ФАКТИ.БГ

Знаехте ли за тези полезни свойства на сланината?

Въпреки че основно се смята за вредна, сланината също има своите добри качества

Публикувана: 29 Април, 2020 17:37
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 13228
Знаехте ли за тези полезни свойства на сланината?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 57 гласа.

Присъдата на сланината беше произнесена през 1960 г., когато в САЩ обявиха война на холестерола, а тя се приемаше като основен източник на животински мазнини.

През 1995 г. обаче, когато сланината беше изцяло изтласкана от маргарините с трансмазнини, изведнъж стана ясно, че няма нищо по-опасно от тези трансмазнини.

Именно те стимулират развитието на атеросклероза, инфаркти, инсулти и някои видове рак. И тогава сякаш настъпи време за реабилитация на сланината. Но не се случи точно така, защото глобалните хранителни компании, които отначало “убиха” сланината, а след това наситиха света на трансмазнини, в крайна сметка откриха алтернатива - евтиното палмово масло.

Колкото и да е парадоксално, по съдържание на полезни и вредни мастни киселини сланината изглежда доста по-добре от палмовото масло и редица други животински мазнини. В същото време обаче отстъпва в голяма степен на някои растителни масла.

Полезните свойства на сланината обаче, не се изчерпват само със съдържанието на тази ненаситена мастна киселина - арахидоновата. Често се твърди, че в сланината има витамин F, което е грешка, просто защото стана ясно, че това съвсем не е витамин, а от групата на специфични мастни киселини.

Както и витамините, ние трябва задължително да ги получаваме с храната, тъй като човешкият организъм не ги произвежда и често са в недостатъчно количество.

Сланината съдържа освен арахидонова и линолова киселина - и двете полиненаситени мастни киселини. Те се съдържат в обвивките на всички наши клетки и от тях зависи дали могат да работят нормално или не. За разлика от палмовото масло сланината, както казахме, съдържа арахидонова киселина.

Сланината не е основният виновник за затлъстяването. За натрупване на подкожна мазнина спомагат по-скоро въглехидратите, а не мазнините. Относно холестерола в 100 г сланина се съдържа една трета от дневната норма на това вещество.

Но той не е така опасен, както собственият ни холестерол, синтезиран от черния дроб. Освен това в сланината има достатъчно много холин, който отслабва вредните ефекти на холестерола и защитава кръвоносните съдове. Друг мощен аргумент в полза на този продукт е, че той е идеален за готвене.

Проф. Мартин Грутвелд от Лестърския университет във Великобритания доказал, че при пържене полиненаситените мастни киселини от растителните масла се превръщат в много вредни окиси и алдехиди, които провокират развитие на рак, атеросклероза, ставни болести и др. Оказало се, че най-полезно е да се готви със зехтин, краве масло, гъша мас и сланина. При висока температура те са по-устойчиви, което не позволява да се образуват тези токсични окиси и алдехиди, пише zdrave.to.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 57 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пурко
1 Отговор
Червено вино с джумерки

Оценка:
-3 +72

Глупости това, презветив
2 Отговор
Тихо майко да не чуват

Коментиран от #18


Оценка:
-25 +4

Диета с асфалт
3 Отговор
Без да чета статията– Бащицата наш отдавна го е казал, но с "лекия" пропуск, че сланината "расте" на прасетата, а не по магистралите.

Оценка:
-3 +45

Хасан
4 Отговор
Аз имам две качета със сланина, значи ще хапвам здравословно.

Коментиран от #7


Оценка:
-5 +39

Винету
5 Отговор
"Играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас"

Оценка:
-5 +43

Пролоорпаав
6 Отговор
Сланината не е вредна.Ако прекаляваш с нещо то тогава всичко е вредно-дори и водата...Правилно посолена сланина е супер вкусна.В Финландия съм ял такава и в едно село Каменица когато бяхме на лов.Един дядо ни черпи сланина-еми няма такава наслада.

Оценка:
-4 +50

Мустафа
7 Отговор

До коментар #4 от "Хасан":


Гола вода си Хасане аз пък имам 4-качета със сланина значи ще хапвам 2-пъти по здравословно от тебе.

