Руски онколог и проктолог коментира опасностите от барбекюто. Според д-р Елена Смирнова по време на процеса на печене в месото се натрупват канцерогени.
Най-опасният от тези канцерогени е бензапиренът. Той се образува в момента, когато мазнината капе от барбекюто върху въглените и след това се издига чрез дима, утаявайки се върху повърхността на месото.
Онкологът отбеляза, че маринатата на базата на вино, бира и чай може да намали броя на канцерогените.
Смирнова припомня също, че свинското и агнешкото месо са трудно смилаеми и са напълно забранени за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт.
За да направите барбекюто по-малко вредно, най-добре е да използвате не готови въглища, а дърва за огрев. Също така не е препоръчително да използвате продукти за запалване и бензин.
„Самото месо не трябва да се пържи, а да се пече равномерно“, казва oнкологът.
Експертът отбеляза, че за приготвяне на барбекю най-подходящи са птиците или рибите, тъй като те се усвояват по-лесно и се приготвят по-бързо. Лекарят препоръча мариноване на червеното месо, тъй като то е по-ферментирало, което е по-полезно за стомаха.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Начи раковите
15:53 19.05.2020
2 Даммммм
Коментиран от #3
15:54 19.05.2020
3 Без кака не може ли
До коментар #2 от "Даммммм":
Изкуствен,, бик,,...?!15:56 19.05.2020
4 Д. Петров
16:15 19.05.2020
5 Behemoth
16:40 19.05.2020
6 Тост
19:06 19.05.2020
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Аз си го пека на чугун
Коментиран от #9
23:45 19.05.2020
9 Е кво толкова се занимаваш
До коментар #8 от "Аз си го пека на чугун":
през това време? Аз примерно пия бира и чакам, не знам дали това понижава нивото на бензопирените. Ако трябва и друго ще пия.14:02 22.05.2020