13 Май, 2020 17:44 12 551 3

Изчислиха точната възраст, на която започва стареенето

  • остаряване-
  • възраст-
  • стареене-
  • учени-
  • здраве

Лекари и изследователи имат различни версии по темата с остаряването

Изчислиха точната възраст, на която започва стареенето - 1
Снимка: shutterstock

Усещането за старост е различно при всеки. Някои хора все още се чувстват млади на 60, докато други се разпадат на 20.

Разбира се, процесът на стареене зависи не само от вас и вашия начин на живот, но и от много други фактори, сред които са околната среда, нивата на стрес и др.

Но кога човек започва да остарява от биологична гледна точка? Учени са открили възрастта, на която човешкото тяло започва да старее, пише Rambler.

Възраст и личност

Лекари и изследователи имат различни версии по темата с остаряването и старостта, но според скорошни проучвания и анализи, стареенето на човека започва на 50-55 години.

Учени от различни страни са проучили как гените действат активно в човешкото тяло от 20 до 90 години. Те направиха това, за да разберат в кой момент всички процеси в тялото се забавят и намаляват.

В резултат те открили, че за всеки човек възрастта е индивидуална, но при повечето хора стареенето започва на възраст 50-55 години. Както учените са установили, до 50 години човек може да има една картина на работата на гените и след тази възраст тя вече се променя. Учените откриха също, че мерки за забавяне на стареенето трябва да се предприемат точно на тази възраст.

Как да забавим стареенето

Не говорим за процедури против стареене. Стареенето, според учените, става на генетично ниво. Ето защо, ако се надявате да поддържате младостта възможно най-дълго, трябва да се тревожите за здравето и начина си на живот преди настъпването на 55 години. Ако започнете по-късно, тогава вече не можете да обърнете и забавите процеса.

Учените препоръчват на първо място да се обърне внимание на диетата им. Според лекарите повечето столетници спазват диета и не са с наднормено тегло. В допълнение към активния начин на живот, лекарите препоръчват да се обърне внимание на съня. Не трябва да оставате будни твърде дълго, но също така не е необходимо да спите по цели дни. За здравословен сън за човек се счита от 6 до 8 часа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора, внимавай...!!!!

    18 5 Отговор
    Точна статия, но на 20 г ако не те тормози и съсипва някой, няма как да изглеждаш на 60 г, а 60 г,иска да изглежда млада, но не става, освен някой,, младок,, не и даде самочувствие...! (Теми, по които се говори много...!)

    Коментиран от #2

  • 2 Алфа Чакал

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лора, внимавай...!!!!":

    Лора ,Лора ще те поря!!!
  • 3 попара

    7 0 Отговор
    И ние българите,като племе си спазваме спането. Спим си вече 30 години. Спим непробудно. Но иначе сме стари.Още от времето на хан Куберъ и хан Аспарухъ.