Last news in Fakti

16 Май, 2020 18:28 12 520 7

Полезни или вредни са слънчогледовите семки

  • слънчогледови семки-
  • семки-
  • полезно-
  • здраве-
  • витамин е

Те притежават невероятни ползи за поддържането на здравето, косата и кожата

Полезни или вредни са слънчогледовите семки - 1
Снимка: shutterstock

Ако консумирате слънчогледови семки в разумни количества, тогава те могат да бъдат полезни за организма. Разумната консумацията на слънчогледови семки се свързва с понижен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Само 50 грама семена могат да задоволят дневната нужда на организма от витамин Е. Този витамин предотвратява развитието на атеросклероза, спомагайки за поддържането на нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Ако ядете 100 грама слънчогледови семена всеки ден, тогава можете да предотвратите не само атеросклероза, но и инфаркт на миокарда и да понижите холестерола в кръвта.

В слънчогледовите семена се съдържа и не малко количество магнезии. Той облекчава мускулните болки, задуха, умората, а също така успокоява нервите, понижава кръвното налягане и помага да се отървете от мигрена.

Интересно е, че слънчогледовите семена са източник на витамини A, E, D и група В. Затова не е изненадващо, че семената са били ефективно използвани в козметологията. Те са отлично средство, което забавя процеса на стареене, има благоприятен ефект върху зрението и състоянието на кожата. Смята се, че в юношеска възраст семената могат да помогнат да се отървете от акне.

Въпреки това, не прекалявайте с консумацията им. Един пакет със семки с тегло 300 грама се равнява на дневния прием на калории и това може да повлияе на фигурата ви.

Необходимо е да се отбележи, че семената не се препоръчват на хора, които страдат от гастрит, колит, панкреатит и язви на стомаха. Употребата на семена в големи количества може само да провокира обостряне на заболявания на храносмилателната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Насо

    13 0 Отговор
    Никъде не прочетох за печени или сурови става дума. Мисля, че полезните са сурови при печените вече им се убиват полезните свойства , а и като сложим и солта стават...... Може и да греша.
  • 2 Да полезни са белените

    8 0 Отговор
    Но отново всичко в норма...!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Йозеф

    7 1 Отговор
    МагнезиЙ е брат на Батерий, за това се пише с Й накрая.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Синдикат на Ало Измамниците

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да полезни са белените":

    Включително и бирата към тях!
  • 7 Behemoth

    2 1 Отговор
    Да ги солим ли?