19 Май, 2020 15:50 7 510 9

Онколог предупреди кой не трябва да яде месо от барбекю

  • месо-
  • скара-
  • барбекю-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • рак-
  • онкология

По време на печенето на скара или барбекю в местото се натрупват редица канцерогени

Онколог предупреди кой не трябва да яде месо от барбекю - 1
Снимка: Shuttertsock

Руски онколог и проктолог коментира опасностите от барбекюто. Според д-р Елена Смирнова по време на процеса на печене в месото се натрупват канцерогени.

Най-опасният от тези канцерогени е бензапиренът. Той се образува в момента, когато мазнината капе от барбекюто върху въглените и след това се издига чрез дима, утаявайки се върху повърхността на месото.

Онкологът отбеляза, че маринатата на базата на вино, бира и чай може да намали броя на канцерогените.

Смирнова припомня също, че свинското и агнешкото месо са трудно смилаеми и са напълно забранени за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт.

За да направите барбекюто по-малко вредно, най-добре е да използвате не готови въглища, а дърва за огрев. Също така не е препоръчително да използвате продукти за запалване и бензин.

„Самото месо не трябва да се пържи, а да се пече равномерно“, казва oнкологът.

Експертът отбеляза, че за приготвяне на барбекю най-подходящи са птиците или рибите, тъй като те се усвояват по-лесно и се приготвят по-бързо. Лекарят препоръча мариноване на червеното месо, тъй като то е по-ферментирало, което е по-полезно за стомаха.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начи раковите

    3 4 Отговор
    Щом е онколог...!
  • 2 Даммммм

    12 5 Отговор
    Айде дайте това на снимката с две-три килца домашно винце и една сгодна кака--па ме чакайте да умрем... балъци...

    Коментиран от #3

  • 3 Без кака не може ли

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Изкуствен,, бик,,...?!
  • 4 Д. Петров

    1 3 Отговор
    Отговорът е ясен - слоновете. Имат нужда от диета, пък и няма да си изгирят носа.
  • 5 Behemoth

    4 4 Отговор
    А електрическата скара?
  • 6 Тост

    1 0 Отговор
    И в крайна сметка кой?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз си го пека на чугун

    1 0 Отговор
    На най-ниската температура. Чакам го повече от половин час, докато го обърна. Естествено през това време се занимавам с други неща, но важното е, че не пуши.

    Коментиран от #9

  • 9 Е кво толкова се занимаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз си го пека на чугун":

    през това време? Аз примерно пия бира и чакам, не знам дали това понижава нивото на бензопирените. Ако трябва и друго ще пия.