Коментиран от #9, #10


Оценка:
-7 +25

Изобщо
8 Отговор
и никога не слушам кой какво смята за полезно и вредно , а само моя организъм , който безпогрешно ми показва от какво се нуждае ! Така дух (психиката) и тяло са в пълна хармония !

Коментиран от #11


Оценка:
-5 +26

Ибрям
9 Отговор

До коментар #7 от "Мустафа":


Аз имам 6 качета със сланина и 60 буркана свинска мас

Оценка:
-5 +10

10
Този коментар е премахнат от модератор
Пурко
11 Отговор

До коментар #8 от "Изобщо":


Например като ти се допие вино, какво показва?

Оценка:
-1 +11

Жоро
12 Отговор
Аз имам сланина с праз лук

Оценка:
-2 +14

ЗигЗаг
13 Отговор
Ганьо от Банкя много обича свинска мас.

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +14

ААА
14 Отговор
Еми знаех , но за съжаление свърши. За което много помогнаха и моите "правоверни" приятели .Догодина пак ще има.

Оценка:
-2 +11

Мим
15 Отговор
Много е полезна с бутилка изстудено бяло вино, чесънче и тиха музика,може и с някоя мацка..п

Коментиран от #16, #26


Оценка:
-2 +15

Хахахахах
16 Отговор

До коментар #15 от "Мим":


Чесън, тиха музика и мацка е класика

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +15

Пелтеци и цигани разни
17 Отговор
Изчезвайте ми барабар със старите си сланини, само зло ми докарахте на главата...!

Оценка:
-4 +5

18
Този коментар е премахнат от модератор
19
Този коментар е премахнат от модератор
Мим
20 Отговор

До коментар #16 от "Хахахахах":


Абе не го взимай на сериозно,мацката пък за талисманче и парфюмче..

Оценка:
-0 +5

Отпрана точка
21 Отговор
Най обичам палмова мазнина , ям я с лъжицата

Оценка:
-4 +1

По добре младешко л... о
22 Отговор
Отколкото палмова мазнина, че ще станеш още по разтурена, отколкото си...! (Идиотщината не прощава...!)

Оценка:
-1 +5

габровец от варна
23 Отговор
Ухааа сланинка на тънко,габровска сливова и сгодна компанийка..
.

Оценка:
-1 +9

5555
24 Отговор
А бе, я си опечете месце и си наточете кана домашно вино...
А от сланината и соде, някога си правехме сапун!

Оценка:
-3 +3

25
Този коментар е премахнат от модератор
НАПРОТИВ
26 Отговор

До коментар #15 от "Мим":


СЛАНИНАТА ВЪРВИ С ХУБАВО ЧЕРВЕНО ВИНО НАПРИМЕР МЕРЛО.....
БЯЛОТО Е ЗА РИБА........

Оценка:
-1 +10

Алфа Ромео
27 Отговор
Високия холестерол не е от храните, при висок холестерол според малцина лекари трябва да се търси възпаление в организма, по Хитлерово време хората в концлагерите масово са имали висок холестерол а са гладували на практика. Сланината, маста и мазните меса не са вредни, маргарина и някои растителни мазнини да, зърнените храни са вредни но за съжаление тук хляба е основна храна.

Оценка:
-1 +7

28
Този коментар е премахнат от модератор
Ставрю
29 Отговор
Аз имам сланина да изкарам три карантини на Мутафчиискиие с цръвен пипер като си нарежа едно домаъче по големо и сланинка с мек хлеб па върти върти.

Оценка:
-0 +3

Ооо
30 Отговор

До коментар #13 от "ЗигЗаг":


Не бъркй сланината със свинската мас . Има разлика. Маста се прави като се топи сланина и лой. Лойта не е толкова хубава за ядене....Сланината е по-полезна. Но основен недостатък и е, че вдига също кръвното...

Оценка:
-0 +2

31
Този коментар е премахнат от модератор
32
Този коментар е премахнат от модератор
мдаааа
33 Отговор
Статията като цяло е вярна с изключение на това,че зетхтина е полезен,но не бива да се използва за пържене.При пържене зехтина също се разлага на гореспоменатите вредни съставки.За пържене най-добре 100% краве масло или мас.С маслото рабира се излиза доста по-скъпо,но не е вредно.При маста недостатъка е,че трябва да се яде докато е топла храната,тъй като като изстине просто не е юривлекателна за ядене,но е безвредна.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери