Last news in Fakti

27 Април, 2020 14:32 3 176 26

Белите дробове страдат 15 години след COVID-19

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • бели дробове-
  • възстановяване-
  • увреждане-
  • вътрешни органи-
  • поражения-
  • здраве-
  • лечение

Вирусът уврежда трайно и други органи

Белите дробове страдат 15 години след COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Белите дробове на пациенти, поразени от COVID-19, могат да останат увредени дори след като са се излекували, а лечението и възстановяването им може да отнеме 15 години. Това доказва проучване на британския факултет по медицина за интензивно лечение (FICM), цитирано от вестник The Sunday Times.

Служители на институцията записали, че много заразени с коронавирус, приети в интензивното отделение, развиват синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), възпаление на белите дробове, което пречи на подсигуряването на жизненоважни органи с достатъчно кислород.

В Ухан, където бе огнището на заразата, 17% от всички пациенти с COVID-19, изследвани от 1 до 20 януари, са развили остър респираторен дистрес, съобщи Националният център по биотехнология в САЩ. Друго проучване, публикувано в научното списание The Lancet, твърди, че 29% от пациентите, наблюдавани от средата на декември до началото на януари в Ухан, също са имали ARDS.

Oт британския факултет по медицина за интензивно лечение обясняват, че коронавирусът възпалява лигавиците на белите дробове, в резултат на което течност от близките кръвоносни съдове изтича във въздушните торбички на органа, което затруднява дишането. Тези, които имат този проблем, може "да се нуждаят до 15 години, за да се възстановят белите дробове", заключават учените. Белите дробове страдат 15 години след COVID-19
Снимка: shutterstock

Сега смъртността от този синдром е 30-40%, заяви Майкъл Матю, зам.-директор на Калифорнийския университет в Сан Франциско за медицина и интензивно лечение. „Няма специфично лечение за ARDS. Можете да използвате вентилатора дълго време, за да дадете възможност на пациентите да се възстановят, но те не го правят. Оцелелите с ARDS са с ограничена физическа активност и са в лошо физическо състояние, свързано с тежка загуба на мускулна маса и слабост“, обясни той пред The Sunday Times. Според проучване на Американската медицинска асоциация, възрастните хора са най-податливи на ARDS поради по-слаб имунитет.

Факултетът по медицина за интензивно лечение предупреждава, че коронавирусът може да увреди и други органи. „Сърцето може да бъде засегнато - от възпаление (миокардит) до сърдечна недостатъчност“, твърдят учените. Всеки 5-и с коронавирус в Ухан съобщава за сърдечни увреждания, показва проучване, публикувано в научното списание JAMA Cardiology.

Не всички заразени обаче са имали хронични сърдечни заболявания. „Виждаме случаи на сърдечни увреждания при хора с COVID-19, които преди не са имали хронични сърдечни болести. Но след болестта сърцето им работи трудно“, каза зам.-директорът по превантивна кардиология в Медицинското училище Хопкинс Ерин Мичос.

Според южнокорейския кардиолог Ким Инг-чол има няколко начина за увреждане на сърцето с коронавирус, съобщава The Korea Herald. В първия момент пациентът има ниско ниво на кислород в кръвта или хипоксия. В резултат на това белодробният капацитет за обмен на въглероден диоксид за кислород се компресира, което наранява сърдечния мускул. Второ, жизненоважен орган може да повреди екстремен имунен отговор, наречен буря на цитокини, който атакува здрави тъкани, включително сърцето. Белите дробове страдат 15 години след COVID-19
Снимка: shutterstock

Според последната версия коронавирусът може да действа директно върху сърдечния мускул, като се свързва с протеина на мембраната ACE2 в сърдечните клетки.

Отбелязва се, че инфекцията може да влоши съществуващо сърдечно-съдово заболяване или да причини нови сърдечни проблеми при здрави пациенти, с които след това те ще се борят за живот.

COVID-19 може да причини разкъсване на атеросклеротични плаки в коронарните артерии, последвано от сърдечен удар, а също да доведе до предсърдно мъждене и като цяло до нарушена сърдечна функция, показва проучване на Европейското кардиологично дружество. „Вероятно е дори при липса на предишно сърдечно заболяване сърдечният мускул да бъде засегнат от коронавирусна болест. По принцип увреждането на сърдечния мускул може да възникне при всеки пациент със или без сърдечна недостатъчност, но рискът е по-висок за тези, които вече страдат от болестта“, казва д-р Мохамад Маджид, доцент по кардиология в Медицинското училище Макговърн в Тексаския университет.

Както бе споменато по-рано, коронавирусът навлиза в тялото чрез свързване с рецептор, наречен ACE2 - те се намират не само в клетките на сърцето и белите дробове, но и в бъбреците. Това може да причини увреждане на този орган, каза за в. "Независим" нефрологът от клиниката "Гликман" в Кливланд Джордж Томас. Бъбреците също могат да се увредят поради липса на кислород или кръвни съсиреци в резултат на излагането на вируса в кръвта, заяви президентът на Националния фонд за бъбреците д-р Холи Крамер пред NBC News.

След аутопсия на хора с COVID-19, изследователи в Ухан открили, че 9 от 26 смъртни случая са с увреждане на бъбреците, а у 7 имало следи от коронавирус. Докладът от проучването е публикуван в медицинското списание Kidney International.

„Това поражда много ясно подозрение, че поне част от острата бъбречна травма, която наблюдаваме, е резултат от директно вирусно увреждане на бъбрека, което е различно от наблюдаваното при избухването на коронавирус през 2002 г.“, твърди пред NBC News Пол Палевски, нефролог в Университета в Питсбърг по медицина.

