20 Май, 2020 18:14 4 361 19

Защо жените след 40 пълнеят повече

  • стрес-
  • дебелеят-
  • жени-
  • над 40-
  • килограми-
  • наднормено тегло

Ето 7 причини за това 

Защо жените след 40 пълнеят повече - 1
Снимка: shutterstock

Преди да навършим 40 години се оказва много по-лесно да коригираме теглото си и диетите ни действат ефективно. Но изведнъж, след навършване на 40 години, това се променя драстично. Коремчето изскача все по-често над колана, кожата на ръцете започва да увисва, губи се еластичност и което е най-притеснително – излишните килограми започват да се трупат сякаш от въздуха! На какво се дължи това обаче и можем ли да го променим?

Хормонален дисбаланс

Най-честата причина за този така явен процес са именно хормоните. Тъй като възрастта след 40 години е период на предменопауза, яйчниците започват да редуцират производството на естроген. С намалял естроген, тялото трупа повече мазнини, за да може да поддържа нормален хормонален баланс и това съответно води до качване на килограми.

Редуцирани нива на прогестерон

Колкото повече жените приближават менопаузата, тялото започва да редуцира производството на прогестерон. Намалелите нива на прогестерон не водят директно до покачване на телесната маса, но имат принос към подуването и задържането на вода, които все пак повишават теглото и можете да се изумите от това, мерейки се на кантара.

По-голям апетит

В следствие на промените в нивата на хормоните се повишава апетитът и съответно това се отразява на числото, което виждаме на кантара. За да неутрализирате този ефект от хормоналния дисбаланс, старайте се да се храните възможно най-здравословно и в по-малки количества.

Остаряването

Един от недостатъците на остаряването е забавеният метаболизъм. За съжаление, всяка жена се сблъсква с този проблем. Веднъж щом метаболизмът се забави, тялото ви започва да гори по-малко калории и вие ще натрупвате тези нежелани мазнини именно в проблемните зони на талията и ханша.

Инсулинова резистентност

След като прехвърлите 40-те, ако вашата диета се състои основно от храни с бяла захар и преработени продукти, то клетките на тялото започват да стават резистентни към инсулина. Това принуждава тялото да складира мазнини, които водят до натрупване на излишни килограми, пише az-jenata.bg

Стрес

Макар и да е към края на тази класация, стресът е основна причина за натрупване на излишно тегло. Особено след 40-те и нарастващите грижи, задачи и ангажименти, нивата на стрес са много високи в ежедневието ни. Грижите за децата, близките, работните задължения, сметките, всичко това води до огромен стрес. А когато сме стресирани, жлезите произвеждат кортизол, който да се бори със стреса. За съжаление, докато тялото се опитва да се справи със стреса, кортизолът има за цел да предпази организма от загуба на тегло и затова много опити да се намали излишната телесна маса се оказват неуспешни.

Липсата на достатъчно движение

Повечето жени, прехвърлили 40-те, пропускат физическите активности, а това е една от големите им грешки. Именно спортът и редовното физическо натоварване ще им помогне да редуцират излишното тегло, да се поддържат в добра форма и тонус.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митьо

    25 6 Отговор
    Нищо подобно,ако по малко си угаждат на гъзовете и не плюскат толкова много няма да надебелеят...!!!!
    На турски език се казва гъмсазлък,а в библията е казано че чревоугодничество е грях!!!!
    Дебелите хора няма значение мъже или жени умират по рано!!!

    Коментиран от #14, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 любовни дръжки

    26 4 Отговор
    След 40г жената е най-женствена.

    Коментиран от #4

  • 4 Иска ти са

    7 15 Отговор

    До коментар #3 от "любовни дръжки":

    Нананайка, от 25 до 40 г, това са хубавите години за жената..!
  • 5 Дървен шоп

    18 4 Отговор
    Ако мъжът обича жената до себе си ще му е все едно дали е дебела или слаба.

    Коментиран от #8

  • 6 АВЕ МОЖЕ И ВСЯКАКВИ ДА СА СЛЕД 40

    1 11 Отговор
    АМА МЛАДИТЕ СА СИ МЛАДИ...ФАКТ...ТАКА ЧЕЕЕ...ДАВАЙТЕ ГИ НАСАМ МЛАДИТЕ А КОЙТО ХАРЕСВА ПЪСТЪРМА НЕКА ДА СИ ХАПВА ОТ НЕЯ...РАБИЙШЛИ...
  • 7 Мацедонец

    12 4 Отговор
    Почват да пълнеят само тези дето са верни на мъжете си, щото спират със секса.
  • 8 Ахам

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дървен шоп":

    ако човек не е пил вода и течности от 5 дни, все едно ще му е, дали ще му предложиш от чаша или направо на wc казанчето. Нали разбираш, че ако има избор, няма все безкрайно да се самонаказва.
  • 9 Истината

    9 0 Отговор
    Всичко е до ген и физика !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Митю панаюеца

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Митьо":

    Ти от слабите ли си...?!
  • 16 Накърняват защото

    7 0 Отговор
    се подлагат на гладни диети без мазнини . Не е вярно че мазнините са опасни , напротив , нужни са точно за подновяването на клетките на имунната система и от мазнините даже се отслабва доста бързо , не е вярно че протеините водят до онкологични заболявания, напротив, засищат за 5 часа напред. Диетичните храни без мазнини са пълни със захар а точно захарта провокира постоянен глад и хормонален дисбаланс в организма. Първо удря в надбъбречните жлези - стрес , излишната захар от черният дроб бива превърната в мазнини и е изпратена директно в областа на ханша- целулит и ако още се тъпчете с въглехидрати ( захар) запомнете... раковите клетки се захранват със глюкоза ( захар ) а здравите клетките работят по- ефективно с мазнини - странно но е доказан факт. На закуска по- добре едно пържено яйце със шунка отколкото мляко и кифла. За обяд по- добре една мазна свинска или телешка пържола, която ще те държи сит 6 часа отколкото само една салата от която след 1 час пак ще си гладен. Солта също не е толкова вредна колкото я набеждават, солта е натурален стимулант. И още една тайна: ако страдате от висок холестерол това означава че имате нужда от калций а това означава че имате нужда от Слънце- лягайте да се печете. Калций Слънце холестерол и витамин Д 3 са свързани по между си. Спорт не трябва да се прави всеки ден, защото изтощава. Човекът е силен когато е отпочинал , тоест за подържане на сила са достатъчни две тренировки на седмица в някоя програма стил Табата,

    Коментиран от #17

  • 17 Алекс

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Накърняват защото":

    Абсолютно правилно! Много ги е страх хората от "мазнините" и се тъпчат милите с нискомаслени боклуци, които обаче са компенсирани с много въглехидрати. За жените в особено вредно да НЕ се хранят с полезни мазнини, защото им обърква хормоните, оттам и напълняването. Тъпчат се с някакви овесени "ядки" и се чудят, че са гладни и дебели. Вече ми писна да обяснявам, че изядения бекон не ми вдига холестерола, а тортичката или баничката го покачва. Обаче понякога се ядосвам и влизам в обяснителен режим, което е излишно хабене на нерви.
  • 18 Аз пък

    0 3 Отговор
    скоро оправих една загоряла лелка на 51 години тежаща около 120-130кг.Признавам,че такъв качествен секс не помня да съм правил преди защото жената беше много старателна и всеотдайна.До скоро се отвращавах от този тип жени но вече се заглеждам само по такива и съм готов на всичко за изживявания свързани с тях.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.