Ново проучване, направено от изследователи от университета в Станфорд разкри, че широко използваната куркума на прах, може да съдържа олово, което има невротоксичен ефект.
Експертите стигнали до това заключение, опитвайки се да установят възможните причини за олово в кръвта на жителите на Бангладеш.
В резултат на своите проувания, екипът определил като най-вероятния източник куркумата.
Факт е, че при обработката на това растение се добавя оловен хромат като багрило, за да даде ярко жълт цвят. Тази практика продължава от 80-те години на миналия век.
Миналата година родните влати съобщиха за куркума от Индия с високо съдържание на олово плъзна на нашия пазар. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) тогава заявиха, че при взета проба за лабораторен анализ за целите на официалния контрол са установили високо съдържание на олово в продукт „Куркума“ с произход Индия.
Оловото в организма провокира развитието на сърдечно-съдови заболявания и когнитивни увреждания. Установено е, че съдържанието на този елемент в куркумата е достигнало повече от 1000 mcg / g в двете области на Бангладеш с най-високи нива на замърсяване.
Според експерти, само подобряването на технологията за сушене на куркума за нейната бърза и ефективна обработка ще помогне да се намали нуждата от опасни багрила.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Рошко
15:40 16.05.2020
2 гост
Коментиран от #5
15:46 16.05.2020
3 Ген. Мутьо Годжилан Кеноби
15:51 16.05.2020
4 Прикрита твар
15:58 16.05.2020
5 С кого сееш
До коментар #2 от "гост":
Това е интересното и с кого обираш,, куркумата,,...!?Коментиран от #7, #8
15:59 16.05.2020
6 Усмивката
16:15 16.05.2020
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 ПЕНКО
17:27 16.05.2020
10 Ventura
18:47 16.05.2020