Междувременно Световната здравна организация твърди, че има малко доказателства в науката за отрицателните ефекти на COVID-19 върху бъбреците. Въпреки това, професорът по педиатрия в Медицинското училище на Дейвид Гефен от Калифорнийския университет в Лос Анджелис Джеймс Чери заяви, че увреждането на бъбреците все пак е свързано с коронавирусна инфекция, но косвено. „Когато имате пневмония, имате по-малко циркулация на кислород и това може да увреди бъбреците ви“, обясни той в разговор с медицинския портал Healthline.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инТУБИРАН

    15 2 Отговор
    С ДВЕ ТУБИ ВИНО И ЕДНА С РАКИЯ от село
  • 2 съдебен спорт

    12 1 Отговор
    сас тиливизор няма да ма плашиш!
  • 3 Марио

    14 6 Отговор
    Стига сте писали измислени статии за това вирусче.Като имаш 10 заболявания няма да са ти наред органите много ясно.На младите, физически активни нищо няма да им стане

    Коментиран от #10

  • 4 Бачо Киро

    18 2 Отговор
    Толкова много хора през годините изследвали, че чак прогнози изкараха... А, чакай...
  • 5 Последния софиянец

    9 9 Отговор
    Тва го кажете на англичаните и шведите с техния стаден имунитет. Те си мислят че това е обикновена настинка, а то е бавно биологично оръжие.

    Коментиран от #8

  • 6 Мислещ

    12 3 Отговор
    Ново трошене на тъпомера!
  • 7 Eee

    25 3 Отговор
    Че кой е живял 15 години с тоя вирус че да знаете какво се случва?😂😂😂

    Коментиран от #18

  • 8 Мислещ

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    И как точно смяташ да се опазиш, няма да си показваш носа от вкъщи цял живот ли?

    Коментиран от #9

  • 9 Последния софиянец

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    Чакам ваксината. Между другото съм на първа линия--работим доставки на храна за вкъщи. Като не стигат шофьорите и аз се включвам.
  • 10 ХХХХ

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Марио":

    Ми тогава като си млад и здрав и нищо да ти направи вируса. Върви да се запишеш доброволец за изпитанията на ваксината срещу него.
    Със сигурноста ще плащат добре.

    Коментиран от #24

  • 11 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ,ЧЕ ТЕЗИ КРЕТЕНИЗМИ НЕ СА ПРОДУКТ НА БЪЛГАРСКИ ---ПРОФИ СЕРИ !!!!!!!!
  • 12 ???

    9 0 Отговор
    Аз не знам дали ще живея още 15 години те сметки направили. Имам познат на който бяха казали през 2010година, че му остават още 2години. И той започна дрога, алкохол, оргии и т.н. През 2014 се сети, че от две години е мъртъв, отиде в комуна, стоя там три години след това излезе и още е жив и не пие и не се дрогира.
  • 13 Gates is a killer

    9 2 Отговор
    Така ли нареди Гейтс да кажат? Щото той ръководи СЗО и големите риби във фармацевтичния бранш.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пълен цирк

    11 2 Отговор
    Смятай какви експерти ни лекуват, то не са минали 15 месеца от епидемията, те знаят какви увреждания ще имаш след 15 години :)

    Коментиран от #23

  • 16 Сатаната

    6 1 Отговор
    И на много хора уврежда за постоянно мозака, доколкото имат.
  • 17 Мале, мале

    2 2 Отговор
    COVID 2019 сега сме 2020 ????????????
  • 18 Май вируса е на повече годинки явно си

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Eee":

    го тестват отдавна за да знаят такава информация нищо че го пуснаха преди 4-5 месеца с новото име
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пелтекът

    0 0 Отговор
    Ами това е,, охтика,,..!
  • 22 Д-р Менгеле

    1 1 Отговор
    Колеги, всичко е игра за пари - кой да грабне повече от обикновените хора и от фондовете. Аз съм се убедил в нещо от десетилетия и отново ( вече 3 месеца) ще го потвърдя. За света нямам пълна информация, но за БГ определено имам. UV светлината (БГ бактерицидната лампа "Слънце,") ви решава проблема. Десетилетия наред използвам лампата и никога не съм се разболявсл. Идеята е много стара и елеюентарна: UV-то блокира репродуктивната способност на вирусите - навлизат в организма, но омаломощени и стават идеална база за създаване на собствена ваксина - малко на брой, при това евнуси! Мангъров днес пак говори глупости, оня другия, и той! Като не вярват - да направят посевни и да ги облъчат с ПРОМЕНЛИВА ДЪЛЖИНА НА ВЪЛНАТА И ДА ПРОИЗВЕДАТ ГОРЕЛКИ ИЗЛЪЧВАЩИ НА НУЖНАТА ЧЕСТОТА! Ама пуста алчност!
  • 23 Ееее!

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пълен цирк":

    Ако си мислиш, че този тип вируси са се появили сега, много се лъжеш. 1968, 1976, 1985, 2002, 2017, 2019. Да не говорим за 1917
  • 24 Марио

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХХХХ":

    Ваксината ще ми направи.Аз не съм животно за да ме тестват.Иди ти.Аз максима и да има няма да си сложа.

    Коментиран от #25

  • 25 ХХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Марио":

    Аз не твърдя, че вируса нищо няма да ми направи.
    Ти твърдиш, че са глупости твърденията за вируса.
    Докажи го на собствен гръб. Подложи се на вируса.
    Не прилагай поговорката "На чужд гръб и сто тояги са малко".
  • 26 Townboy

    0 0 Отговор
    Изумен съм че има хора дето се връзват на тъпотиите на мангъра.