана с високото съдържание на антиоксиданти. Големи количества антиоксиданти се съдържат и в червените чушки и пресните домати.

Ето с какво може да замените джинджифилa в битката с COVID-19
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хрян

    30 1 Отговор
    Хрянът е алтернатива. Няма нужда да купувате корени. Има в бурканчета с настърган консервиран хрян, натурален, със сметана, с червено цвекло. Или горчица с хрян, по-бледо сива е на цвят, по-люта, но много ефикасна при запушен, течащ нос и синузит. Тъжно и жалко е, че не познаваме природните елачи по нашите земи.

    Коментиран от #7

  • 4 друго освен ракия не помага

    8 2 Отговор
    Не действа джинджифила му гаден, само ми изгори сливиците и направих ангина.

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хрян":

    хряна не е лоша идея мн подходящ за нашия климат преди време хвърлих парчета в двора и сега ми е трудно да го махна полезен е и се въди без грижи
  • 8 баба ви от бг

    5 0 Отговор
    ингвер ,джинджър, джинджифил е пълна глупост, естествено от китайците, както винаги!!!1918 год. американските войници,9000, 2000 от тях ,болни на корабите, слезли в испания!!! всички били с туберкулоза и плюеле кръв, но младите и децата умряли в европа, 150 милиона, до 22 години!!!! Сега пък старите след 65 ?????? години! кой изчисли, че точно след тази възраст?!?!?

    Коментиран от #10

  • 9 тодоров

    15 1 Отговор
    Грешно заглавие на статията. Би трябвало да бъде с какво да заменим хряна, чесъна, лука, домашната греяна ракия с черен пипер и/или стрита суха люта червена чушка, ако случайно нямаме в къщи. Джинджифилът е резервният вариант. Изобщо се чудя кой и откъде намира подобни статии, за да ни ги натрапва. Така, като гледам картинките, е превод от източник, който не е наясно, че Българинът става с шкембе чорба, люта чушка и чесън. Зае......те го тоя джинджифил.
  • 10 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "баба ви от бг":

    1918 не е имало мн хора над 65 които е достигал тези години е бил мн здрав
  • 11 Йозеф

    4 0 Отговор
    Уасаби.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Карантино

    3 1 Отговор
    Джинджифила не бори корона вируса от личен опит.Тонизира леко организма за час-два и толкова.Действието му е подобно на аспирина и трябва да се спазва грамажа.В последно време има бум на инсултите и не случайно съвпада с масовото използване на джинджифил.Покрай тоя вирус народа изтрещя и се пие какво ли не
  • 14 И аз да предложа

    11 0 Отговор
    Първо, по внимателно с джинджифила, не прекалявайте с него. Второ, има силен естествен антибиотик, който можете да ползвате. Това е прополиса ( пчелен клей). Преди 7-8 години всяка година в края на м. октомври си слагах противогрипна ваксина. Два - три месеца след това, обикновено през февруари задължително се разболявах от грип. Спрях да се ваксинирам. Започнах да ползвам прополис. Държа малко парченце в устата докато се размекне, след това с езика го притискам зад зъбите на долната челюст за да стои там през целия ден. Ако го глътнете не е проблем, сложете ново. Е, по трудно ще изговаряте буквата "с", но накво от това. Вечер прополисът не бива да остава в устата. Сега, в това коронено време правя е друго. Отварям кошер с пчели и дишам пчелния въздух. Пчелар съм. Иначе сме на път да започнем и лайна да ядем, ако продължим да се вторачваме в това което брифингаторите говорят.
  • 15 Вирусите са различни

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "друго освен ракия не помага":

    Малко ми се вижда съмнително от джинджифила да е ангината.
    Сигурно си спрял ракията?
  • 16 Дора николова

    0 1 Отговор
    Никога не съм слагала ваксини и не съм била болна от грип.. А всички приятели с ваксини. Бяха с грип... Така че. Аз не вярвам на. Ваксината а на. Българските чаиове и билки.