Last news in Fakti

15 Май, 2020 22:30 7 955 10

Учени посочиха грешката, която забавя отслабването

  • храна-
  • хранене-
  • здравословно хранене-
  • отслабване

Експертите потвърдиха колко е важна храната и времето, през което се храним, за здравословния живот

Учени посочиха грешката, която забавя отслабването - 1
Снимка: Shutterstock

Огромна част от възрастните в САЩ се борят с наднорменото тегло и се мъчат да отслабнат. Много от тях са се обърнали към ежедневното периодично гладуване като прост начин да свалят килограми. Този режим включва гладуване за определен период от деня. Например не се яде за 16 часа от денонощието.

През 2018 г. в САЩ е проведено проучване сред 1009 възрастни, които намират режим за най-популярната диета. Но има ли значение по кое време на деня сте гладни?

Според изследователи от ново проучване важни са не само броят на калориите, които човек консумира, но и кога става това, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Следвайте биологичния часовник

Констатациите са свързани с биологичния часовник, който учените наричат циркадни ритми. Часовникът на вътрешното тяло модулира стотици процеси, от сън и хранене до телесна температура и хормонални нива.

Изследванията са свързани с нарушенията на циркадния ритъм, които засягат работниците на смени и са с неблагоприятни последици за здравето, включително затлъстяване.

Тези ефекти върху здравето може да се дължат на нарушени хранителни модели, което предполага, че времето на консумация на храната има своето въздействие върху тялото.

Има много изследвания върху животни и хора, които предполагат, че не само е важно какво ядеш, но по-скоро кога го ядеш. За да тестват тази хипотеза, изследователите са следили метаболизма на шест души, когато се хранели в различни часове на деня.

Проследяване на метаболизма

Участниците са били на възраст 50 години и повече, като по този начин принадлежат към група, която може да бъде в риск от метаболитни нарушения.

Всеки от тях се хранил по три пъти на ден. В една от сесиите участниците имали закуска, обяд и вечеря. В другата сесия те пропускали закуската, но получавали допълнително ястие, като късна вечерна закуска.

Закуската (в 8:00 ч.) и късната вечерна закуска (в 22:00 ч.) съдържали 700 калории. Размерът на физическата активност, която участниците са направили, е бил еднакъв и в двете сесии.

Изследователите наблюдавали метаболизма на участниците, използвайки човешка метаболитна камера, за да получат непрекъснати измервания на метаболитната честота и разграждането на въглехидратите и мазнините.

Пропускането на закуската срещу вечерята

Изследователите установили, че въпреки че участниците имали последователен прием на калории и ниво на активност, времето на прием на храна е имало значителен ефект върху това колко мазнини изгарят.

Когато участниците се хранели късно вечер, те смилали по-малко мазнини, отколкото когато консумирали същия брой калории на закуска.

С други думи, храненето в 22:00 ч. забавяло способността на организма да разгражда мазнините, което го кара да разгражда въглехидратите вместо това.

Средно участниците, които са консумирали сутрешна закуска, изгаряли 15 грама повече липид в течение на 24 часа, отколкото тези, които имали късна нощна закуска. С течение на времето това може да доведе до значително натрупване на мазнини.

Така според учените е по-добре след вечеря да не се консумира нищо повече, за да има загуба на тегло, отколкото да се пропуска закуската.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На гладен стомах

    9 0 Отговор
    Как да заспиш? Е тук е истината за да отслабнеш!
  • 2 Лорчето

    2 0 Отговор
    Е грешка !
  • 3 Хипопотам с прашки е 120.кг

    3 2 Отговор
    На оня свят ще отслабне.?!
  • 4 Който иска да отслабне

    6 0 Отговор
    Трябва да яде колкото си иска ОБЕМНИ, НО НЕКАЛОРИЧНИ ХРАНИ. ОБЕМЪТ Е ТОЗИ, КОЙТО ПОДАВА СИГНАЛ НА МОЗЪКА КОГА ДА СЕ СПРЕ ЯДЕНЕТО. ОПИТАЙТЕ И СИ ЯЖТЕ ДОСТАТЪЧНО.
  • 5 Доктора

    8 1 Отговор
    Истината е, че трябва да си в калориен дефицит или иначе казано, трябва да изразходваш повече енергия отколкото приемаш с храната. Всичко друго са алабализми. Може по 5 пъти на ден да ядеш, но ако приетите калории са по-малко от изразходените ще отслабнеш.
  • 6 Котака

    1 2 Отговор
    Три основни хранения.Включващи от трите групи макроелементи, като леко промените съотношението в посока на на маляване на въглехидратите. Редуциран прием на калории,осбенно"празни"Ускоряеане на термогенезата посредством движение.Това са насоките,спазвайки ги човек отслабва.Обратното води до напълняване.
  • 7 инж технолог по хранене

    3 0 Отговор
    Американците не само пренебрегват циркадните ритми и са в риск от метаболитни нарушения,а се хранят бързо и ядат маргарин и кокосово масло. А тези продукти са вредни,тъй като имат дълги молекули и човешкият организъм много трудно и продължително ги разгражда. Това разграждане е свързано с време и подходяща температура на тялото. Когато се внасят още и още,организмът ги трупа ,като резервни мазнини. Затова процентът затлъстели хора в Щатите е доста висок.
  • 8 Японеца

    2 0 Отговор
    Яж, пий и се весели, да не те грабне корона вируса!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.